Искуси (to experience) conjugation

Macedonian
46 examples
This verb can also mean the following: get a taste of

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
искусам
I experience
искусиш
you experience
искуси
he/she/it experiences
искусиме
we experience
искусите
you all experience
искусат
they experience
Future tense
ќе искусам
I will experience
ќе искусиш
you will experience
ќе искуси
he/she/it will experience
ќе искусиме
we will experience
ќе искусите
you all will experience
ќе искусат
they will experience
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би искусил
I (masculine) would have experienced
би искусила
I (feminine) would have experienced
би искусил
you (masculine) would have experienced
би искусила
you (feminine) would have experienced
би искусил
he would have experienced
би искусила
she would have experienced
би искусило
it would have experienced
би искусиле
we would have experienced
би искусиле
you all would have experienced
би искусиле
they would have experienced
Past perfect tense
сум искусил
I (masculine) have experienced
сум искусила
I (feminine) have experienced
си искусил
you (masculine) have experienced
си искусила
you (feminine) have experienced
е искусил
he has experienced
е искусила
she has experienced
е искусило
it has experienced
сме искусиле
we have experienced
сте искусиле
you all have experienced
сум искусиле
they have experienced
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
искусев
I was experiencing
искусеше
you were experiencing
искусеше
he/she/it was experiencing
искусевме
we were experiencing
искусевте
you all were experiencing
искусеа
they were experiencing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев искусил
I (masculine) had experienced
бев искусила
I (feminine) had experienced
беше искусил
you (masculine) had experienced
беше искусила
you (feminine) had experienced
беше искусил
he had experienced
беше искусила
she had experienced
беше искусило
it had experienced
бевме искусиле
we had experienced
бевте искусиле
you all had experienced
беа искусиле
they had experienced
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе искусев
I will have experienced
ќе искусеше
you will have experienced
ќе искусеше
he/she/it will have experienced
ќе искусевме
we will have experienced
ќе искусевте
you all will have experienced
ќе искусеа
they will have experienced
Past aorist tense
искусив
I experienced
искуси
you experienced
искуси
he/she/it experienced
искусивме
we experienced
искусивте
you all experienced
искусија
they experienced
Imperative tense
-
искуси
you experience
-
-
искусете
you all experience
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум искусел
I (masculine) will experience
ќе сум искусела
I (feminine) will experience
ќе си искусел
you (masculine) will experience
ќе си искусела
you (feminine) will experience
ќе е искусел
he will experience
ќе е искусела
she will experience
ќе е искусело
it will experience
ќе сме искуселе
we will experience
ќе сте искуселе
you all will experience
ќе сум искуселе
they will experience
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
искусен
experiencing
experiencing
experiencing
искусел
experiencing
искусела
experiencing
искусело
experiencing
искуселе
experiencing
искусил
experienced
искусила
experienced
искусило
experienced
искусиле
experienced

