Испрати (to send) conjugation

Macedonian
70 examples
This verb can also mean the following: escort someone whos leaving to some place, escort

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
испратам
I send
испратиш
you send
испрати
he/she/it sends
испратиме
we send
испратите
you all send
испратат
they send
Future tense
ќе испратам
I will send
ќе испратиш
you will send
ќе испрати
he/she/it will send
ќе испратиме
we will send
ќе испратите
you all will send
ќе испратат
they will send
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би испратил
I (masculine) would have sent
би испратила
I (feminine) would have sent
би испратил
you (masculine) would have sent
би испратила
you (feminine) would have sent
би испратил
he would have sent
би испратила
she would have sent
би испратило
it would have sent
би испратиле
we would have sent
би испратиле
you all would have sent
би испратиле
they would have sent
Past perfect tense
сум испратил
I (masculine) have sent
сум испратила
I (feminine) have sent
си испратил
you (masculine) have sent
си испратила
you (feminine) have sent
е испратил
he has sent
е испратила
she has sent
е испратило
it has sent
сме испратиле
we have sent
сте испратиле
you all have sent
сум испратиле
they have sent
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
испратев
I was sending
испратеше
you were sending
испратеше
he/she/it was sending
испратевме
we were sending
испратевте
you all were sending
испратеа
they were sending
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев испратил
I (masculine) had sent
бев испратила
I (feminine) had sent
беше испратил
you (masculine) had sent
беше испратила
you (feminine) had sent
беше испратил
he had sent
беше испратила
she had sent
беше испратило
it had sent
бевме испратиле
we had sent
бевте испратиле
you all had sent
беа испратиле
they had sent
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе испратев
I will have sent
ќе испратеше
you will have sent
ќе испратеше
he/she/it will have sent
ќе испратевме
we will have sent
ќе испратевте
you all will have sent
ќе испратеа
they will have sent
Past aorist tense
испратив
I sent
испрати
you sent
испрати
he/she/it sent
испративме
we sent
испративте
you all sent
испратија
they sent
Imperative tense
-
испрати
you send
-
-
испратете
you all send
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум испрател
I (masculine) will send
ќе сум испратела
I (feminine) will send
ќе си испрател
you (masculine) will send
ќе си испратела
you (feminine) will send
ќе е испрател
he will send
ќе е испратела
she will send
ќе е испратело
it will send
ќе сме испрателе
we will send
ќе сте испрателе
you all will send
ќе сум испрателе
they will send
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
испратен
sending
sending
sending
испрател
sending
испратела
sending
испратело
sending
испрателе
sending
испратил
sent
испратила
sent
испратило
sent
испратиле
sent

Examples of испрати

Example in MacedonianTranslation in English
Ве молиме контактирајте со соодветен уредник користејќи ја нашата контакт страна и таа ќе ви ги испрати сите детали за придонесување во статиите преку сумирано објаснување за активноста на вашата блогосфера или преведувачка содржина на ваш јазик во вашата држава.Please contact the appropriate editor using our contact page, and she'll send you details on contributing articles summarizing the activity from your country's blogosphere or translating content into your language.
Одобрувањето на овие одлуки ќе испрати јасна порака дека владата на САД верува дека е прифатливо да се надгледуваат и цензурираат граѓаните за да се идентификува „прекршочна активност“ која честопати се поистоветува со политичко и религиозно несогласување.Passage of these bills will send a clear message that the US government believes it is acceptable to monitor and censor citizens to identify "infringing activity" which too often is equated with political and religious dissent.
„Во нашето општество, девојките мора да се однесуваат достоинствено, бидејќи најважно за една девојка во ова општество е нејзината репутација,“ вели А. , една од интервјуираните девојките за истражувањето. „Во бедуинското општество забрането е да се разговара со момче, да му се испрати писмо и да се вљубиш во него.. но во chat room никој не знае дали ти разговараш со момче.“In our society, the girl must be respectable and act moderately, because what’s important for a girl in this society is her reputation,” said A., one of the girls interviewed for the research. “In Bedouin society, it is forbidden to talk to a boy, to send him letters and to fall in love with him … but in a chat room, no one knows if you’re talking to boys there.
