Кажува (to tell) conjugation

Macedonian
72 examples
This verb can also mean the following: say

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
кажувам
I tell
кажуваш
you tell
кажува
he/she/it tells
кажуваме
we tell
кажувате
you all tell
кажуваат
they tell
Future tense
ќе кажувам
I will tell
ќе кажуваш
you will tell
ќе кажува
he/she/it will tell
ќе кажуваме
we will tell
ќе кажувате
you all will tell
ќе кажуваат
they will tell
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би кажувал
I (masculine) would have told
би кажувала
I (feminine) would have told
би кажувал
you (masculine) would have told
би кажувала
you (feminine) would have told
би кажувал
he would have told
би кажувала
she would have told
би кажувало
it would have told
би кажувале
we would have told
би кажувале
you all would have told
би кажувале
they would have told
Past perfect tense
сум кажувал
I (masculine) have told
сум кажувала
I (feminine) have told
си кажувал
you (masculine) have told
си кажувала
you (feminine) have told
е кажувал
he has told
е кажувала
she has told
е кажувало
it has told
сме кажувале
we have told
сте кажувале
you all have told
сум кажувале
they have told
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
кажував
I was telling
кажуваше
you were telling
кажуваше
he/she/it was telling
кажувавме
we were telling
кажувавте
you all were telling
кажуваа
they were telling
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев кажувал
I (masculine) had told
бев кажувала
I (feminine) had told
беше кажувал
you (masculine) had told
беше кажувала
you (feminine) had told
беше кажувал
he had told
беше кажувала
she had told
беше кажувало
it had told
бевме кажувале
we had told
бевте кажувале
you all had told
беа кажувале
they had told
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе кажував
I will have told
ќе кажуваше
you will have told
ќе кажуваше
he/she/it will have told
ќе кажувавме
we will have told
ќе кажувавте
you all will have told
ќе кажуваа
they will have told
Past aorist tense
Imperative tense
-
кажувај
you tell
-
-
кажувајте
you all tell
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум кажувал
I (masculine) will tell
ќе сум кажувала
I (feminine) will tell
ќе си кажувал
you (masculine) will tell
ќе си кажувала
you (feminine) will tell
ќе е кажувал
he will tell
ќе е кажувала
she will tell
ќе е кажувало
it will tell
ќе сме кажувале
we will tell
ќе сте кажувале
you all will tell
ќе сум кажувале
they will tell
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
кажуван
telling
кажувајќи
telling
кажување
telling
кажувал
telling
кажувала
telling
кажувало
telling
кажувале
telling
told
told
told
told

