Нареди (to order) conjugation

Macedonian
52 examples
This verb can also mean the following: command, arrange, set up

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
наредам
I order
наредиш
you order
нареди
he/she/it orders
наредиме
we order
наредите
you all order
наредат
they order
Future tense
ќе наредам
I will order
ќе наредиш
you will order
ќе нареди
he/she/it will order
ќе наредиме
we will order
ќе наредите
you all will order
ќе наредат
they will order
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би наредил
I (masculine) would have ordered
би наредила
I (feminine) would have ordered
би наредил
you (masculine) would have ordered
би наредила
you (feminine) would have ordered
би наредил
he would have ordered
би наредила
she would have ordered
би наредило
it would have ordered
би наредиле
we would have ordered
би наредиле
you all would have ordered
би наредиле
they would have ordered
Past perfect tense
сум наредил
I (masculine) have ordered
сум наредила
I (feminine) have ordered
си наредил
you (masculine) have ordered
си наредила
you (feminine) have ordered
е наредил
he has ordered
е наредила
she has ordered
е наредило
it has ordered
сме наредиле
we have ordered
сте наредиле
you all have ordered
сум наредиле
they have ordered
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
наредев
I was ordering
наредеше
you were ordering
наредеше
he/she/it was ordering
наредевме
we were ordering
наредевте
you all were ordering
наредеа
they were ordering
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев наредил
I (masculine) had ordered
бев наредила
I (feminine) had ordered
беше наредил
you (masculine) had ordered
беше наредила
you (feminine) had ordered
беше наредил
he had ordered
беше наредила
she had ordered
беше наредило
it had ordered
бевме наредиле
we had ordered
бевте наредиле
you all had ordered
беа наредиле
they had ordered
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе наредев
I will have ordered
ќе наредеше
you will have ordered
ќе наредеше
he/she/it will have ordered
ќе наредевме
we will have ordered
ќе наредевте
you all will have ordered
ќе наредеа
they will have ordered
Past aorist tense
наредив
I ordered
нареди
you ordered
нареди
he/she/it ordered
наредивме
we ordered
наредивте
you all ordered
наредија
they ordered
Imperative tense
-
нареди
you order
-
-
наредете
you all order
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум наредел
I (masculine) will order
ќе сум наредела
I (feminine) will order
ќе си наредел
you (masculine) will order
ќе си наредела
you (feminine) will order
ќе е наредел
he will order
ќе е наредела
she will order
ќе е наредело
it will order
ќе сме наределе
we will order
ќе сте наределе
you all will order
ќе сум наределе
they will order
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
нареден
ordering
ordering
ordering
наредел
ordering
наредела
ordering
наредело
ordering
наределе
ordering
наредил
ordered
наредила
ordered
наредило
ordered
наредиле
ordered

