Изеде (to eat) conjugation

Macedonian
68 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
изедам
I eat
изедеш
you eat
изеде
he/she/it eats
изедеме
we eat
изедете
you all eat
изедат
they eat
Future tense
ќе изедам
I will eat
ќе изедеш
you will eat
ќе изеде
he/she/it will eat
ќе изедеме
we will eat
ќе изедете
you all will eat
ќе изедат
they will eat
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би изел
I (masculine) would have eaten
би изела
I (feminine) would have eaten
би изел
you (masculine) would have eaten
би изела
you (feminine) would have eaten
би изел
he would have eaten
би изела
she would have eaten
би изело
it would have eaten
би изеле
we would have eaten
би изеле
you all would have eaten
би изеле
they would have eaten
Past perfect tense
сум изел
I (masculine) have eaten
сум изела
I (feminine) have eaten
си изел
you (masculine) have eaten
си изела
you (feminine) have eaten
е изел
he has eaten
е изела
she has eaten
е изело
it has eaten
сме изеле
we have eaten
сте изеле
you all have eaten
сум изеле
they have eaten
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
изедев
I was eating
изедеше
you were eating
изедеше
he/she/it was eating
изедевме
we were eating
изедевте
you all were eating
изедеа
they were eating
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев изел
I (masculine) had eaten
бев изела
I (feminine) had eaten
беше изел
you (masculine) had eaten
беше изела
you (feminine) had eaten
беше изел
he had eaten
беше изела
she had eaten
беше изело
it had eaten
бевме изеле
we had eaten
бевте изеле
you all had eaten
беа изеле
they had eaten
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе изедев
I will have eaten
ќе изедеше
you will have eaten
ќе изедеше
he/she/it will have eaten
ќе изедевме
we will have eaten
ќе изедевте
you all will have eaten
ќе изедеа
they will have eaten
Past aorist tense
изедов
I ate
изеде
you ate
изеде
he/she/it ate
изедовме
we ate
изедовте
you all ate
изедоа
they ate
Imperative tense
-
изеди
you eat
-
-
изедете
you all eat
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум изедел
I (masculine) will eat
ќе сум изедела
I (feminine) will eat
ќе си изедел
you (masculine) will eat
ќе си изедела
you (feminine) will eat
ќе е изедел
he will eat
ќе е изедела
she will eat
ќе е изедело
it will eat
ќе сме изеделе
we will eat
ќе сте изеделе
you all will eat
ќе сум изеделе
they will eat
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
изеден
eating
eating
eating
изедел
eating
изедела
eating
изедело
eating
изеделе
eating
изел
eaten
изела
eaten
изело
eaten
изеле
eaten