Учесниците на маршот ја осудија злоупотребата и неконзистентноста на Централниот изборен одбор, кој сака да испрати помеѓу 19 и 22 илјади досиеја до Одделот за имиграција, пренесувајќи ги еднострано од граѓанскиот регистер во книгата за имиграција без никаква истрага.The marchers denounced the abuse and inconsistencies of the JCE, which wants to send between 19 and 22 thousand files to the Department of Immigration (DGM), taking them unilaterally from the civil registry to move them to the book of immigration without any investigation.
Иако можеби предоцна, но по 65 дена од блокадата, државната власт конечно реши да испрати војска за да се отстрани блокадата во Манипур.Perhaps a little too late, after 65 days of the blockade the state government had finally decided to send troops to remove the Manipur blockade.
Ќе ги испратам моите насмевки и како и секоја вечер ќе се молам за да му се заблагодарам на Бога за сите вас ...I will send out my smiles and as always will pray in the evening to thank God for all of you...
Ни требаа десет минути да најдеме “бел” возач и да ја испратам пријателката дома успешно.It took us ten minutes to find a "white" driver and send the female friend home successfully.
Од мене било побарано да изведам стриптиз пред веб камера или да испратам интимни фотографии.I have been asked to strip infront of a webcam or send intimate pictures.
Сум бил присилен да испратам интимни фотографии.I have been forced to send intimate pictures.
Кога ќе се појави Стив, ќе го испратам по тебе.If Steve comes along, I'll send him on after you
Да испратиш своја порака за поддршка е лесно:To send your own support message is easy:
Добро, сега мораш да отидеш до пошта како порано, да испратиш телеграма и да чекаш еден месец за одговор))))))) И долу Скајп!Alright, you have to now go to a post office as before, send a telegram and wait a month for an answer))))))) And down with Skype!
Сакаш да му испратиш порака, кажи му дека си пристигнал безбедно?Do you want to send Him a note, tell Him you arrived safely?
Можеш да го бациш син ми, но не можеше да му испратиш поклон за свадба.You can kiss my son, but you can't send a wedding present?
Нема да ме испратиш таму.You're not sending me there.
Може да одржиме протест или испратиме писмо за протест со наши потписи.We could hold up a rally or send one letter of objection bearing our signatures.
Да му испратиме слика на светот дека ни е жал за она што им се случи на нашите платани и дека не сме безмилосни убијци.Let’s send a picture into the world that we regret what's happened to our plane trees and that we are not monstrous killers.
Ако некој не сака да гласа за СДКУ само поради Ѕуринда, тогаш тој е вол, бидејќи токму сега имаме шанса конечно да го испратиме во заслуженото пензионирање. ...Сега има единствена шанса ... да го тргне Ѕуринда .If someone does not want to vote for SDKU just because of Dzurinda, then he's an ox, because right now there is a chance to finally send him to well-deserved retirement. ... Now has a unique chance ... to get Dzurinda away .
Во позадина, тие се обидуваат да спасат што е останато да се саси и ние мора да испратиме јасна порака.In the background they are trying to rescue what is left to rescue and we need to send a clear signal.
Дојде доцна, па сега треба да побрзаме и да ги испратиме овие формулари.He came late. So now we have to urry and send these forms in.
Споделете ја нашата содржина: Ова е на некој начин очигледно - нашата цел за засилување на гласовите на сите граѓани во светот може да биде исполнета доколку за нив ќе се чуе од што е можно повеќе луѓе и ние сметаме на нашите пријатели и читатели да ја споделат нашата содржина насекаде. „Сподели“ линковите подолу ви овозможуваат со секој ваш пост да пратите порака или да испратите линк од нашите стории на Твитер, Фејсбук и други социјални мрежи едноставно само со притискање на копчето и ние сме веќе во процес на нивно позиционирање за полесен пристап.Share our content: This one is somewhat obvious—our goal of amplifying the voices coming out of global citizen media can only be fulfilled if they’re heard by as many people as possible, and we count on our friends and readers to share our content far and wide. “Share” links below each post allow you to e-mail or send links to our stories to Twitter, Facebook and other social networking sites with the push of a button, and we’re in the process of repositioning these for even easier access.