Examples of кажува

Example in MacedonianTranslation in English
Преку неговиот блог тој ја запознава јавноста со работата на организацијата и во следново видео тој кажува како слободниот софтвер му овозможува да сурфа, да чита и пишува имејл пораки и да чатува со други.Through his blog he makes the work the institution does known to the general population and on the following video, he tells us how Open Source Software makes it possible for him to surf the web, read and write emails and chat with others. The video has both English and Spanish subtitles thanks to DotSub.
Во видео записот кој го покажа Ахмадинеџад, Фазел Ларијани наводно му кажува на Саед Мортазави, поранешниот јавен обвинител на Техеран, дека ќе ги внесе своите браќа Али и Садех да станат дел од профитабилните тајни зделки во петрохемискиот сектор и други бизниси.In the video shown by Ahmadinejad, Fazel Larijani allegedly tells Saeed Mortazavi, Tehran's former general prosecutor, that he will get his brothers Ali and Sadegh on board for lucrative secret deals in the petrochemical sector and other businesses.
Во најнереалниот дел од оваа тажна епизода, Хамада Сабер и неговата ќерка Ранда завршија со кавга за тоа што му се случи, на водечко телевизиско ток-шоу. Притоа, Хамада ја обвини Ранда дека земала пари од сателитските канали за да кажува лаги за него.In the most surreal part of this sad episode, Hamada Saber and his daughter Randa ended up arguing about what happened to him on a major satellite TV talk show, with Hamada accusing Randa of having taken money from satellite channels to lie about him.
Приказните во видеата на Уснико (Usnico) се многу интересни и добро обработени: едно видео раскажува за незгодите од поплавите на африканските бегалци, а друго видео, па самиот наслов кажува: Битките го оставија Чад во ужасна состојба. На блогот LookingGlassLand може да се најдат разновидни видеа, одбрани од Интернет Архивата на Видеа, меѓу кои спаѓаат: Камерунски раскажувач во Јаоунде , промотивно видео на изборот за убавина на Уганда , видео во кое италијанскиот фоторепортер Карла Кинели го раскажува своето искуство од фотографирање на жените од Буркина Фасо .Usnico´s other video stories are interesting and well done: one video tells the plight of African flood refugees, and another, well, it´s title tells it all: Fighting leaves Chad in Gruesome State.On LookingGlassLand, a varied sample of videos selected from the Internet Movie Archives can be found, including a Cameroonian storyteller at Yaoundé , a promotional video for a Ugandan beauty pageant contestant , and Italian photographer Carla Cinelli tells of her experience photographing woman in Burkina Faso .
Блогот EA2CPG ни кажува за климатскиот феномен кој ја погоди Аргентина на 2 април, 2013, коинцидирајќи со Денот на ветераните и одбележувањето на војната на Фолкландските острови, кои се државни празници:The blog EA2CPG tells us about the climate phenomenon which hit Argentina on April 2, 2013, coinciding with the Veteran's Day and the Falklands War Memorial public holidays :
Всушност, главната причина што заиграв е што можев еден ден да им кажувам на луѓето дека сум играл пинг-понг со Артур Кларк.Hell, the main reason I played was so that some day I could tell people, Yeah, I played table tennis with Arthur C Clarke.
Кога сме на пат, вообичаено вози Томас, а јас му кажувам каде одиме (се смее).And on the road Thomas usually drives and I usually tell him where we are going .
Ви кажувам: Ќе се прават огромни суми на трошоци, така да се каже украдени пари од вложувачите, велејќи дека се големи трошоците за одржување.I am telling you: it will produce shamelessly high expenses, so to say steal the money of depositors, saying maintenance costs a lot.
Сакам да видам да можам да им кажувам за Вејко Дин - уште еден храбар човек!I want to see it, remember it, so I can tell my friends about Waco Johnny Dean, another brave man!
Јас сум ја кажувам вистината.I'm telling the truth.
Ако седнеш со него вечерва,... и почнеш да му кажуваш работи што маж сака да ги слушне, знаш...If you was to sit up with him tonight, and tell him the things that a man likes to know, you know...
И ќе и кажуваш приказни.And tell her stores too
Жалам Лари, треба да ми кажуваш кога се криеш.I'm sorry, Larry. You have to tell me when you're hiding.
Зошто ми кажуваш мене?So why tell me?
Ти не ми кажуваш мене што да правам тука!You don't tell me what to do here!
Ние ќе ти кажуваме кој е против тебе... ...и ќе ги "растресеме" тие кои сакаш да бидат "растресени".We tell you who's moving against you, and we shake down who you want shaken down.
Ти кажуваме.We're tellin' you.
Или да не кажуваме?Do we not tell?