Examples of нареди

Example in MacedonianTranslation in English
На луѓето не им требаат референци како знаење, наука и.т.н... за да се покорат на некоја личност која им дава неморални наредби во институционален контекст затоа што тие дошле тука за да прават како што ќе им се нареди. Оваа наклонетост се должи на предиспозицијата за послушност во образованието и практичната рутина во нивните организации.People do not need references like knowledge, science, etc... to obey a person who gives them immoral orders in an institutional context because they came to do what they were asked to do. they owe this predisposition to obedience to their education and the practice routine in their organizations.
Ова лето, на 21 јуни, рускиот премиер Дмитри Медведев, и нареди на владата да го стави на јавно наддавање договорот за изградба на дополнителни 38 km на сè уште нецелосниот пат со наплата помеѓу Москва и Санкт Петербург.This summer, on June 21, Prime Minister Dmitri Medvedev ordered the government to auction a construction contract to build another 38 kilometers (23.6 miles) of a still-incomplete toll road between Moscow and Saint Petersburg.
Детето во видеото ги претставува ИСИС како борци без приврзаност кон било која религија или нација, пред да им нареди на своите луѓе да ги заколат другите деца.The child in the video describes the ISIS as fighters without allegiance to any religion or nation, before ordering his "men" to slaughter the other children.
На полицискиот протест му претходеа три неделните вечерни протести организирани од страна на опозициските партии во главниот град Мале, откако владата и нареди на армијата да се задржи судијата на врвот.The police protest was preceded by three weeks of evening protests organised by the opposition parties in the capital Male', after the government ordered the military to detain a top judge.
Посветеноста на Индонезија во промоцијата на религијата одново беше доведена во прашање, откако министерството надлежно за религија нареди големата статуа на Буда од будистичкиот манастир „Tri Ratna“ во Тањугбалаи, Северна Суматра да биде симната бидејќи некои „тврдокорци“ во областа се жалеле за нејзиното присуство.Indonesia's commitment to promote religious tolerance has been questioned again after the Religious Affairs Ministry ordered a large Buddhist statue in the Tri Ratna Buddhist monastery in Tanjungbalai, North Sumatra, to be taken down after some 'hardliners' in the area complained against its presence.
Јас ќе ја придобијам наклонетоста на Англичаните така што ќе го осудам бунтот и ќе наредам да се спротивстават од нашите поседи на југ.I will gain English favor by condemning it and ordering it opposed from our lands in the south.
Ќе му наредам да ти ги предаде безбедносните протоколи тебе.I'll order him to turn over security protocols to you.
Барате да им наредам на двајца мои капетани... Нема потреба од таква наредба.If you are asking me to order two of my captains...
Можам да ви наредам да одите. и ние би се опирале.I can order you down into the shelter, all right? And we'd resist.
Ќе ти наредам за последен пат.I'm gonna give you the order one last time.
Ќе наредиш принцезата да се омажи за мене.You will order the princess to marry me.
Имаш 10 секунди да го наредиш пукањето врз својот пријател Беликов.You'll have 30 seconds to order the shooting of your friend Belicoff.
Имаш 10 секунди да го наредиш пукањето врз својот пријател Belicoffa.You'll have 30 seconds to order the shooting of your friend Belikov.
Секоја година, сите твои луѓе се прашуваат кога ќе наредиш следно пљачкосување на запад и секоја година ги разочаруваш.Every year, all your people wonder when you will order another raid West and every year you disappoint them.
Мора да наредиме повлекување.We have to order a retreat.
Вентура, нашиот терапевт ни кажа да ти наредиме да престанеш да ни нанесуваш емоционална штета.Ventura, our therapist said for us to order you to stop inflicting emotional damage on us.
Треба да им наредиме на Делта-тимовите да го уапсат Амадор.We should order Delta Team to move in and arrest Amador.
Ќе наредите принцезата да се омажи за мене.You will order the princess to marry me.
Морате да наредите да се предадат.You must order the surrender.
Полковнику со сета почит, би ве замолил да им наредите на војниците да влезат во домовите на луѓето и ако треба да ги отстранат телата и присилно.Colonel, I respectfully request that you order your soldiers to enter these people's homes and remove the bodies by force if necessary.
Требаше да продолжите, г. Претседателе. Требаше да му наредите на пилотот да пука.You should have ordered that pilot to fire.
Не можете да наредите акција која ќе резултира со смрт на претседателката.You can't order an operation that results in the president's death and your own elevation to the job.