Потоа помислете на сите опипливи и неопипливи работи кои може да и ги испратите.Then think of both tangible and intangible things to send them.
И секако, секогаш постои можноста да испратите картичка или подарок по пошта.And of course, there's always the option of sending a card or gift in the mail.
Со фотошоп денес може да испратите мајмуни на Марс, а не пак надвор од атмосферата.Using Photoshop you can send monkeys to Mars, not to mention just outside the atmosphere.
Не двоумете се да не контактирате, да ни испратите ваше видео или испратите имејл со линк до видеото и кратко објаснување зошто е важно да се прикаже на нашиот сајт.Please don't hesitate to contact us to send your citizen media videos or drop me a line with the video link and a brief paragraph explaining why you believe you've found something that needs to be amplified through our site.
Вистинскиот старт на програмата – првиот повик за предлози – ќе започне во последниот квартал од 2008, кога кандидатите ќе бидат во можност да ги испратат своите предлози за проекти до програмскиот секретаријат во Ќустендил.e real start of the programme – the first call for proposals – will be launched during the last quarter of 2008, when applicants will be able to send their project proposals to the programme secretariat in Kyustendil.
Оние кои имаат среќа први да ги пронајдат овие плочки и да му испратат слика на Аслан со локацијата, добиваат копија од плочката за нив.Those lucky enough to be the first to find one of these tiles and send a picture to Aslan with its location win a copy of the tile for them to keep.
Овие деца, кои не можат да растат во средина исполнета со доверба, кои се принудени да се соочат со злосторства од многу мала возраст, често развиваат мислења дека насилството е еден од начините за решавање на недоразбирања. Затоа за нив е тешко да испратат порака за мир и интернационална безбедност до идните генерации.These children, unable to grow up in an atmosphere of trust and having had to face atrocities from a very young age, often develop the conviction that violence is a way like any other to solve disputes, and so it is difficult for them to send a message of peace and international security to future generations.
Еден активист за правата на Курдите, кој твита како @Hevallo, очајно се обидува да ги натера луѓето на Твитер да испратат таблети Витамин Б1 за затворениците кои штрајкуваат, кој може да ги намали негативните последици по нивното здравје и да го спречи неизбежното - смртта.One Pro-Kurdish rights activist, who tweets under @Hevallo has been desperately trying to get people on Twitter to send Vitamin B1 tablets to the prisoners on hunger strike, in an attempt to minimise the damage to their bodies, and the potentially inevitable consequence, death.
Неделата на историјата на коноп бара од поборниците да потпишат и да испратат картички до претседателот Обама во кои бараат од него и од државниот обвинител Холдер да ја изменат сојузната политичка стратегија. Поборниците и приврзаниците планираат да одржат и речиси 200 локални настани низ целата земја.Hemp History Week is asking supporters to sign and send postcards urging President Obama and Attorney General Holder to change federal policy, and supporters are so far planing to host nearly 200 local events nationwide.
И го испратив во неговата смрт.And I sent him to his death.
Го испратив Отец Лавел во неповрат, во ништозност.I sent Fr. Lavelle to oblivion, to nothingness.
Само му испратив порака.I just sent him a message.
Поклонот ке пристигне за неколку години Го испратив кога бев тажна.The present will arrive in a couple of years. I mailed it from where I sat.
Навистина смешно,затоа што пред малку ја испратив вашата кола да ја запленат.That's kind of funny, coz what happened was I accidentally sent your car to the impound.
Знам дека вашиот сопруг плати школарина однапред за една година... Но доколку ги прочитате правилата и прописите кои ви ги испративме... Ќе видите дека доколку нема оправдание за одсуството...I know your husband paid tuition in advance for a year... but if you will refer to the rules and regulations manual we sent you... you will see that unless there is a valid excuse for prolonged absence... your tuition will be forfeit.
Знам дека вашиот сопруг плати школарина однапред за една година... Но доколку ги прочитате правилата и прописите кои ви ги испративме... Ќе видите дека доколку нема оправдание за одсуството...I know your husband paid tuition in advance for a year... but if you will refer to the rules and regulations manual we sent you... you will see that unless there is a valid excuse for prolonged absence... your tuition will be forfeit.