Сега кога сите се сложивме да ја кажуваме вистината... Kаде спиеше минатата ноќ?Now that we have all agreed to tell the truth... where were you sleeping last night?
Немојте да му кажувате нему.Don't tell him.
Се присетувам, кога се вработив реков дека Ќе се борам, и вие сега ми кажувате за сите овие проблеми.I remember when I took that job thinking I could fight from inside, and you telling me about all the problems.
Вистината ми ја кажувате?Are you telling me the truth?
Ако одлучам да верувам на се што ми кажувате, каде би оделе од тука?If I choose to believe everything you're telling me, where would you go from here?
Значи ми кажувате дека овие суштества не постојат?So you're telling me these things do not exist? Oh, they exist. All kinds of things exist around us that we never see.
Нејзината религија и култура и кажуваат да ги почитува повозрасните, особено нејзините родители.Her religion and her culture tell her to obey her elders, especially her parents.
Значи, тие ни кажуваат за да бидеме соодветно опремени, кога се качуваме на планината Фуџи.So, they tell us to be properly equipped when climbing Mount Fuji.
Девојките ни кажуваат како не можат да ги прават нештата кои ги сакаат затоа што не се момци и општеството ги има изградено овие стреотипи уште од детството.Girls are telling us that they cannot do the things they want to do because they are not boys and society has built these stereotypes on top of them from childhood.
Во земјите каде што само пред неколку години, бројот на блогови можеше да се изброи само на една рака, сега има илјадници граѓани кои пишуваат нешто, ги кажуваат нивните приказни и го документираат светот околу нив.In countries where just a few years ago the number of blogs could be counted on one hand, there are now thousands of citizens typing away, telling their own stories and documenting the world around them.
Хип Хоп добитниците на Греми, Chocquibtown од Колумбија, им кажуваат на децата кога да ги мијат рацете и како да го направат тоа.Hip hop Grammy winners Chocquibtown from Colombia, tell children when to wash their hands and how to do it.
Не те прашУвав, ти кажував.I wasn't asking, I was telling.
Се сеќаваш на онаа девојка, Џоана, за која ти кажував!?Oh, you remember that girl Joanna I was telling you about?
- Само што и кажував на мајка ти за готвачот што го најмивме. - Фармацевт кој учи да стане готвач.I was telling your mother about... the chef I hired to cater the rehearsal dinner.
Утре мојот rазда орrанизира забава во врска со оние дијамантите за кои ти кажував.Hey, listen, tomorrow night my boss_BAR_is throwing a party for that diamond account_BAR_l was telling you about.
Знаеш, разгледував за тоа што ти кажував?Hey, Roy, I was doing some research on that thing I was telling you about. - What thing?
-И кажуваше на мојата пријателка каква ткаенина земавте со мојот вереник кога ве видов.Where were we? You were telling my friend what clothes my fiancée was picking up when I saw you.
Бидејќи ако ја кажуваше вистината, раката немаше да ти се тресе.Because if you were telling the truth, your hand wouldn't be shaking.
Знам дека ја кажуваше вистината во врска со Енди.I know you were telling the truth about Andi, Greg.
-Кажи му што ми кажуваше мене, Француз.- Tell him what you were telling me.
за таа мувата што ми кажуваше ти.. За мувата це- це? Да.It's, um, it's just like that, um-- that fly you were telling me about.
И ми кажувавте што се случило со „Еднорогиот“.- Sir Francis. - and you were telling me about what happened on the unicorn...
Ми кажувавте за Париз, тоа звучи прекрасно?Okay? Anyway, you were telling me about Paris.
Ми кажувавте за пораките од обожавателите.You were telling me about your fan mail. Sure.
Ми кажуваа за Опра од Чикаго...They were telling me about Oprah, from Chicago.
Другите момци ми кажуваа за него.Some of the other guys were telling me about it.
Сега, не ми кажувај кој си.Now, don't tell me who you are. Let me guess.
Па, не му кажувај веднаш, но и тој мене не ми се допаѓа.Well, don't tell him now, but I don't like him
Не ми кажувај оти се грижиш за него.Don't tell me you're worried about him.
Никогаш повеќе не го кажувај твоето мислење на некој надвор од фамилијата.Never tell anybody outside the family what you're thinking again.
Ги израмнувам сметките за фамилијата денес, па не ми кажувај дека си невин.Today I settle all family business, so don't tell me you're innocent, Carlo.
Ве молам користете го вашиот простор и интелектуалните капацитети на вашите писатели за дијалог со нас овде, и помогнете на нашите животи, и кажувајте ни за работи кои ќе го подобрат животот овде.Please use your space and your writers considerable pool of intellect to speak to us here, and help us with our lives, and tell us things that will improve life here.
