Истепа (to beat) conjugation

Macedonian
25 examples
This verb can also mean the following: be, batter, be especially good at a competitive activity

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
истепам
I beat
истепаш
you beat
истепа
he/she/it beats
истепаме
we beat
истепате
you all beat
истепаат
they beat
Future tense
ќе истепам
I will beat
ќе истепаш
you will beat
ќе истепа
he/she/it will beat
ќе истепаме
we will beat
ќе истепате
you all will beat
ќе истепаат
they will beat
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би истепал
I (masculine) would have beaten
би истепала
I (feminine) would have beaten
би истепал
you (masculine) would have beaten
би истепала
you (feminine) would have beaten
би истепал
he would have beaten
би истепала
she would have beaten
би истепало
it would have beaten
би истепале
we would have beaten
би истепале
you all would have beaten
би истепале
they would have beaten
Past perfect tense
сум истепал
I (masculine) have beaten
сум истепала
I (feminine) have beaten
си истепал
you (masculine) have beaten
си истепала
you (feminine) have beaten
е истепал
he has beaten
е истепала
she has beaten
е истепало
it has beaten
сме истепале
we have beaten
сте истепале
you all have beaten
сум истепале
they have beaten
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
истепав
I was beating
истепаше
you were beating
истепаше
he/she/it was beating
истепавме
we were beating
истепавте
you all were beating
истепаа
they were beating
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев истепал
I (masculine) had beaten
бев истепала
I (feminine) had beaten
беше истепал
you (masculine) had beaten
беше истепала
you (feminine) had beaten
беше истепал
he had beaten
беше истепала
she had beaten
беше истепало
it had beaten
бевме истепале
we had beaten
бевте истепале
you all had beaten
беа истепале
they had beaten
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе истепав
I will have beaten
ќе истепаше
you will have beaten
ќе истепаше
he/she/it will have beaten
ќе истепавме
we will have beaten
ќе истепавте
you all will have beaten
ќе истепаа
they will have beaten
Past aorist tense
истепав
I beat
истепа
you beat
истепа
he/she/it beat
истепавме
we beat
истепавте
you all beat
истепаа
they beat
Imperative tense
-
истепај
you beat
-
-
истепајте
you all beat
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум истепал
I (masculine) will beat
ќе сум истепала
I (feminine) will beat
ќе си истепал
you (masculine) will beat
ќе си истепала
you (feminine) will beat
ќе е истепал
he will beat
ќе е истепала
she will beat
ќе е истепало
it will beat
ќе сме истепале
we will beat
ќе сте истепале
you all will beat
ќе сум истепале
they will beat
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
истепан
beating
beating
beating
истепал
beating
истепала
beating
истепало
beating
истепале
beating
истепал
beaten
истепала
beaten
истепало
beaten
истепале
beaten

Examples of истепа

Example in MacedonianTranslation in English
Полесно е да се истепа дете отколку да се одгледа.It's easier... to beat a child than to raise it.
Го истепа мојот бивш затоа што откри дека ме измамува.You beat up my ex because you found out he was cheating.
Макар и девојката ме истепа.Well, hey, at least I wasn't beaten up by a girl.
Треј ми рече дека ќе ми даде 50 долари ако ја грабнам ташната на таа жена, тој ќе застане со колата, ќе скокне преку неа, ќе ме брка, ќе ме истепа за да изгледа добар, да ме шутка... -Добро...He'd pull up in his police car, jump out... ...chase me up a fence, beat me down, kick me-- All right, all right. Okay.
Еднаш толку ме истепа што лежев во кома цели два дена.He used to beat me up. One time it was so bad he put me in a coma for two days.
-Или ќе те истепам каде што седиш?- Or I'll beat you where you sit?
-Стани или ќе те истепам додека лежиш.- Do I have to beat you lying down?
Многу лошо ќе те истепам!I'm going to beat you up so bad!
Ќе те истепам силно, така за Мајка да не те тепа посилно.I will beat you hard... ...so Mother does not beat you harder.
Господа, ќе одам да го истепам пред да дојдат тука.Gentlemen, I 'm gonna go beat off before they get here.
Не можеш да ме истепаш, да одиме.You done beating me up? Let's go. - I'm tired of this.
Не можеш да ме истепаш повеќе отколку што се истепав самиот. Сакав да бидам пријател со вас.Can't beat me no worse than I been beating myself... ...for wanting to be friends with you.
Знаеш, не мораше да го истепаш бесчувствително Микхаил за да се докажеш, Џон.You know,you didn't have to beat Mikhail senseless to make your point, John.
- Ние ќе ја истепаме вистината од нив.We'll beat the truth out of him.
Јас велам да ја истепаме информацијата од овие момци, и да тргнеме.Let's say we beat some info out of these guys and we get moving.
-Ќе ја истепаме вистината од нив.We'll beat the truth out of them.
-Јас велам да истепаме нешто од момциве и да заминеме.I say we beat some info out of these guys and get moving.
Сега ќе ме истепате г-не Рор?-Што направивте со мојот сведок?Му се заканивте за семејството, му напишавте чек?Само сум љубопитен што сте способни да направите,-Можеби самиот реши да не сведочи за вас.Am I gonna get beat up now, Mr. Rohr? What'd you do to my witness? Threaten his family?
Ќе ме истепаат.- I'll get beat up.
Значи лошите вести се дека ќе ме истепаат во јавност?So the bad news is now they get to beat me up in public. - Yes. - Great.
Нека ме истепаат ако сакаат.Let them beat me up, if they want to.
Во последно време, сите сакаат да ме истепаат.Lately, everybody wants to beat me up.
Во последно време, сите сакаат да ме истепаат. Ова е забава.Lately, everybody wants to beat me up.
- Добро, ти истепај го.- OK. YOU beat him.
Земи си го пендракот и истепај ме.Get your police stick out your desk and beat me.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

ископа
dig
испапа
eat
испипа
grope
истера
kick out
истече
flow
истрча
run
истура
pour
исчупа
pluck out

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'beat':

None found.
Learning languages?