Го најмивме во 2005-та и го испративме во Далас.We hired him in 2005, sent him to Dallas.
Сондата што ја испративме, веќе ни праќа сигнали од другата страна.The probe we sent in has already picked up faint signals from the other side.
Не е фнален удар, ама испративме јасна порака.Look, it's not a knockout blow, but we sent a clear message.
Само ги испративте сите ваши бездомници во Саут Парк.You just sent all your homeless to South Park.
Сигурно уште сум под дејство на колачите кои ми ги испративте.It must be the effects of the brownies you sent me.
Човекот што го испративте, е мртов.The man you sent is dead.
На сликите, што ги испративте жртвите имаа мали повреди на колената.On the photos you sent... ...the victim had these slight indentations on his ankles.
Вие ме испративте во прогон и јас го најдов својот пат.You sent me a ride, and I found route.
Пред неколку дена, кинеските власти испратија официјална дипломатска нота до многу земји ширум светот во која бараат од нив да не присуствуваат на свеченоста за доделување на наградите во Осло.A few days ago, the Chinese authorities sent an official diplomatic note to many countries around the world and called them not to attend the award ceremony in Oslo.
Досега, а сè уште е многу рано и многумина не се запознаени со овој начин на барање работа, околу триесетина лица ми испратија пораки, велејќи дека нашле работа и дека сакаат да ми заблагодарат за тоа Секој од нас може да направи хаштаг, нема да добиете пари доколку истиот е успешен, но етичкото признание што секојдневно го добивам, вреди повеќе од сите пари на светов.Up until now, and it is very early yet and many don't know about this way of searching for a job, around 30 people have sent me messages telling me that they have been hired and wanted to thank me for this. Each one of us can make a hashtag, there is no way to get paid for its success, but the ethical reward I receive every day is worth all the money in the world.
На денот на прифаќањето на нацртот, раководителите на полските здруженија поврзани со интернет – Полската ИТ асоцијација, Полската комора на ИТ и телекомуникации, како и Фондацијата Модерна Полска – испратија отворено писмо до премиерот Туск во врска со планираната цензура на Интернет.Already yesterday heads of three Polish Internet associations - the Polish IT Association, the Polish Chamber of IT and Telecommunications, and Modern Poland Foundation - sent an open letter to Prime Minister Tusk, referring to the planned Internet censorship.
Тие испратија писмо до белградскиот градоначаник Драган Ѓилас.They sent a letter to the Belgrade mayor Dragan Đilas.
За виртуелниот хор, 128 луѓе, претставници од 12 различни земји меѓу кои и Аргентина, Нов Зеланд, Филипините, Сингапур и Шпанија испратија 243 снимки од хорското дело „Lux Aurumque“, за кое повторно помогна Скот Хејнс во делот на продукцијата.For the virtual choir, 128 people representing 12 different countries including Argentina, New Zealand, The Philippines, Singapore and Spain sent in the 243 tracks that compose the choral piece Lux Aurumque that Scott Haines once again helped produce.
Ако сте заинтересирани за соработка со нас, ве молиме испратете порака до нашиот главен уредник, Солана Ларсен.If you're interested in working with us, please send an e-mail to our Managing Editor, Solana Larsen.
Преку е-пошта: испратете ја карикатурата – во висока дефиниција (.jpg, .pdf, .svg или .png) на grants@webfoundation.org ПРЕДМЕТ: Cartoon до 8 февруари, 2014 г.By email: send your cartoon – high definition, .jpg, .pdf, .svg or .png to grants@webfoundation.org SUBJECT: Cartoon by February 8th.
За да се пријавите, ве молиме испратете го своето CV и писмо за интерес на outreach@globalvoicesonline.org.To apply, please send your CV and a letter of interest to outreach@globalvoicesonline.org.
Доколку имате некое видео за кое би сакале да биде пишувано во делот за видео блогирање, испратете имејл на Џулијана Ринкон Пара (достапен преку нејзината страница) или напишете го во форма на коментар, со кратко објаснување за што вие мислите дека е важно да се прикаже од видеото.If you have any videos you would like to see written about in this video blogging section, please send me an email (available through my author page) or write in a comment with a short explanation of why you think it is an important video to showcase, and I'll do my best to include all your requests.