Земете ги, но не му кажувајте дека јас сум дал пари.Take it, but don't tell him I gave the money
Но не и кажувајте.But don't tell her about it.
Не кажувајте ми што е тоа.Don't tell me what it is.
Не кажувајте на А.Т.Ф.Don't tell the A.T.F. [ Chuckles ]
За разлика од експериментот Милграм, тие не регрутираат луѓе кажувајќи им дека се работи за научен експеримент, туку со тоа што ќе им кажат дека се кандидати во игра (шоу), што е сосема различно: За време на експериментот, кандидатите сметаат дека играат игра за забава, што целосно го менува нивниот поглед на настаните.Unlike the Milgram experiment, they do not recruit people by telling them it's a scientific experiment, but telling them they are candidates in a game show, which is totally different: Throughout the experiment, the candidates think that they are playing a game, which totally changes their perception of events.
Зошто ние одиме наоколу со хартии и Power Point кажувајќи им на луѓето како ние ќе работиме, и како брендот ќе биде навистина добар.Why are we going around with papers and a PowerPoint telling people this is how we'll do things, and that the brand will be really good.
Бидејќи самитот се одржуваше во Малави, каде се уште беше актуелно прашањето за депортирањето на Сата, новиот претседател на Замбија одби да присуствува на самитот, кажувајќи му на специјалниот пратеник на Малави:As the summit was being held in Malawi, however, where Sata’s deportation was still pending in the courts, the new Zambian president declined to attend the summit, telling a Malawian special envoy: "His Excellency Bingu wa Mutharika is aware of the predicament I am in.
Секогаш ни се обраќаат, кажувајќи ни ја волјата на Силата.They continually speak to us... telling us the will of the Force.
Сега се прашувам, "Што можеше мојот стар пријател Вилфорт да добие... кажувајќи на Мерцедес дека Едмонд Дантес е мртов?"Now I ask myself, ``What did my old friend Villefort stand to gain... by telling Mercedes that Edmond Dantes is dead?"
Првиот дел од процесот претставуваше согласување на одредени основни, фундаментални интереси на новинарите, вклучувајќи ги "кажување на вистината", "конфликт на интереси", "заедница", "професионално однесување".The first part of the process was to agree on basic, fundamental concerns for journalists, including "telling the truth", "conflicts of interest", "community", "professional conduct".
Мислам дека бев најмногу изненаден од тоа колку многу време се посвети од нашите глобални придонесувачи за нашите основни принципи, особено за прашањето со кажување на вистината.I guess I was most surprised by how much attention our crowdsourcers devoted to our fundamental principles, particularly the question of telling the truth.
Не сакав да ја уништам мојата релација со агенцијата, па си заминав без да му кажам на мојот агент откако ги прочитав извештаите и коментарите, целосно се скршив… повеќе нема да се воздржувам од кажување на вистината.I didn't want to destroy my relationship with the agency, so I left without telling my agent after I read the report and the comments, I broke down totally… now I won't stop myself from telling the true anymore.
Знаеше ли дека во Бурма се добива 7 години затвор за кажување шеги?Did you know in Burma you get seven years in prison for telling jokes?
Се плашам дека не сум баш добра во кажување приказни.Um, actually, I'm afraid I'm not very good at telling stories.
Ја кажувал вистината.Vato was telling the truth.
-Или Треј ја кажувал вистината.Or Tre was telling the truth.
Си и кажувал на мојата пријателка дека си земал материјали со мојот свршеник, кога те видов.Where were we? You were telling my friend what clothes my fiancee was picking up when I saw you.
Можеби ја кажувал вистината.Maybe he was telling the truth.
Повторно ти кажувала мајка ти приказни за мене.Your mother been telling you stories about me again.
После ми кажа дека си и викал зашто кажувала на луѓето кај си одел.Then she told me that you yelled at her for telling people where you go.
Можеби ја кажувала вистината.Maybe she was telling the truth.
Дали ти кажувале, дека имаш прекрасен задник?Hey! Were we telling you that your ass is a wonderland?

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

качува
raise toward a higher level

Similar but longer

докажува
prove
закажува
arrange
откажува
cancel
покажува
show
укажува
point out

Random

изопачи
pervert
исплакне
rinse
истекува
expire
исфрли
throw out
исшета
walk in many places
јурца
run around
каже
tell
казни
punish
кидне
run away
клоцне
kick

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'tell':

None found.
Learning languages?