Нарекува (to name) conjugation

Macedonian
24 examples
This verb can also mean the following: call, term

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
нарекувам
I name
нарекуваш
you name
нарекува
he/she/it names
нарекуваме
we name
нарекувате
you all name
нарекуваат
they name
Future tense
ќе нарекувам
I will name
ќе нарекуваш
you will name
ќе нарекува
he/she/it will name
ќе нарекуваме
we will name
ќе нарекувате
you all will name
ќе нарекуваат
they will name
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би нарекувал
I (masculine) would have named
би нарекувала
I (feminine) would have named
би нарекувал
you (masculine) would have named
би нарекувала
you (feminine) would have named
би нарекувал
he would have named
би нарекувала
she would have named
би нарекувало
it would have named
би нарекувале
we would have named
би нарекувале
you all would have named
би нарекувале
they would have named
Past perfect tense
сум нарекувал
I (masculine) have named
сум нарекувала
I (feminine) have named
си нарекувал
you (masculine) have named
си нарекувала
you (feminine) have named
е нарекувал
he has named
е нарекувала
she has named
е нарекувало
it has named
сме нарекувале
we have named
сте нарекувале
you all have named
сум нарекувале
they have named
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
нарекував
I was naming
нарекуваше
you were naming
нарекуваше
he/she/it was naming
нарекувавме
we were naming
нарекувавте
you all were naming
нарекуваа
they were naming
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев нарекувал
I (masculine) had named
бев нарекувала
I (feminine) had named
беше нарекувал
you (masculine) had named
беше нарекувала
you (feminine) had named
беше нарекувал
he had named
беше нарекувала
she had named
беше нарекувало
it had named
бевме нарекувале
we had named
бевте нарекувале
you all had named
беа нарекувале
they had named
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе нарекував
I will have named
ќе нарекуваше
you will have named
ќе нарекуваше
he/she/it will have named
ќе нарекувавме
we will have named
ќе нарекувавте
you all will have named
ќе нарекуваа
they will have named
Past aorist tense
Imperative tense
-
нарекувај
you name
-
-
нарекувајте
you all name
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум нарекувал
I (masculine) will name
ќе сум нарекувала
I (feminine) will name
ќе си нарекувал
you (masculine) will name
ќе си нарекувала
you (feminine) will name
ќе е нарекувал
he will name
ќе е нарекувала
she will name
ќе е нарекувало
it will name
ќе сме нарекувале
we will name
ќе сте нарекувале
you all will name
ќе сум нарекувале
they will name
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
нарекуван
naming
нарекувајќи
naming
нарекување
naming
нарекувал
naming
нарекувала
naming
нарекувало
naming
нарекувале
naming
named
named
named
named

Examples of нарекува

Example in MacedonianTranslation in English
Блогерката која сама се нарекува Одметник во свет на сни пишува: Го избрав „Свет надвор од овој свет“ како име на мојот блог, притоа осврнувајќи се на светот на сните...Ништо од она за што се надевавме не е или не би би било остварено...Свет во кој ќе можам слободно да мечтаам, независно од далечината, без да се допре до најблискиот сон...Но по 25 јануари увидов дека многу сум грешела со таквиот став...Египетската младина ме научи, впрочем целиот свет ме научи, дека тоа не е невозможно.The blogger who calls herself Fugitive in a World of Dreams writes: I chose for my blog the name “A World Out Of This World”, referring to it being a world of dreams...Nothing we were hoping for had been or would be achieved in it… A world in which I could swim around in my imagination, however far it might be, without reaching the nearest dream… But after 25 January I discovered that I had been greatly mistaken… Egyptian youth taught me – indeed the whole world taught me – that it is not impossible; you can dream and achieve your dream, however large it is.
Таму, персоналот е неверојатно пријатен и гостољубив, секој ми го знае името или ме нарекува „сестро“.Back at the hotel the staff are all extremely friendly and hospitable, everyone either knows my name or calls me "sister".
Ако мора да ме нарекува со моето Христијанско име, зошто не користи “Тетка Констанс“?If he has to call me by my Christian name, why can't he make it "Aunt Constance"?
Се нарекува Алберих, тој беше еден од нас.His name is Alberich, and he was one of us.
Се нарекува Алберих и тој беше еден од нас.His name is Alberich, and he was one of us.
Злогласник те нарекувам...Lathspell spell I name him.
Те нарекувам Светко.I hereby name you Sparkles.
Ја заземам оваа земја и сите нејзини богатства во име на Неговото Височество, Крал Џејмс Први, и затоа го нарекувам местово, Џејмстаун.I hereby claim this land and all its riches... in the name of His Majesty King James the First... and do so name this settlement Jamestown. Bravo!
Тоа го нарекувам соодветен наслов.That's aptly named, isn't it?
- Го нарекуваш секако.- Call him names. Run him down all the time.
Го нарекуваш според презимето.You call him by his last name.
- Добро, престани да ме нарекуваш Магарич. - Но тоа ви е името.- Alright, stop calling me Muggeridge. - But that's your name.
Нема да го нарекуваш брат синот на човекот кој ги уби твоите вистински браќа.You will not name him brother, this son of the man who put your true brothers to the sword.
- Ако зборуваш за мајка ти, би сакал да ја нарекуваш како што треба. "Мама".- lf by "she" you are referring to your mother, l'd appreciate it if you'd call her by her name - Mom.
Вистинското име му е Конор, но ние го нарекуваме Хал бидејќи...His real name is Connor, - but we call him Hal...
Ова е тоа што го нарекуваме скришен катапулт.It's what we've named a Stealth Catapult.
Кога би слушнал како го нарекуваме би не убил.Because he listens. And if he heard the names we'd like to call him, he'd kill us.
Кој од вас го нарекувате капетан?Who among you do you name as captain?
Кого нарекувате дама?Who are you calling lady? The name is Amelia.
Така го нарекувате, и мислите дека го знаете.TARS: Mars, so you name it, and think that you know it.
Така го нарекуваат.That is the name.
Слушај, ти го слушнав името во станицата, знам за круговите по кои се движиш... се нарекуваат истерувачи на демоните...Look, I've heard your name around the precinct. I know the circles you travel in. The occult, demonology, exorcisms.
Така те нарекуваат во играта?What, did they run out of U's on your nameplate maker?
Ме нарекуваат Фантом.The name's Phantom Man.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

наредува
order
одрекува
deny

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'name':

None found.
Learning languages?