Испечатете и испратете ги.Print them out and send them up.
МСФ испратил тим на експерти во Касаи да се обидат да ја задржат и оваа епидемија исто така.MSF has sent a team of experts to Kasai to try and contain this outbreak as well.
Каролина Ботеро, адвокат и промотор на Криејтив комонс за Колумбија бараше од блогерите и сите други што имаат пристап до компјутер и интерес за она што се нарекува „права на интелектуална сопственост“ да потпишат отворено писмо што ќе се испрати до КОНПЕС - Националниот совет за општествена и економска политика, а против нацрт-законот што претходно им го испратил Одделот за национално планирање, во кој новите модели на споделување на знаењето кои овозможуваат алтернативи на традиционалните политики за „заштита и примена“ се целосно игнорирани.CC on Orange by yamaboboboCarolina Botero, lawyer and Creative Commons promoter in Colombia has been asking bloggers and anyone else with computer access and an interest in what are popularly called "intellectual property rights" to sign an open letter which will be sent to CONPES, the National Council for Social and Economic Politics, to counter a bill the DNP (National Planning Department) previously sent to them, where the new models of sharing knowledge that provide alternatives to the traditional "protection and enforcement" policies were completely ignored.
Јорданските нетизени имаа грубо будење кога се раширија вестите за осудувањето на Имад Ал - Аш на казна затвор од две години - за навреда на јорданскиот монарх преку инстант порака (IM - instant message) која му ја испратил на својот пријател.Jordanian netizens had a rude awakening when news surfaced about the sentencing of Imad Al-Ash to two years in prison - for insulting the Jordanian monarch in an instant message (IM) he had sent to a friend.
Тој ја испратил неговата сопруга Полина кон брегот и решил да го одвлече вниманието на ајкулата за да не ја следи.He sent his wife Polina to the shore and decided to attract the shark's attention so that it would not follow her.
Освен ако некој друг ги испратил овие слики.Unless somebody else sent these pictures.
Блогерите и сајбер претставниците шпекулираат дали воената власт на Фиџи го испратила локалниот раководител на „Фиџи вода“ назад во САД.Bloggers and cyber talking heads are speculating whether Fiji’s military government sent the local head of Fiji Water back to the United States.
Ова го испратила ЦИА.Sir, the ClA sent this over.
Си ми испратила масажерка?You sent me a masseuse?
Емили го испратила.So, Emily sent him.
-Значи КО Питсбург вас никогаш не ве испратила на одмор,не ве поддржувала и не ви помогнала да ги продавате вашите пиштоли на било кој начин.Дали е тоа точно?-Да.Би сакал да ми помагаа.He flipped on us. So Vicksburg Firearms never sent you on any trips, or endorsed or fostered you selling their guns in any way. - Is that correct?
Олег Кашин, на пример, на 5ти април шпекулираше дека членови од тимот кој работи на заменување на Сурков забележале инкриминирачки електронски пораки и истите ги испратиле до Новаја Газета како како акт на забава.Oleg Kashin, for instance, theorized on April 5 that a staff member working for Surkov’s replacement had spotted the incriminating emails in a random archival sweep and sent them over to Novaya Gazeta for his own entertainment.
Персијците испратиле некој да зборува со нас.The Persians have sent somebody to talk to us.
Луѓето кои ја држат Џеси... ...се истите оние со кои се бориш и ти. Тоа се тие кои го испратиле оној во Рокленд по тебе.The men that have Jessie are the same men you're frightened of, the men that sent the orderly after you.
Еднаш засакав еден човек когошто мислев дека боговите ми го испратиле.Once I loved a man whom I thought the Gods themselves had sent me.
-Па? Примерокот кој ти го испратиле е само за антицентромерните антитела.The printout they sent you included just the anticentromere antibodies, but the lab also did a full blood panel.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

исправи
straighten
испраќа
send
испраша
interrogate
испружи
extend
испушти
emit

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'send':

None found.
Learning languages?