Завидува (to envy) conjugation

Macedonian
22 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
завидувам
I envy
завидуваш
you envy
завидува
he/she/it envies
завидуваме
we envy
завидувате
you all envy
завидуваат
they envy
Future tense
ќе завидувам
I will envy
ќе завидуваш
you will envy
ќе завидува
he/she/it will envy
ќе завидуваме
we will envy
ќе завидувате
you all will envy
ќе завидуваат
they will envy
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би завидувал
I (masculine) would have envied
би завидувала
I (feminine) would have envied
би завидувал
you (masculine) would have envied
би завидувала
you (feminine) would have envied
би завидувал
he would have envied
би завидувала
she would have envied
би завидувало
it would have envied
би завидувале
we would have envied
би завидувале
you all would have envied
би завидувале
they would have envied
Past perfect tense
сум завидувал
I (masculine) have envied
сум завидувала
I (feminine) have envied
си завидувал
you (masculine) have envied
си завидувала
you (feminine) have envied
е завидувал
he has envied
е завидувала
she has envied
е завидувало
it has envied
сме завидувале
we have envied
сте завидувале
you all have envied
сум завидувале
they have envied
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
завидував
I was envying
завидуваше
you were envying
завидуваше
he/she/it was envying
завидувавме
we were envying
завидувавте
you all were envying
завидуваа
they were envying
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев завидувал
I (masculine) had envied
бев завидувала
I (feminine) had envied
беше завидувал
you (masculine) had envied
беше завидувала
you (feminine) had envied
беше завидувал
he had envied
беше завидувала
she had envied
беше завидувало
it had envied
бевме завидувале
we had envied
бевте завидувале
you all had envied
беа завидувале
they had envied
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе завидував
I will have envied
ќе завидуваше
you will have envied
ќе завидуваше
he/she/it will have envied
ќе завидувавме
we will have envied
ќе завидувавте
you all will have envied
ќе завидуваа
they will have envied
Past aorist tense
Imperative tense
-
завидувај
you envy
-
-
завидувајте
you all envy
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум завидувал
I (masculine) will envy
ќе сум завидувала
I (feminine) will envy
ќе си завидувал
you (masculine) will envy
ќе си завидувала
you (feminine) will envy
ќе е завидувал
he will envy
ќе е завидувала
she will envy
ќе е завидувало
it will envy
ќе сме завидувале
we will envy
ќе сте завидувале
you all will envy
ќе сум завидувале
they will envy

Examples of завидува

Example in MacedonianTranslation in English
Целата Република ќе завидува на она што само неколкумина превилегирани ќе можат да го видат.The whole of the Republic shall whisper with envy what so privileged few bore witness.
- Треба да се завидува на толку љубов, Команданте.You should envy such love.
"а потоа да завидува, бидејќи Антониј е само екстремитет на Цезар.""and envy afterwards, for Antony is but a limb of Caesar.
Како демонот му завидува на човек кој искрено се моли.'Demons envy the earnest praying man'.
Ханс ми завидува на мелницата, а јас на неговата младост.Hans envies me for my mill, I envy him for his youth.
Ви завидувам, знаете.You know, I envy you.
Бидејќи му завидувам на твојот нормален живот...What was in the box? Because I envy your normal life.
Ти завидувам, Максиме.I envy you, Maximus.
Ти завидувам, Максимус.I envy you, Maximus.
Ти завидувам.I envy you.
Нели им завидуваш на возачите на автобус?- Didn't you envy bus drivers?
Зарем не им завидуваш?Do not you envy it?
Навистина, Чарли? Нам ни завидуваш?Really, Charlie, you envy us?
Ми завидуваш?You envy me?
Откако Јасна Шоптрајанова Вртева го објави следниот статус на нејзиниот профил на Фејсбук: „Кога ќе тргнете да завидувате некому, дека сè му е лесно, дека блазеси му, па плус стално весел, насмеан, расположен, помислете си дека можеби му е лесно зашто многу работи.Jasna Soptrajanova Vrteva posted this message on her Facebook profile : "When tempted to envy someone – they've a charmed life, they have it so easy … and they're always cheerful, joyful, smiling, in high spirits … – stop and think: they might have a charmed life because they work very hard.
Вие ми завидувате мене?!You envy me?
И сите му завидувате.And all of you envy him.
Од друга страна, се чини дека жителите на Централна Азија им завидуваат на своите роднини од Анатолија за поумерениот или поодлучниот лидер, во споредба со нивните лидери.Conversely, Central Asians seem to envy their Anatolian cousins for having a more moderate or more decisive leader than they do.
Те мразат и ти завидуваат.They hate you and envy you.
Ајде, не сакам да звучам арогантно, но има некои кои ми завидуваат.Not to sound arrogant, but there are people who envy me.
Боговите ни завидуваат нас.The gods envy us.
Ни завидуваат бидејќи сме смртни.They envy us because we're mortal.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

заварува
weld
заведува
record
завршува
end
загадува
pollute
заѕидува
immure
зачудува
shock

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'envy':

None found.
Learning languages?