Examples of искуси

Example in MacedonianTranslation in English
Секоја земја покажува пад на наталитетот од различни причини, како што се болести кои ги искуси Африка со епидемијата на СИДА; други може да се причинети од социјални трендови кои водат до пад на стапките на плодност.Each country experiences population decline for varying reasons, such as disease diffusion as experienced by Africa with the AIDS epidemic; others can be caused by societal advancements that lead to lower fertility rates.
Најнепријатниот инцидент кој Новаја Газета го искуси е моќниот DDoS напад кој се случи во февруари 2010.The most unpleasant incident that Novaya Gazeta experienced was a powerful DDoS attack that took place in February 2010.
Новаја Газета искуси неколку големи трагедии во текот на годините.Novaya gazeta has experienced a few big tragedies over the past years.
Од 12 (12М) до 15 мај (15М), Шпанија искуси социјално движење на улиците како протест против контролата на банките и побара систем кој е подемократски, партиципативен и поправеден.From May 12 (12M) to May 15 (15M) , Spain has experienced a social movement in the streets to protest the control of the banks and demand a system that is more democratic, participatory, and fair.
Овие фотографии собрани на Твитер ни даваат увид во возбудливите настани кои Шкотска ги искуси во изминативе две и пол години .These images collected on Twitter provide a glimpse of the exciting times Scotland has experienced over the past two and a half years.
Ти реков, сакам да ја искусам слободата.-I told you, I wanna experience freedom... ...at its utmost freest.
" Се чувствував дека никогаш нема да ги искусам убавите моменти на животот.""I felt that I would never experience the beautiful moments of life."
Додека сум овде, ќе искусам нешто ново.# Still, as long as I am here # I guess a new experience # Could be worth trying
Да ги искусам луксузите кои никогаш не сум ги имал во животот.To experience the "luxuries" I never had in this life.
Кога ќе живееш исполнет живот... ...и искусиш се што има да ти понуди.When you've lived a full life... ..and experienced all that it has to offer.
Време е да искусиш други работи.It's time you experienced other things.
Немој да се вртиш, освен ако не сакаш да искусиш ужасна болка многу долг период.Don't turn around, unless you'd like to experience a great deal of pain over an even greater length of time.
Тоа е чувство што сакаш да rо искусиш.It's a feeling, that, um, you know not too many people will experience and uh, and uh, so it's special in that sense.
Денес ќе го искусиш жртвувањето. и ќе ги видиш последиците за оние, кои неправедно зборуваат за други луѓе и ги повредуваат.Well, today you will experience the meaning of sacrifice. And you will see the consequence for those who unjustly hurt others.
Партијата ни организираше да го искусиме животот на селаните во Куан Диан.The Party arranged us to experience the peasant's life in Kuan Dian.
Големио кањон, да ги искусиме Ѕвездени Патеки.Grand canyon, star trek experience.
Светот кој сакаме да го искусите на Глобал Војсис е убав.The world we want you to experience on Global Voices is beautiful.
Јамајканската култура е ценета насекаде низ светот, но сосема друго е да отидете таму, да бидете таму, и да го искусите тој животен стил.Jamaican culture is appreciated around the world, but it’s a whole ‘nother thing to go there, be there, and experience the lifestyle.
Сега може да искусите престој во шанта во рамките на безбедна околина на приватен резерват за игри.Now you can experience staying in a Shanty within the safe environment of a private game reserve.
Не може да искусите ништо од тоа, освен доколку навистина сте сиромашни, а од сиромаштијата не може да си заминете, или од вашата колиба, преку ноќ или за една недела кога ќе ви здосади „искуството“.You can’t experience any of that unless you actually are poor, and you can’t walk away from poverty, or from your shack, overnight or in a week or when you've had enough of the "experience".
-Дали предлагаш дека ве подготвувам за нешто што можеби нема никогаш да го искусите?Are you suggesting I'm preparing you for something you may never experience?
Целта на Шумата на Хиро е да им овозможи на локалните деца од сите возрасти да ја искусат природата.The purpose of Hirotan Forest is to provide local children of all ages the opportunity to experience nature.
Шумата на Хиро им овозможува на децата да ги искусат традиционалните активности на руралните деца: копање на бамбусови корења, собири за гледање на светулки во јуни и правење на традиционални изработки од бамбус.Hirotan Forest gives kids a chance to experience the traditional pursuits of rural kids: digging up bamboo shoots, gathering to watch fireflies in June, and making traditional crafts out of bamboo.
Eмоја приватниот резерват за игри, конференциски и спа центар во Блумфонтејн, Јужна Африка, создаде лажно гето за богатите туристи да искусат живот во гетото „во безбедна околина на приватен резерват за игри“.Emoya Private Game Reserve, Conference Centre and Spa in Bloemfontein, South Africa has created a fake slum for wealthy tourists to experience slum life "within the safe environment of a private game reserve."
Ако не сте слушнале, луѓето од Емоја изградија лажен шанти град кој се состои од „бараки“ за гостите да можат да искусат како е да се престојува во шанти град.In case you haven’t heard, the Emoya people have built a fake shanty town consisting of “shacks” so that guests can experience what it’s like to stay in a shanty town.