Сакаат да не наредат по боја, од светло кон темно...They want us to line up in order of color, light to dark!
Барем не можат да ми наредат да прекинам со сонувањата!Well, there's one thing. They can't order me to stop dreaming.
Одбиваат да му наредат на агентот да соработува со нас.They're refusing to order their agent to cooperate with us.
Им наредив на Atreides-и да го окупираат Arrakis за да ископуваат зачин, Тоа ги заменува нивните непријатели со, Harkonnen-ите.I have ordered House Atreides to occupy Arrakis to mine the spice, thus replacing their enemies, the Harkonnens.
Му наредив на Витерспун да ја држи настрана од извештај. Не е можно Чакалот да знае.I ordered Witherspoon to keep it out of the report.
Војнику, ти наредив да ги преместиш катапултите напред.Soldier, I ordered you to move those catapults forward.
Така е, затоа наредив да ја однесат од планетата.- We don't do that. - Right. I ordered it off the planet.
Му наредив на Мармадонците да останат.I ordered the Myrmidons to stand down.
Им наредивме да ни го предадат Матобо но никој не излегува од возилото.We ordered them to hand Matobo over to us but no one's getting out of the vehicle.
Селвиг не можеше да го исклучи, наредивме евакуација.Climbing. When Selvig couldn't shut it down, we ordered evac.
Расте, Селвиг не можеше да го исклучи, наредивме евакуација.Climbing. When Selvig couldn't shut it down, we ordered evac.
Лорд Бекет, затвореникот како што наредивте, г-не.Lord Beckett, the prisoner as ordered, sir.
Еве го ваше височество. Како што наредивте.Here it is, Your Highness, as ordered.
- Како што наредивте.- As you ordered.
Ван Вајлдер, г-не, како што наредивте.Van Wilder, sir, as you ordered.
Не се повредени како што наредивте.But otherwise unharmed, as ordered.
Во Сари, кој се наоѓа на север во државата, властите наредија уништување на 16 бронзени статуи кои го опишуваат иранскиот митолошки херој и стрелец, Араш Камангир, на воена количка со коњи.In the northern city Sari, authorities ordered the destruction of 16 bronze statutes depicting the Iranian mythological hero and archer Arash Kamangir on chariots and with horses.
Зашто, знаеш, од одделението за убиство ни наредија да не одиме таму.Because, you know, Homicide specifically ordered us not to interfere.
Ни наредија да излезиме од колата.They've ordered us to get out of the car.
Докторите така ми наредија, зашто ме боли коленото!The doctor ordered me to... ...because my knee hurts!
Најверојатно овие статуи не се украдени, туку некој верски лидер наредил тие да се соберат од јавните места.probably these statues have not been stolen but a religious leader ordered they got collected from public spaces.
Чавез пак, тврди дека се работело за труење и наредил официјална истрага.However, Chávez claims that it was an act of poisoning and he ordered an investigation on the matter.
Тие го осудија него затоа што тој беше личност со пиштол кој убил 40 и наредил 22 воени затвореници да бидат обесени, но сега тоа не е важно.They convicted him because he was a person with the pistol who killed forty detainees and ordered the hanging of 22 prisoners of war, but now this is not important.
Во една недела агентот Арчер наредил низа рации"In a single week, Agent Sean Archer... "has ordered a stunning series of blitzkrieg-style raids...
Вистина ли е дека на Перси си му наредил да оди од блокот?Is it true you ordered Percy Wetmore off the block? It is.
Ѕвездената Флота ни наредила да ги спасиме нив... Капетане.Starfleet command has ordered us to rescue them... captain.
Ѕвездената Флота ни наредила да ги спасиме нив..."Starfleet Command has ordered us to rescue them, "Captain."
И, многу смешно од мене, но за момент звучеше дека... ...сугериравте дека Министерството го наредило нападот на оваа момче.And it's so silly of me, but it sounded for a moment as though... ...you were suggesting that the Ministry had ordered the attack on this boy.
И, многу смешно од мене, но за момент звучеше дека сугериравте дека Министерството го наредило нападот на оваа момче.And it's so silly of me, but it sounded for a moment as though... ...you were suggesting that the Ministry had ordered the attack on this boy.
"А стравувајќи од моќта на оружјето кое го создале," "врховното свештенство наредило свештениците да се распуштат."And fearing the power of the weapon they created ... the ruling clergy ordered the priests disbanded.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

дореди
finish arranging
набеди
blame
навади
water
нагоди
adjust
нарече
call
нароси
cover in dew
насади
plant
одреди
determine
суреди
destroy

Similar but longer

навреди
insult

Random

мрзне
freeze
навлече
pull onto
најаде
give enough food
накити
decorate
нанесува
inflict
напне
stretch
напои
water
нарача
order
наредува
order
натутка
arrange in an inelegant manner

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'order':

None found.
Learning languages?