Examples of изеде

Example in MacedonianTranslation in English
Меконг ќе ви ги изеде стапалата директно од вашите нози.The Mekong will eat a grunt's feet right off his legs.
- До сега изеде околу... ...21.8 милиони долари.- It's already eaten about... - ..21 .8 million bucks.
Еј, Гилиген, ти ли го изеде Скипер?Hey, Gilligan, did you eat the Skipper?
Ќе дојде некој, ќе ве изеде и ќе ве заборави до десертот.Somebody gonna come along, eat you up and forget about you by dessert.
Она за што ние зборуваме е недостигот на класа: колку некултурни се коментарите како „ќе те изедам“, „маче“, „види ги овие мускули...What we are talking about is the lack of class: how unpleasant are comments like "I'll eat you up," "babe," "check out those abs..."
Мора да изедам нешто пред да се вратиме.Could I have something to eat before we go back?
Можам да изедам коњ.I could eat a horse.
Би можел да изедам милион од овие.I could eat about a million and a half of these.
Ми дадоа сладолед колку што можев да изедам.They gave me all the ice cream I could eat.
-Подобро да го изедеш пред да ти кажеме.- You better eat it before we tell you.
Ако ги изедеш тие зрнца, ќе заспиеш.If you eat them berries, you'll go to sleep.
Ве ставаат во мала соба Со се и сешто што би можело да посакаш да изедеш и испиеш.They put you in this little room with just about anything you'd want to eat or drink.
Е храната. Ве ставаат во мала соба Со се и сешто што би можело да посакаш да изедеш и испиеш.They put you in this little room with just about anything you'd want to eat or drink.
Не сакаш мене да ме изедеш.You don't wanna eat me.
Деца, оваа торта ќе ја изедеме сами.Kids, we're going to have to eat this cake by ourselves.
Можевме и да не го изедеме.- Can't we not have eaten them?
Кој вели дека ќе го изедеме откако ќе го убиеме?Who says we're gonna eat him after we kill him?
Би требало да се смириме и да изедеме овошје или нешто друго.Everybody in this house needs to calm down and eat some fruit or something.
Би требало сега да решиме што прво ќе изедеме.What would you eat first?
И проклетиот холестерол - бидејќи на крај морате да ги изедете сите, така?And damn cholesterol levels - because you have to eat them eventually right?
Не можете да го изедете лавот.You can't eat a lion.
Пушиш, пиеш...-К е изедете ќутек, ќе ве тепам!You drink, smoke... - 'nd I c'n give you a nice cytek, I'll beat you up!
Секако дека ми се допаѓаше, но сакам со грациозност. А тоа значи, ако сакате да се изедете меѓусебе, тоа морате да го направите со вкус. Добро?- Of course I like what you're doing but I like it done with artistry, with grace, and that means, if you're gonna eat each other, you must find a way to do it tastefully, okay?
Ако сакате некој со големо и сочно месо, изедете го мојот пријател Пумба, тука затоа што тој е голем.Luau! If you're hungry for a hunk of fat and juicy meat Eat my buddy Pumbaa here because he is a treat
- Баз, ќе не изедат!- They're gonna eat us, Buzz!
Тогаш добрите богови ќе ја изедат мојата жртва.The friendly gods eat up my sacrifice.
Имам два избора-- да се предадам и да останам засекогаш стара мома и да ме изедат кучиња... или не. Овојпат “НЕ“!to give up and accept permanent state of spinsterhood... and eventuaI eating by Alsatians... or not, and this time I choose not.
-Да, ќе го изедат.-They’il eat him alive.
-Ќе го изедат жив.-They’il eat him alive.
Не, само што ја изедов таа крава.No, I just ate that cow.
Не, не "јас ја изедов рибата." Јас... мразам риба.No, not "I ate fish." I hate fish.
Јас вчера изедов 20 лижавчиња.I ate 20 of them yesterday!
Не го изедов Матео.I didn't eat the captain Mateo.
Не можев да се сетам па го изедов.I couldn't remember, so I ate it.
Ги изедовме сите темни затоа што знаеме дека не ги сакате.We ate all the dark ones coz we now you guys don't like those.
Ги убивме и им ги изедовме дробовите.We killed them and ate their livers.
Да те потсетам дека само што двајцата изедовме 30 хамбургери... И четири големи порции помфрит?May I remind you that we both just ate 30 burgers... and four large orders of fries?
Ти текнува кога пушевме тревка и бевме многу гладни и му ги изедовме луксузните бисквити.Do you remember that time we got the munchies and they ate all his posh birthday biscuits.
Ми ги изедовте сите примероци.You ate all my samples.
Не, вие своите ги изедовте.No, you ate yours.
Јас не можам да верувам дека го изедовте, така да јас да не се чувствувам лошо.I just cannot believe that you ate that so that I wouldn't feel bad.
Вие го изедовте јаболкото, ги измисливте панталоните.You guys ate the apple, invented pants.
Некој само што го изедоа. -Го изеде што?- Something's getting eaten.
И не само за луѓето кој ги убив, туку и за Лусил и сите девојки кои Роарк и Кевин ги изедоа.But even Lucille and the girls that Roark and Kevin ate.
Ми рекоа да се тргнам на страна и го изедоа поголемиот дел самите.They told me to bugger off and ate the lot themselves.
-Бубашваби... Да, големи, џиновски бубашваби. Го изедоа моето куче.Uh... roaches, yeah, big giant roaches, they ate my dog.
И го извадија срцето додека сјаеше. Го извадија од нејзините гради... И го изедоа.They tricked her, cared for her, and when her heart was once more aglow, they cut it from her chest and ate it-
Само јади .. изеди ја ..Just eat the whole thing. Here. Here.
Ако сакаш да победиш, изеди пред да те изедат тебе.If you have pea soup... ...make sure you eat it before it eats you.
Тогаш ти изеди ги!Then you eat them!
Лани Бев на Боровото буниште на фестивалот „Што можеш, изеди“.I was at the Pinehill Dump last year for this all-you-could-eat festival.
Изеди не, изеди не.Eat us, eat us.
Мислам дека изел премногу срца за да неговото запре да чука!I think it's eaten too many hearts for its own to ever stop.
Се си изел.You might as well have eaten the whole restaurant!
Не дека сум ги изел многу, но тоа е добро за тебе.I mean, not that I've eaten all that many of them, but it's good for you.
А можеби си изел премногу халуциногени кактуси вечерва, Ханс.Maybe you've just eaten too many hallucinogenic cactuses tonight, Hans.
Ако тој волшебник бил Хаул, би го изел.If that wizard were Howl, he would've eaten it.
Трик и јас вечерва вечеравме и изгледа дека сум изела нешто презачинето бидејќи бебето штука.Trent and I had dinner tonight, and I must have eaten something too spicy...
"Откако го изела месото и ја испило крвта," "девојчето се свртело кон мајка си и рекло,""Having eaten the meat and drunk the blood the little girl turned to her mother and said...
Уште не си го изела колачот?-You haven't even eaten your pie yet?
Не сум ги изела јас.I have not eaten them.
Жив би го изело....It would have eaten him alive-
Мора да изело половина килограм.He must've eaten a whole pound.
Па, со тоа што рејмнод го изеле животни и некој се обидел да го украде фрижидерот.W ell, with Raymond getting eaten by animals and someone trying to steal the fridge.
Големи, гладни копилиња. И како и сите Американци, веќе ги изеле домородците, ама имаат место за уште.And like most things American, they've eaten the natives... ...but they've still got room for more.
Разликата е, таму доле... ...би те изеле жив.Yes. But the difference is, down there… you'd be eaten alive.
- Ја изеле целата риба.They've eaten all the fish.
Нема ништо овде, инаку веќе би го изеле.Nothing's here or it would've eaten him. See?

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

избие
erupt
изебе
fuck
измие
wash

Similar but longer

изведе
perform

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'eat':

None found.
Learning languages?