Гушне (to hug) conjugation

Macedonian
28 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
гушнам
I hug
гушнеш
you hug
гушне
he/she/it hugs
гушнеме
we hug
гушнете
you all hug
гушнат
they hug
Future tense
ќе гушнам
I will hug
ќе гушнеш
you will hug
ќе гушне
he/she/it will hug
ќе гушнеме
we will hug
ќе гушнете
you all will hug
ќе гушнат
they will hug
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би гушнал
I (masculine) would have hugged
би гушнала
I (feminine) would have hugged
би гушнал
you (masculine) would have hugged
би гушнала
you (feminine) would have hugged
би гушнал
he would have hugged
би гушнала
she would have hugged
би гушнало
it would have hugged
би гушнале
we would have hugged
би гушнале
you all would have hugged
би гушнале
they would have hugged
Past perfect tense
сум гушнал
I (masculine) have hugged
сум гушнала
I (feminine) have hugged
си гушнал
you (masculine) have hugged
си гушнала
you (feminine) have hugged
е гушнал
he has hugged
е гушнала
she has hugged
е гушнало
it has hugged
сме гушнале
we have hugged
сте гушнале
you all have hugged
сум гушнале
they have hugged
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
гушнев
I was hugging
гушнеше
you were hugging
гушнеше
he/she/it was hugging
гушневме
we were hugging
гушневте
you all were hugging
гушнеа
they were hugging
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев гушнал
I (masculine) had hugged
бев гушнала
I (feminine) had hugged
беше гушнал
you (masculine) had hugged
беше гушнала
you (feminine) had hugged
беше гушнал
he had hugged
беше гушнала
she had hugged
беше гушнало
it had hugged
бевме гушнале
we had hugged
бевте гушнале
you all had hugged
беа гушнале
they had hugged
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе гушнев
I will have hugged
ќе гушнеше
you will have hugged
ќе гушнеше
he/she/it will have hugged
ќе гушневме
we will have hugged
ќе гушневте
you all will have hugged
ќе гушнеа
they will have hugged
Past aorist tense
гушнав
I hugged
гушна
you hugged
гушна
he/she/it hugged
гушнавме
we hugged
гушнавте
you all hugged
гушнаа
they hugged
Imperative tense
-
гушни
you hug
-
-
гушнете
you all hug
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум гушнел
I (masculine) will hug
ќе сум гушнела
I (feminine) will hug
ќе си гушнел
you (masculine) will hug
ќе си гушнела
you (feminine) will hug
ќе е гушнел
he will hug
ќе е гушнела
she will hug
ќе е гушнело
it will hug
ќе сме гушнеле
we will hug
ќе сте гушнеле
you all will hug
ќе сум гушнеле
they will hug
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
гушнат
hugging
hugging
hugging
гушнел
hugging
гушнела
hugging
гушнело
hugging
гушнеле
hugging
гушнал
hugged
гушнала
hugged
гушнало
hugged
гушнале
hugged

Examples of гушне

Example in MacedonianTranslation in English
И сега дојде ден кога е ред на Сарамагу да ги гушне своите дрва и да ги бакне за последен пат.And here comes the day where it's Saramago's turn to hug his own trees and kiss them goodbye.
Ќе ја гушне мајка му.He's going to hug his mother.
Кој ќе го гушне осамениов старец?So... ...who's got a hug for a lonely old man?
Може ли да ја гушнам за збогување?Can I hug her bye-bye?
Само сакам да те гушнам и да те стиснам... и да те држам до мене.I just want to hug you and squeeze you... and hold you close to me. Alright.
Знам дека не сакаш допирање... но подготви се за прегратка, зошто морам да те гушнам.I know you don't like touching... but get ready for a hug, big guy... 'cause I gotta hug ya!
Дали можи да го гушнам?- Can I hug him?
Хенри, смеам ли да те гушнам?Henri, do you mind I give you a hug?
Мораш да ја гушнеш, да и покажеш дека вреди.You must hug her, to let her know that she's valuable.
Секако дека може да ја гушнеш.Of course you can hug her.
Нема да ме гушнеш?You don't hug me?
Бред... знам дека ова ќе звучи чудно.. но, дали ќе сакаш да ме гушнеш? Се чуствувам подобро.Brad, I know this is gonna sound corny, but... um, will you give me a hug?
Кој ти рече да ме гушнеш?Who told you to hug me?
Во случај да не се видиме пред празниците, зошто да не се гушнеме?In case I don't see you before the Thanksgiving holidays, why don't you give me one of your big hugs? Oh, George! Please?
Сега, ајде да се гушнеме.Now give me a hug.
Да ве гушнам сите уште еднаш, сите многу ве љубам, ајде да се гушнеме уште по еднаш и да бидете умни, во ред?One more hug, and you guys pass it on. All right? All right, thank you, sweetheart.
Ќе ме гушнете кога ќе завршиме?After this is over, could l, like, get a hug from you or somethin'?
К ога еден човек ти пријде на улица, те гушна и те праша, "Ги гледаш ли нашите?"When a man came to you on the street, hugged you and asked, "Do you see some of the boys?"
Кејт го зеде кога те гушна.Kate took it when she hugged you.
Затоа што ти си желен за внимание, сакаше да те сакам, па ме гушна.I think, because you're a needy person, You wanted me to like you, so you hugged me.
Знаеш, ја однесов на ручек пред некој ден, се скаравме, па се смиривме и се гушнавме, па... сигурно е од неа.You know, I took her to lunch the other day and we had a fight and we made up and we hugged, so... It must... it's got to be her.
Ајде, гушни ме.Come here. Give me a hug.
Ајде сега гушни си ја мама.Now, give Mama a hug.
Ох Пит, само гушни ме и кажи ми дека убаво си помина, дали ќе сакаш те молам?Just give me a hug and tell me to have a good time, please? OK.
Ајде сега гушни ме.Now give me a nice big hug.
Ајде гушни ме.Give me a hug.
И кога си ја гушнал неа, твојата топлина од телата ја одржила во живот.And when you hugged her, your body warmth kept her alive.
Никогаш не сум гушнал градоначалник.I've never hugged a mayor before.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

гувее
be silent
гушка
hug
душне
sniff
мешне
mix a little
шушне
rustle

Similar but longer

Not found
We have none.

Random

буди
wake
гали
stroke
гмечи
squeeze
голтне
swallow
гризе
bite
гушка
hug
дава
give
дарува
bestow
добутка
push an object all the
доведе
bring

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'hug':

None found.
Learning languages?