Запира (to stop) conjugation

Macedonian
43 examples
This verb can also mean the following: terminate

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
запирам
I stop
запираш
you stop
запира
he/she/it stops
запираме
we stop
запирате
you all stop
запираат
they stop
Future tense
ќе запирам
I will stop
ќе запираш
you will stop
ќе запира
he/she/it will stop
ќе запираме
we will stop
ќе запирате
you all will stop
ќе запираат
they will stop
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би запирал
I (masculine) would have stopped
би запирала
I (feminine) would have stopped
би запирал
you (masculine) would have stopped
би запирала
you (feminine) would have stopped
би запирал
he would have stopped
би запирала
she would have stopped
би запирало
it would have stopped
би запирале
we would have stopped
би запирале
you all would have stopped
би запирале
they would have stopped
Past perfect tense
сум запирал
I (masculine) have stopped
сум запирала
I (feminine) have stopped
си запирал
you (masculine) have stopped
си запирала
you (feminine) have stopped
е запирал
he has stopped
е запирала
she has stopped
е запирало
it has stopped
сме запирале
we have stopped
сте запирале
you all have stopped
сум запирале
they have stopped
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
запирав
I was stopping
запираше
you were stopping
запираше
he/she/it was stopping
запиравме
we were stopping
запиравте
you all were stopping
запираа
they were stopping
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев запирал
I (masculine) had stopped
бев запирала
I (feminine) had stopped
беше запирал
you (masculine) had stopped
беше запирала
you (feminine) had stopped
беше запирал
he had stopped
беше запирала
she had stopped
беше запирало
it had stopped
бевме запирале
we had stopped
бевте запирале
you all had stopped
беа запирале
they had stopped
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе запирав
I will have stopped
ќе запираше
you will have stopped
ќе запираше
he/she/it will have stopped
ќе запиравме
we will have stopped
ќе запиравте
you all will have stopped
ќе запираа
they will have stopped
Past aorist tense
Imperative tense
-
запирај
you stop
-
-
запирајте
you all stop
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум запирал
I (masculine) will stop
ќе сум запирала
I (feminine) will stop
ќе си запирал
you (masculine) will stop
ќе си запирала
you (feminine) will stop
ќе е запирал
he will stop
ќе е запирала
she will stop
ќе е запирало
it will stop
ќе сме запирале
we will stop
ќе сте запирале
you all will stop
ќе сум запирале
they will stop
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
запиран
stopping
запирајќи
stopping
запирање
stopping
запирал
stopping
запирала
stopping
запирало
stopping
запирале
stopping
stopped
stopped
stopped
stopped

Examples of запира

Example in MacedonianTranslation in English
Враќањето на Раед Арафат не ги враќа скратените плати, укинатите работни места, не го запира растот на цените, не го намалува ДДВ, не ги ослободува милиони бедни луѓе од огромните грижи создадени од овој политички режим.Raed Arafat’s reinstatement does not reinstate cut salaries, jobs, does not put a stop to prices going up, does not decrease VAT, does not rid millions of miserable people from huge worries created by this political regime.
„Холивуд нè учи дека породувањето значи пукање на водењакот, трчање, крајот на светот запира и напнувањата почнуваат."Hollywood teaches us that giving birth means your water breaking, running out, the apocalypse stops, and the pushing starts.
- Тој не запира.- He's not stopping.
Дали Америка пак ќе праќа војска да запира голема војна?Will America recommit its forces to stop a major war? No.
Слушај, поминавме голем пат, да не знаеш можеби како се запира Смртта?Look, we drove a long way to get here, so if you happen to know how to stop Death, it would be really great if you told us.
Јас ги запирам тепањата, не ти!I stop the fights, not you.
Не запирам додека не го уништам императорот и баронот.I will not stop until I destroy the emperor and the baron.
-Јас не те запирам.- You don't see me stopping you.
Да ја одбранеме Америка е се што е важно во моментов претседателе, јас не запирам.Defending America is all that matters, Mr. President, I will stop at nothing.
Некогаш се чини, колку повеќе криминалци запирам, толку повеќе излегуваат од баровите и мрачните улици.Sometimes it seems the more criminals I try to stop, the more just come out of the back alleys and dilapidated bars.
Не запираш за ништо.You live to work You stop for nothing
Ајде бе. Кога ќе почнеш да играш “Гитарски Херој“, не запираш додека не стигнеш до врвот.Once you start playing Guitar Hero, you can't stop till you reach the top.
Зошто не запираш?Oh... Why are you not stopping?
Френк, зошто запираш?Frank, why have you stopped the car?
Зошто запираме?- Why are we stopping now? Could be fuel.
Никогаш не запираме таму каде што јас сакам.We never get to stop anywhere I want to.
Зошто запираме на сред автопат?Why we stopping in the middle of the interstate?
Кој ви дозволил да ме пипкате во преполниот автобус, да се стискате „невино“ до мене кога купувам пуканки во кино, да ми зјапате ненаситно во скутот кога седам со скрстени нозе во колата, а вие запирате покрај неа со велосипед?To fall on me "innocently" when I buy popcorn in the theater. When I sit cross legged in the auto and you stop your bike and look hungrily at my legs.
Немој да запирате.Don't stop.
Нема потреба да го запирате возот.You don't have to stop the whole plane, or the train.
Крвта не е причина да го запирате мечот. кој што ќе запре, плаќа неустојка.Blood flow is not a reason to stop the fight, if you stop you forfeit.
Немојте да запирате!( indistinct shouting ) Man: Don't stop!
Пред три месеци, на нивниот веб сајт групата соопшти дека поради финансиски ги запираат нивните активности.Three months ago, the group announced on its website that due to financial pressures they were stopping their activities.
Мене, секогаш ме запираат.Me, they always stop.
Не ги запираат луѓето како тебе.People like you they don't stop.
Тие не запираат, ако им велиш да запрат.They wouldn't stop if you shout, "stop."
Знаеш, едноставно не запираат да ги праќаат во Провиденс.You know something, they just do not stop having the Mafia in Providence.
Иронично, само “гостите” запираа.Ironically, only the "guests" were stopping.
- Не запирај.- Don't stop.
Ша-ла-ла-ла-ла-ла Не запирај сегаSha-Ia-Ia-Ia-Ia-Ia Don'tstop now
O,Господе, бев трпелив. те молам, не запирај!Oh, for the love of God, i've been patient. Please, don't stop!
Не запирај сега.Don't stop now.
-Не запирај!- Don't stop!
Ако сте удрени, не запирајте.If you are hit, do not stop.
Супер! Душо не запирајте.Ooh, baby, don't stop.
Не запирајте да остварувате профит.I implore you, please, do not stop profiting.
Не запирајте со забавата заради мене, момчиња.Do not stop the party on my account.
Не ме запирајте.Don't stop me.
Нема запирање додека, о, гранка.No stopping until I... oh, a tree branch.
Она што го имаме јас и Лав... па, нема запирање!What Lav and I have, well, let's just say, there's no stopping it.
Нема запирање.There is no stopping it.
Дали тоа ти изгледа како прифатлива точка за запирање?Does that seem like an acceptable stopping point to you?
Не сакам Џо запирање.I don't want Joe stopping.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

допира
touch
заигра
start playing
замера
remark
запише
write down
капира
understand
тапира
backcomb

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'stop':

None found.
Learning languages?