Целата визуелна содржина на ИСВМ е обемна, со цел да им се направи на гледачите да го искусат „намалувањето на социјалната оддалеченост“.All the visual content of IGVP is leveraged, therefore, to draw in viewers to experience a "lessening of social distance."
Низ катастрофата, јас ја искусив „светлата страна“ на социјалните медиуми, но истовремено ја видов и „темната“.Throughout the disaster, I experienced the “light” of social media but at the same time, I saw “darkness” as well.
Како и двата претходни Рамазани кои ги искусив овде, навистина сум воодушевен од јачината на Мароканците кои продолжуваат да ги извршуваат секојдневните обврски нормално, најчесто под врелото летно сонце, а особено жените кои ги поминуваат деновите опкружени со мирисите на вечерните јадења кои ги подготвуваат во текот на целиот ден.As with the two previous Ramadans I have experienced here, I am completely humbled by the badassed-ness of the Moroccans who continue to work as normal, often under the scorching summer sun, and especially the women who spend their days surrounded by the sights and scents of the evening meals as they assume the day-long task of preparing them.
Многу сум благодарна што ова не го искусив.I am so grateful as to have not experienced this.
Синоќа искусив нешто ново, невообичаен оброк, од еден неочекуван извор.Last night, I experienced something new, an extraordinary meal from a singularly unexpected source.
Не, ако навистина ја искусив таа емоција, би требало сега да го мразам самиот поглед на него.No, had I really experienced that emotion, I should, at present, detest the very sight of him.
Јас мислам дека тоа што го искусивте беше доживување на стрес.I think what you experienced was hyperventilation... ...brought on by stress.
Она што го искусивте беше сенка, пост слика на жртва во возот.What you experienced was a shadow. It was an afterimage of a victim on a train.
Група пријатели бунтовници, кои имаа заеднички спомени, кои ги штитеа во моментите на крах и кои се навикнаа на болката која ја искусија преку сарказам за се, вклчувајќи ги и самите нив.A group of rebel friends, who have collective memories which protected them during the sad moments of breakdown, and who adapted to the pain they experienced with sarcasm about everything, including themselves.
Кои се другите Интернет и електронски закани кои вашиот весник ги искусил?What are the other Internet and electronic threats that your newspaper experienced?
Најпосле, ronaldchamat (@ronaldchamat) твитна за возбудата од тоа како го искусил Inti Raymi:Lastly, ronaldchamat (@ronaldchamat) tweeted about the excitement of having experienced Inti Raymi: @ronaldchamat : Five years ago I was at the #IntiRaymi, what a privilege having been there at that precise moment http://elcomercio.pe/actualidad/159…
Со глас во кој само од време на време може да се забележи тагата која ја искусил, Вилијам раскажува на светот како тој ја изгубил неговата жена и 13 други членови на семејството (под сомневање) од ебола, и како раниот третман му помогнал на него и на неговиот син да закрепнат.In a voice that only occasionally belies the grief he has experienced, William tells the world how he lost his wife and 13 other family members to suspected Ebola, and how early treatment helped him and Patrick recover.
Верувам дека стриповите се облик на историја, која некој некаде, ја почувствувал или искусил.I believe comics are a form of history that someone somewhere felt or experienced.
Досега такво нешто не сум искусил.It was unlike anything I've ever experienced.
Никогаш до сега не сум искусила нешто вакво.It just hurts me so much. I've never experienced anything like this.
Ме третираше со милост, каква што никогаш порано не сум искусила.He treated me with a kindness that I'd never experienced before.
Анџелина Џоли може да мисли дека нејзиното семејство поминало низ пекол и дека ја изгубило секоја смисла за нормален живот, искусило страв, кршење на срцето, умирање и пустошење, само за т.н. филмски режисер, да го претстави сето ова како уметнички капитал?Would Angelina Jolie want to think her family has gone through hell and lost every semblance of normalcy, experienced fear, heartbreak, death and devastation only to find a so-called movie producer sees it as an artistic capital?
Невозможно е да се разберат потребите на другите луѓе, доколку не сте ги искусиле овие потреби самите вие на сопствена кожа.It is impossible to understand the needs of others, if you haven't experienced these needs yourself.
Луѓе кои се запознаени со судскиот систем немаат поим што другите луѓе искусиле во слични случаи.People who have been put through the justice system have no idea what other citizens experienced in similar cases.
Нели сите сме искусиле дека прекрасниот момент изгледа дека минува премногу брзо? И сме посакале да траел по долго...Have we not each experienced the sensation... that a beautiful moment seemed to pass too quickly... and wished that we could make it linger?
Се што сме искусиле од животот, се наоѓа во тие мали центри.We're all tapped into such small portions of what we've experienced in our lifetime.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

искоси
mow
искрши
break
искубе
pull out hair
искуца
type up

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'experience':

None found.
Learning languages?