Излиже (to lick) conjugation

Macedonian
25 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
излижам
I lick
излижеш
you lick
излиже
he/she/it licks
излижеме
we lick
излижете
you all lick
излижат
they lick
Future tense
ќе излижам
I will lick
ќе излижеш
you will lick
ќе излиже
he/she/it will lick
ќе излижеме
we will lick
ќе излижете
you all will lick
ќе излижат
they will lick
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би излижал
I (masculine) would have licked
би излижала
I (feminine) would have licked
би излижал
you (masculine) would have licked
би излижала
you (feminine) would have licked
би излижал
he would have licked
би излижала
she would have licked
би излижало
it would have licked
би излижале
we would have licked
би излижале
you all would have licked
би излижале
they would have licked
Past perfect tense
сум излижал
I (masculine) have licked
сум излижала
I (feminine) have licked
си излижал
you (masculine) have licked
си излижала
you (feminine) have licked
е излижал
he has licked
е излижала
she has licked
е излижало
it has licked
сме излижале
we have licked
сте излижале
you all have licked
сум излижале
they have licked
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
излижев
I was licking
излижеше
you were licking
излижеше
he/she/it was licking
излижевме
we were licking
излижевте
you all were licking
излижеа
they were licking
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев излижал
I (masculine) had licked
бев излижала
I (feminine) had licked
беше излижал
you (masculine) had licked
беше излижала
you (feminine) had licked
беше излижал
he had licked
беше излижала
she had licked
беше излижало
it had licked
бевме излижале
we had licked
бевте излижале
you all had licked
беа излижале
they had licked
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе излижев
I will have licked
ќе излижеше
you will have licked
ќе излижеше
he/she/it will have licked
ќе излижевме
we will have licked
ќе излижевте
you all will have licked
ќе излижеа
they will have licked
Past aorist tense
излижав
I licked
излижа
you licked
излижа
he/she/it licked
излижавме
we licked
излижавте
you all licked
излижаа
they licked
Imperative tense
-
излижи
you lick
-
-
излижете
you all lick
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум излижел
I (masculine) will lick
ќе сум излижела
I (feminine) will lick
ќе си излижел
you (masculine) will lick
ќе си излижела
you (feminine) will lick
ќе е излижел
he will lick
ќе е излижела
she will lick
ќе е излижело
it will lick
ќе сме излижеле
we will lick
ќе сте излижеле
you all will lick
ќе сум излижеле
they will lick
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
излижан
licking
licking
licking
излижел
licking
излижела
licking
излижело
licking
излижеле
licking
излижал
licked
излижала
licked
излижало
licked
излижале
licked

Examples of излиже

Example in MacedonianTranslation in English
Некој треба да го излиже.- Someone should lick it.
- Некој треба да го излиже.- Someone should lick it.
Може тато да те излиже?Let Daddy have a little lick.
Но таа ќе ти ги излиже мадињата.But she'll lick your brils.
- Некој треба да го излиже. За секој случај.- Someone should lick it.
Ти ќе го излижеш моето лице а јас ќе ја излижам твојата њушка.-Рез!You shall lick my face and I shall lick your snout.
Не можам да замислам да го започнам денот без да се излижам себеси. - Не се брзам, но, имаме ли план?I can't imagine beginning the day without licking myself.
Не се ми плукај во лицето. Не очекувај да излижам се.Don't spit it rt my frce rnd expect me to lick it up.
Не можам да замислам да го започнам денот без да се излижам себеси.I can't imagine beginning the day without licking myself.
Ќе ги излижам убаво и чисто, срце!I'll lick them nice and clean, baby!
Ти ќе го излижеш моето лице а јас ќе ја излижам твојата њушка.-Рез!You shall lick my face and I shall lick your snout.
Колку пати мораш да ја излижеш за да дојдеш до средината.How many licks does it take to get to the center.
Сакаш да ги излижеш жиците?You wanna lick my beaters?
Добро, прсти да излижеш.Finger-licking good.
Ќе одиме да го излижеме ѕвончето.We'll go lick the Liberty Bell.
Џек Мозли.Смешниот полицај! Луѓето ќе си ги излижат прстите"Jack Mosley, ha-ha-ha, eat this." Make you eat your words, lick your fingers too.
Да се измачка по цело лице... да дојдат кучиња, можеби, и да го излижат.Just have him get it all over his face... and have dogs come up maybe and lick it off him.
Не знам којго излижа црвеното од твојот лилихип денес... ...но проповедаш во погрешна црква.I don't know who licked the red off your lollipop today... ...but you are preaching to the wrong choir.
Но, мислам... Дека тие сами ги излижаа!But I think... ...they licked them all themselves!
Еј, душо излижи ми го прстот.Hey, baby... lick mywound.
Реков, излижи ми го прстот.I said lick mywound.
Ако ти се лиже ѕвончето, оди и излижи го.If you want to go lick the Liberty Bell, just go lick it yourself.
Буквално ја излижал.He's practically licked it clean.
Јас и Чаки мислиме дека ја излижал и кутијата.Chucky and I think he actually licked the box.
Девојката видела тегла со мед, и и ја излижала цела.Girl saw a pot of honey, and she licked it clean.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

залиже
flatten by licking
излаже
lie to
излезе
exit

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'lick':

None found.
Learning languages?