Лаже (to lie) conjugation

Macedonian
73 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
лажам
I lie
лажеш
you lie
лаже
he/she/it lies
лажеме
we lie
лажете
you all lie
лажат
they lie
Future tense
ќе лажам
I will lie
ќе лажеш
you will lie
ќе лаже
he/she/it will lie
ќе лажеме
we will lie
ќе лажете
you all will lie
ќе лажат
they will lie
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би лажел
I (masculine) would have lain
би лажела
I (feminine) would have lain
би лажел
you (masculine) would have lain
би лажела
you (feminine) would have lain
би лажел
he would have lain
би лажела
she would have lain
би лажело
it would have lain
би лажеле
we would have lain
би лажеле
you all would have lain
би лажеле
they would have lain
Past perfect tense
сум лажел
I (masculine) have lain
сум лажела
I (feminine) have lain
си лажел
you (masculine) have lain
си лажела
you (feminine) have lain
е лажел
he has lain
е лажела
she has lain
е лажело
it has lain
сме лажеле
we have lain
сте лажеле
you all have lain
сум лажеле
they have lain
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
лажев
I was lying
лажеше
you were lying
лажеше
he/she/it was lying
лажевме
we were lying
лажевте
you all were lying
лажеа
they were lying
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев лажел
I (masculine) had lain
бев лажела
I (feminine) had lain
беше лажел
you (masculine) had lain
беше лажела
you (feminine) had lain
беше лажел
he had lain
беше лажела
she had lain
беше лажело
it had lain
бевме лажеле
we had lain
бевте лажеле
you all had lain
беа лажеле
they had lain
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе лажев
I will have lain
ќе лажеше
you will have lain
ќе лажеше
he/she/it will have lain
ќе лажевме
we will have lain
ќе лажевте
you all will have lain
ќе лажеа
they will have lain
Past aorist tense
Imperative tense
-
лажи
you lie
-
-
лажете
you all lie
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум лажел
I (masculine) will lie
ќе сум лажела
I (feminine) will lie
ќе си лажел
you (masculine) will lie
ќе си лажела
you (feminine) will lie
ќе е лажел
he will lie
ќе е лажела
she will lie
ќе е лажело
it will lie
ќе сме лажеле
we will lie
ќе сте лажеле
you all will lie
ќе сум лажеле
they will lie
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
лажен
lying
лажејќи
lying
лажење
lying
лажел
lying
лажела
lying
лажело
lying
лажеле
lying
lain
lain
lain
lain

