Довршува (to finish) conjugation

Macedonian
12 examples
This verb can also mean the following: end, complete

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
довршувам
I finish
довршуваш
you finish
довршува
he/she/it finishes
довршуваме
we finish
довршувате
you all finish
довршуваат
they finish
Future tense
ќе довршувам
I will finish
ќе довршуваш
you will finish
ќе довршува
he/she/it will finish
ќе довршуваме
we will finish
ќе довршувате
you all will finish
ќе довршуваат
they will finish
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би довршувал
I (masculine) would have finished
би довршувала
I (feminine) would have finished
би довршувал
you (masculine) would have finished
би довршувала
you (feminine) would have finished
би довршувал
he would have finished
би довршувала
she would have finished
би довршувало
it would have finished
би довршувале
we would have finished
би довршувале
you all would have finished
би довршувале
they would have finished
Past perfect tense
сум довршувал
I (masculine) have finished
сум довршувала
I (feminine) have finished
си довршувал
you (masculine) have finished
си довршувала
you (feminine) have finished
е довршувал
he has finished
е довршувала
she has finished
е довршувало
it has finished
сме довршувале
we have finished
сте довршувале
you all have finished
сум довршувале
they have finished
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
довршував
I was finishing
довршуваше
you were finishing
довршуваше
he/she/it was finishing
довршувавме
we were finishing
довршувавте
you all were finishing
довршуваа
they were finishing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев довршувал
I (masculine) had finished
бев довршувала
I (feminine) had finished
беше довршувал
you (masculine) had finished
беше довршувала
you (feminine) had finished
беше довршувал
he had finished
беше довршувала
she had finished
беше довршувало
it had finished
бевме довршувале
we had finished
бевте довршувале
you all had finished
беа довршувале
they had finished
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе довршував
I will have finished
ќе довршуваше
you will have finished
ќе довршуваше
he/she/it will have finished
ќе довршувавме
we will have finished
ќе довршувавте
you all will have finished
ќе довршуваа
they will have finished
Past aorist tense
Imperative tense
-
довршувај
you finish
-
-
довршувајте
you all finish
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум довршувал
I (masculine) will finish
ќе сум довршувала
I (feminine) will finish
ќе си довршувал
you (masculine) will finish
ќе си довршувала
you (feminine) will finish
ќе е довршувал
he will finish
ќе е довршувала
she will finish
ќе е довршувало
it will finish
ќе сме довршувале
we will finish
ќе сте довршувале
you all will finish
ќе сум довршувале
they will finish
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
довршуван
finishing
довршувајќи
finishing
довршување
finishing
довршувал
finishing
довршувала
finishing
довршувало
finishing
довршувале
finishing
finished
finished
finished
finished

Examples of довршува

Example in MacedonianTranslation in English
Таа довршува уште едно интервју.She's just finishing up another interview.
Потоа морав да станам заради костумот... ...на Мик Фоли кој мораше да се довршува.I had to get up then on account of a suit... ...that had to be finished for Mick Foley, the caster.
Потоа морав да станам заради костумот на Мик Фоли кој мораше да се довршува.I had to get up then on account of a suit that had to be finished for Mick Foley, the caster.
Ја довршува турата.- He's finishing up a batch.
Да, само довршувам.Yeah, just finishing things up.
Стигнуваме дури до моментот кога си ги довршуваме...We're even getting to that point where we finish each other's...
- Веќе си ги довршуваме своите...- We're already finishing each other's-
Го довршуваме шишето, дозволувајќи и на мрачната течност да не исполни двајцата.We finish off the bottle, letting its liquid darkness fill us both.
И после ја вртите страницата, и ги довршувате јајцата од слободно одгледани кокошки.And then you turn the page and finish your eggs from free-range chickens.
Нема ли да биде побрзо ние да ги направиме шините додека вие го довршувате кормилото?Wouldn't it save time to lay the rails while you finish the rudder?
Работници го довршуваат ткн. постмодернистички лав, кој гледа кон скопско кале.Workers finishing up a so-called postmodernist lion, facing the old Skopje fortress.
Борци, довршувајте побрзо со товарењето!Soldiers! Hurry up, finish loading!

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

доведува
bring
доверува
entrust with
завршува
end

Similar but longer

Not found
We have none.

Random

гиба
fumble
гризе
bite
демне
stalk
денгуби
loaf
довлечка
drag something to some place
доврши
finish
догмечи
finish smashing
докопа
finish digging
допише
finish writing
дораскаже
finish telling

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'finish':

None found.
Learning languages?