Изјави (to declare) conjugation

Macedonian
10 examples
This verb can also mean the following: announce, state

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
изјавам
I declare
изјавиш
you declare
изјави
he/she/it declares
изјавиме
we declare
изјавите
you all declare
изјават
they declare
Future tense
ќе изјавам
I will declare
ќе изјавиш
you will declare
ќе изјави
he/she/it will declare
ќе изјавиме
we will declare
ќе изјавите
you all will declare
ќе изјават
they will declare
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би изјавил
I (masculine) would have declared
би изјавила
I (feminine) would have declared
би изјавил
you (masculine) would have declared
би изјавила
you (feminine) would have declared
би изјавил
he would have declared
би изјавила
she would have declared
би изјавило
it would have declared
би изјавиле
we would have declared
би изјавиле
you all would have declared
би изјавиле
they would have declared
Past perfect tense
сум изјавил
I (masculine) have declared
сум изјавила
I (feminine) have declared
си изјавил
you (masculine) have declared
си изјавила
you (feminine) have declared
е изјавил
he has declared
е изјавила
she has declared
е изјавило
it has declared
сме изјавиле
we have declared
сте изјавиле
you all have declared
сум изјавиле
they have declared
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
изјавев
I was declaring
изјавеше
you were declaring
изјавеше
he/she/it was declaring
изјавевме
we were declaring
изјавевте
you all were declaring
изјавеа
they were declaring
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев изјавил
I (masculine) had declared
бев изјавила
I (feminine) had declared
беше изјавил
you (masculine) had declared
беше изјавила
you (feminine) had declared
беше изјавил
he had declared
беше изјавила
she had declared
беше изјавило
it had declared
бевме изјавиле
we had declared
бевте изјавиле
you all had declared
беа изјавиле
they had declared
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе изјавев
I will have declared
ќе изјавеше
you will have declared
ќе изјавеше
he/she/it will have declared
ќе изјавевме
we will have declared
ќе изјавевте
you all will have declared
ќе изјавеа
they will have declared
Past aorist tense
изјавив
I declared
изјави
you declared
изјави
he/she/it declared
изјавивме
we declared
изјавивте
you all declared
изјавија
they declared
Imperative tense
-
изјави
you declare
-
-
изјавете
you all declare
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум изјавел
I (masculine) will declare
ќе сум изјавела
I (feminine) will declare
ќе си изјавел
you (masculine) will declare
ќе си изјавела
you (feminine) will declare
ќе е изјавел
he will declare
ќе е изјавела
she will declare
ќе е изјавело
it will declare
ќе сме изјавеле
we will declare
ќе сте изјавеле
you all will declare
ќе сум изјавеле
they will declare
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
изјавен
declaring
declaring
declaring
изјавел
declaring
изјавела
declaring
изјавело
declaring
изјавеле
declaring
изјавил
declared
изјавила
declared
изјавило
declared
изјавиле
declared

Examples of изјави

Example in MacedonianTranslation in English
Последниот пат кога Франција се пријави, во 2008 година, претседателот Николас Саркози изјави, „Ние имаме најдобра гастрономија во светот - барем од наша гледна точка.The last time France applied, in 2008, President Nicolas Sarkozy declared that, said, “We have the best gastronomy in the world — at least from our point of view.
На почетокот на овој месец, Министерството за здравство изјави дека минатата година повеќе од 4,400 луѓе ги загубија животите од загаденоста во Техеран, главниот град на Иран.Earlier this month, the Ministry of Health declared that last year more than 4,400 people lost their lives because of air pollution in Tehran, Iran's capital.
И така го гледате Џереми како се вози наоколу во Јагуар XJS со ВЦ-шолја прикачена на багажникот од колата, бидејќи како што тој изјави „секој кој доаѓа во Индија добива зорт.“ Во друг дел од епизодата тој ги симнува своите панталони, за да ја претстави употребата на британската преса за панталони (која според него може да послужи и како машина за правење наан или лепиња).So you saw him driving around in a Jaguar XJS with a toilet fitted to the boot of his car, because, as he declared “everyone who comes to India gets the trots.” Another part of the episode showed him stripping down to his underpants to demonstrate the use of a British trouser press (which, according to him could double up as a naan or flatbread maker).
Други десничарски партии одбија да соработуваат со СМЕР, обвинувајќи ги членовите на партијата за корупција и прекумерно трошење кое „води до Грција.“ Фико, кој пред изборите јавно изјави дека никогаш нема да ја прифати улогата на опозициски пратеник, стана дел од опозицијата.Other right-wing parties refused to cooperate with SMER, accusing its politicians of corruption and overspending that "leads to Greece." Fico, who had publicly declared shortly before the elections that he would never accept the role of an opposition MP, became one.
Лидерот на партијата Микулас Ѕуринда изјави дека не ги ни прочитал записите до крај.The party's leader Mikulas Dzurinda declared that he had not even read the transcripts to the end.
Хишам Алмират од Мароко се почувствувал погрешно претставен како муслиман и Арап, не само од страна на Владата, која не призна дека постојат луѓе кои не го поддржуваат нападот, туку и од страна на медиумите и самите напаѓачи, кои изјавија дека дејствувале во име на Арапите.Hisham Almiraat from Morocco felt misrepresented as a Muslim and Arab: not only by the government, which failed to acknowledge that there were people who did not support their attack, but also the media and by the attackers themselves, who declared that they had done so on Arab's behalf.
И го изјавија тоа со соединување.. со разменувањето на прстените.And have declared the same by the joining... and the giving of the rings.
И го посведочија тоа пред Господа... И се заколнаа на меѓусебна љубов. И го изјавија тоа со соединување.. со разменувањето на прстените... and have witnessed the same before God and this company. .. and have pledged their love to each other. .. and have declared the same by the joining and the giving of the rings.
Од друга страна, Comunas 24.com известува дека шефот на владата на градот Буенос Аирес, Mаурицио Макри, изјавил:On the other hand, Comunas 24.com reports that the chief of government of the city of Buenos Aires, Mauricio Macri, declared :
Тој вели дека Бардем ова изјавил кога ги посетил бегалските кампови:He says Bardem declared when visiting the refugee camps:

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

најави
announce
објави
publish

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'declare':

None found.
Learning languages?