Examples of лаже

Example in MacedonianTranslation in English
Сепак, ова не ги спречи уште повеќе да го критикуваат Шафик. @NoorNoor1: Многу порадо би слушал некој што е непристоен, отколку некој што лаже и измамува.However, this didn't stop them from criticizing Shafik even more. @NoorNoor1: I'd much rather hear someone be rude than hear someone lie and deceive.
На пример, на словачки „џипси“ (cigániť) значи „лаже“.In the Slovak language, for example, "to gypsy" (cigániť) means "to lie."
Блогерот додава дека ако некој имал некакви сомнежи дека иранската телевизија лаже, овие сомнежи сега може да се разрешат.The blogger adds that if anybody had any doubts that Iranian television lies, these doubts can now be put to rest.
Претставата за стереотипичниот Индиец што го има Прија Рамани е западна , таа е бесрамен бранител на западот- и лаже без срам кога вели дека белата боја не е нејзина омилена боја на кожата.The very perspective of the stereotypical Indian that Priya Ramani has is a western one, she is an unabashed western apologist – and she lies through her teeth when she says that white is not her favourite color of skin.
Ова покажува дека израелската влада лаже и не може да се очекува од неа да ги контролира своите сили.This illustrates that the Israeli government lies and can’t be expected to control its forces.
Нема да те лажам. Се исплашив. Страшно.I won't lie to you I went yellow!
Дури и ако морам да лажам. Тој ќе оди на испит.Even if I have to lie, he will write the exam
Никогаш не ги лажам пријателите.I never lie to my friends.
Нема да лажам за тебе.I am not gonna lie for you.
Не можам да те лажам за вашите шанси, паI can't lie to you about your chances, but...
Зошто би сакал да лажеш за мене?Why would I ask you to lie?
Подготви се да лажеш.And be prepared to lie.
Не сваќам зошто мислиш дека е потребно да ме лажеш.I don't understand why you feel it necessary to lie to me.
Не мораше да лажеш.You didn't have to lie.
Многу добро лажеш.You tell your lies pretty good.
Немаме потреба да лажеме - вистината ни е сосема доволна, ма каква и да е таа.We do not need to lie – the truth is enough, no matter what it is.
Додека Иранскиот Зелен Глас пренесе дека 1000 студенти од универзитетот во Техеран се судриле со силите на безбедност, еден читател остави коментар : „Зошто лажеме, стануваме како нив .While Iran Green Voice posted that 1000 of students from University of Tehran clashed with security forces, a reader left a comment: "Why do we lie, we become like them .
-Не мораме да лажеме. Се спријателив со невестата.We don't have to lie anymore because I made friends with the bride.
Можеме да се лажеме, се…We can lie to each other and...
Ќе се договориме ли да не се лажеме меѓусебе?Shall we have an aggreement, not to lie to each other.
@shaymaakhalaf: Фејсбук е местото каде ги лажете вашите пријатели.@shaymaakhalaf: Facebook is where you lie to your friends.
Вие само знаете како да се криете... ...како да лажете.You just know how to hide-- how to lie.
Не лажете ме, г-н Клејтон.Don't lie to me. You're under oath.
„Не лажете ме, г-н Клејтон."Don't lie to me. You're under oath."
Ги лажете своите родители?You lied to your parents?
Барем нашите (во руската влада) обвинуваат скромно, но овие (Американците) лажат“.“They lie with every breath,” another person wrote, adding, “At least our guys just keep quiet, but these people lie.”
Зошто Азербејџан стана место каде луѓето лажат, каде нема доверба, каде има премногу корупција, така што кога ќе застанеш во редот, автоматски започнуваш да мислиш дека треба да платиш за редот воопшто да се помрдне?!Why Azerbaijan has become this place where people lie, where there is no trust, where there is so much corruption, that when you get in line, you automatically start thinking that you ought to pay for the line to actually move?!
Компјутерите никогаш не лажат, мали.Computers never lie, kid.
Штом ме лажат, значи не ме почитуваат.If they lie to me, they don't respect me.
Ако ме лажат, не ме почитуваат.If they lie to me, they don't respect me.
Мислеше дека те лажев?Think I was lying to you?
Се разбира дека лажев.Of course, I was lying.
Кога ти кажав дека ќе одам на неколку дена по бизнис, лажев.When I told you I was going away for a few days on business, I was lying.
Добро де, порано лажев, затоа што не можев да говорам со неа.That's different. Okay, I was lying before... because I actually couldn't talk to her.
! Не, лажев, затоа што ние тоа го правиме.No, I was lying, because that's what we do now.
Ама лажеше.But you were lying.
Значи сепак лажеше.Well, then you were lying.
Клер ми кажа дека лажеше за Итан.Claire told me you were lying about Ethan.
