Збори (to speak) conjugation

Macedonian
30 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
зборам
I speak
збориш
you speak
збори
he/she/it speaks
збориме
we speak
зборите
you all speak
зборат
they speak
Future tense
ќе зборам
I will speak
ќе збориш
you will speak
ќе збори
he/she/it will speak
ќе збориме
we will speak
ќе зборите
you all will speak
ќе зборат
they will speak
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би зборел
I (masculine) would have spoken
би зборела
I (feminine) would have spoken
би зборел
you (masculine) would have spoken
би зборела
you (feminine) would have spoken
би зборел
he would have spoken
би зборела
she would have spoken
би зборело
it would have spoken
би збореле
we would have spoken
би збореле
you all would have spoken
би збореле
they would have spoken
Past perfect tense
сум зборел
I (masculine) have spoken
сум зборела
I (feminine) have spoken
си зборел
you (masculine) have spoken
си зборела
you (feminine) have spoken
е зборел
he has spoken
е зборела
she has spoken
е зборело
it has spoken
сме збореле
we have spoken
сте збореле
you all have spoken
сум збореле
they have spoken
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
зборев
I was speaking
збореше
you were speaking
збореше
he/she/it was speaking
зборевме
we were speaking
зборевте
you all were speaking
збореа
they were speaking
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев зборел
I (masculine) had spoken
бев зборела
I (feminine) had spoken
беше зборел
you (masculine) had spoken
беше зборела
you (feminine) had spoken
беше зборел
he had spoken
беше зборела
she had spoken
беше зборело
it had spoken
бевме збореле
we had spoken
бевте збореле
you all had spoken
беа збореле
they had spoken
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе зборев
I will have spoken
ќе збореше
you will have spoken
ќе збореше
he/she/it will have spoken
ќе зборевме
we will have spoken
ќе зборевте
you all will have spoken
ќе збореа
they will have spoken
Past aorist tense
Imperative tense
-
збори
you speak
-
-
зборете
you all speak
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум зборел
I (masculine) will speak
ќе сум зборела
I (feminine) will speak
ќе си зборел
you (masculine) will speak
ќе си зборела
you (feminine) will speak
ќе е зборел
he will speak
ќе е зборела
she will speak
ќе е зборело
it will speak
ќе сме збореле
we will speak
ќе сте збореле
you all will speak
ќе сум збореле
they will speak
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
зборен
speaking
зборејќи
speaking
зборење
speaking
зборел
speaking
зборела
speaking
зборело
speaking
збореле
speaking
spoken
spoken
spoken
spoken

Examples of збори

Example in MacedonianTranslation in English
- И не збори со непознати.And don't speak to strangers.
Не збори!Do not speak!
Нема да ми збори никогаш повеќе.I am not going to tell faith She'll never speak to me again
- Тој не збори,говори со рацете.-He don't talk. He speaks with his hands.
Акцијата збори погласно отколку зборови.Actions speak louder than words.
Може да зборам со Ромео? нема тука никако Ромео, сељак.Can I speak to Romeo? There's no Romeo here, asshole.
Види, дај да зборам со Десоуза.Look, let me speak to DeSouza.
Можам ли да зборам отворено, g. Pirsel?Can I speak freely, Mr Pearsall?
Мислам дека зборам за сите нас овдека велам... ... дека не само денот оди... ...дека не ги чуваме во живот сеќаванјата од нашите синови.I think I speak for all of us here when I say... ...that not a day goes by... ...that we don’t keep our boys’ memories alive.
Наредник Сандерсон и малиот Делта тим, додека ова го зборам,... Одат кон позицијата на Стил, на местото на падот.Sergeant Sanderson and a small Delta team... ...are moving from Steele's position to the crash site as we speak.
Мислам дека збориш од срцето, Монтана.I think you speak from the heart, Montana.
- Не смееш да збориш...- You mustn't speak...
Пред да збориш, Персиецу, знај дека во Спарта секој, дури и кралски гласник, е одговорен за неговите зборови.Before you speak, Persian, know that in Sparta everyone, even a King's messenger, is held accountable for the words of his voice.
Сега го збориш мојот јазик.- Now you're speaking my language.
-Па, едноставно го збориш тоа што ти е на ум. им кажуваш на луѓето како се чувствуваш, што мислиш... тоа со компирите, на пример.- Well, you just speak your mind, you know? You tell people how you're feeling, what you're thinking-- with the potatoes, for example. You know?
Доктор од оваа болница и еден уважен писател. ја истражуваат таа возможност додека си збориме.A doctor from here and a very astute writer... ...are investigating the possibility right now, even as we speak.
Батка,збориме јапонски.Dude, we speak Japanese.
Да збориме за говорници на матуратата.Let's talk graduation speakers.
Ќе збориме на други јазици.We're gonna speak in other tongues.
И... ова... предавствто за кое зборите..And... this... treason you speak of--
Ако некој праша, не го зборите јазикот.If anyone asks, you don't speak the language.
Нема потреба да зборите со Едмунд за тоа што се случи.There is no need to speak to Edmund about what is past.
Не зборувам... Не знам што зборите.I don't speak your- I don't know what you're saying.
-Морате погласно да зборите.- You have to speak up.
Дали зборат Англиски?Do they speak English?
Дали зборат Шпански. за да можам јас да разговарам со нив?Do they speak Spanish so I can communicate with them?
Неговите дела зборат погласно од моите зборови.His actions speak louder than my words ever could.
Ако некоја личност покаже само причина зошто не треба да бидат заедно, тогаш нека зборат сега или ќутат засекогаш.If any person can show just cause Why they may not be joined together, Then let them speak now
Неможам да зборувам за тој Хајзенберг за кого луѓето зборат, но што и да... што и да станал, слаткиот, љубезен брилијантен човек што едно време го знаевме, многу одамна, тој го нема веќе.I can't speak to this Heisenberg that people refer to, but whatever-- whatever he became, the-- the sweet, kind, brilliant man that we once knew, long ago, he's gone.
Не би зборел со вас да имав избор.I wouldn't be speaking to you if I had a choice.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

збуни
confuse
обори
knock down
стори
do
твори
create
умори
tire

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'speak':

None found.
Learning languages?