Набави (to obtain) conjugation

Macedonian
2 examples
This verb can also mean the following: acquire, procure

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
набавам
I obtain
набавиш
you obtain
набави
he/she/it obtains
набавиме
we obtain
набавите
you all obtain
набават
they obtain
Future tense
ќе набавам
I will obtain
ќе набавиш
you will obtain
ќе набави
he/she/it will obtain
ќе набавиме
we will obtain
ќе набавите
you all will obtain
ќе набават
they will obtain
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би набавил
I (masculine) would have obtained
би набавила
I (feminine) would have obtained
би набавил
you (masculine) would have obtained
би набавила
you (feminine) would have obtained
би набавил
he would have obtained
би набавила
she would have obtained
би набавило
it would have obtained
би набавиле
we would have obtained
би набавиле
you all would have obtained
би набавиле
they would have obtained
Past perfect tense
сум набавил
I (masculine) have obtained
сум набавила
I (feminine) have obtained
си набавил
you (masculine) have obtained
си набавила
you (feminine) have obtained
е набавил
he has obtained
е набавила
she has obtained
е набавило
it has obtained
сме набавиле
we have obtained
сте набавиле
you all have obtained
сум набавиле
they have obtained
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
набавев
I was obtaining
набавеше
you were obtaining
набавеше
he/she/it was obtaining
набавевме
we were obtaining
набавевте
you all were obtaining
набавеа
they were obtaining
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев набавил
I (masculine) had obtained
бев набавила
I (feminine) had obtained
беше набавил
you (masculine) had obtained
беше набавила
you (feminine) had obtained
беше набавил
he had obtained
беше набавила
she had obtained
беше набавило
it had obtained
бевме набавиле
we had obtained
бевте набавиле
you all had obtained
беа набавиле
they had obtained
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе набавев
I will have obtained
ќе набавеше
you will have obtained
ќе набавеше
he/she/it will have obtained
ќе набавевме
we will have obtained
ќе набавевте
you all will have obtained
ќе набавеа
they will have obtained
Past aorist tense
набавив
I obtained
набави
you obtained
набави
he/she/it obtained
набавивме
we obtained
набавивте
you all obtained
набавија
they obtained
Imperative tense
-
набави
you obtain
-
-
набавете
you all obtain
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум набавел
I (masculine) will obtain
ќе сум набавела
I (feminine) will obtain
ќе си набавел
you (masculine) will obtain
ќе си набавела
you (feminine) will obtain
ќе е набавел
he will obtain
ќе е набавела
she will obtain
ќе е набавело
it will obtain
ќе сме набавеле
we will obtain
ќе сте набавеле
you all will obtain
ќе сум набавеле
they will obtain
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
набавен
obtaining
obtaining
obtaining
набавел
obtaining
набавела
obtaining
набавело
obtaining
набавеле
obtaining
набавил
obtained
набавила
obtained
набавило
obtained
набавиле
obtained

Examples of набави

Example in MacedonianTranslation in English
Nova Baire е создаден бидејќи е многу тешко да се набави легален софтвер на островот, но исто така, како што вели ZeroZen од сајтот FayerWayer за технологија во Латинска Америка: „Куба гледа потенцијална закана во софтверот на Мајкрософт, бидејќи безбедносните агенции на САД може да го добијат нивниот код за пристап.“Nova Baire was developed partly because of how difficult it is to obtain software legally on the island, but also, as ZeroZen of the Latin American technology site FayerWayer writes, "Cuba sees a potential threat from MS (Microsoft) software because U.S. security agencies can obtain their access codes."
Прво, да отидеме во иднината и да набавиме уред за криење.First, go into the future... - ...and obtain a cloaking device.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

забави
slow down
набеди
blame
најави
announce
натови
stuff

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'obtain':

None found.
Learning languages?