Тоа значи дека ти си ја ставил бомбата во мојата кола, и лажеше за тоа кога негираше, но сега ми ја кажуваш вистината?So that means that you did plant the bomb in my truck, and you were lying about it when you denied it, but you're telling me the truth now, is that it?
Тие го лажеа татко ти цело време.They were lying to your dad the whole time.
Боже, не' лажеа цело време, криеја информации, а вие знаевте.My God, they were lying to us all the time, withholding information, and you knew it.
Цело време не лажеа.They were lying to us the entire time.
Те лажеа цело време.And they were lying to you the whole time.
-Не ме лажи!- Don't lie!
Не лажи!Некој загина! Сигурна сум дека нешто знаеш.Don't lie, someone's just died and I’m sure you know something.
Не ме лажи, ќе знам.Don't lie to me now, I can tell.
Не лажи.Don't lie.
- Не ме лажи!- Don't lie to me!
Целиот свој живот, се обидував да избегам од неа, преправајќи се и лажејќи.All my life I've been trying to run away from it, pretending and lying.
Да, па немој да ме направиш во таква девојка лажејќи ме.I'm not that petty girl. - Of course not. - Yeah, so just don't make me into that girl by lying to me.
Исто така станав добра лажејќи го сопругот.I'm also getting good at lying to my husband.
И начинот на кој излезе, лажејќи се себе дека минатото нема да има влијание на иднината.And the way you got out, lying to yourself that the past held no sway over the future.
После се што ми направи, лажејќи ме, спиејќи со девојката, ми требаш.After everything you've done to me, lying to me, Screwing that girl, I need you.
Но, зборовите не се сложуваат во реченици: хаос, демонстрации, напади, убиства, провокации, прес-конференции, фалење, лажење, патриотизам, крв, насилство, солзи, пијанства, кражби, полиција, извици на толпата, фотограф, област, страв, викање, пари, клеветење, војници, знаме, чад, дожд, Tвитер, граница, ноќ, несигурност, надеж …”But the words won't come together as a sentence: Chaos, demonstrations, looting, murder, provocation, press conferences, toadying, lying, patriotism, blood, violence, tears, drunkenness, robbery, guard, the crowd screams, photographer, the area, fear, shots, money, slander, soldiers, flag, smoke, rain, Twitter, border, night, uncertainty, hope ..."
Уште од 2005 год. се обидуваме да ја натераме да превземе одговорност за нејзиното мамење, крадење и лажење.Since 2005 we have been trying to make her account for her cheating, stealing and lying ways.
Тој човек го посветил животот да заработува со лажење... штом ја отвори устата... за да ги остави убијците и силувачите на улица!This is a man who dedicated his life... to making money by lying with every breath he could muster to keep... murderers and rapists... - on the streets.
Не лажење.Not lying.
Јас не сум никаков гениј за лажење.I'm not an evil, lying genius.
Па, ете признав дека сум лажел.Yeah, but I just admitted I was lying.
Но би лажел... кога би рекол дека ни недостига нашето пријателство.But I'd be lying if I said I didn't miss our friendship.
Зашто би те лажел тебе?You're lying.
Ако навистина ти го кажал тоа, те лажел, не е возможно да се излезе од овде.If a guard spoke to you,he was lying. It's impossible to get out.
Ако има порака на вратата и е отклучено не не лажел.If there's a note on the door and it's unlocked, we'll know he isn't lying.
Ги имаме нејзините отпечатоци на секирата, лажела кога ја дала изјавата, била во куќата на Кајл пред да биде убиен, нема алиби.We have her prints on the hatchet. We have her lying to us in her statement. She was in Medford's house just before he was killed.
Цел ден не лажела.She's been lying to us all day.
Ме лажела цело време!I mean, she's been lying to me this whole time.
Би рекла дека нема да направи голема дупка во буџетот на нацијата, ама би лажела.I'd say it wouldn't blow much of a hole in the wealth of a nation, but then I'd be lying.
- Значи таа лажела?- So she was lying?
- Можеби копилето не лажело.Maybe the bastard was lying.
Не е дека не те држам веќе за јајца за обид да ме прободиш со нож во влезот. Би лажеле. -Ич не ми е гајле.Not that I don't have you by the balls already for trying to stick me in the doorway. –You'd be lying. –I don't care.
Види, Будистите не лажеле кога рекле дека животот е страдање.Look, the Buddhists weren't lying when they said life is suffering.
Би лажеле.-You'd be lying.
Сте лажеле тогаш, лажете сега...You lied then and you're lying now!

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

каже
tell
лади
cool down
лази
creep
лапа
eat gluttonously
лачи
secrete
лиже
lick
може
be able

Similar but longer

залаже
deceive
излаже
lie to

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'lie':

None found.
Learning languages?