Јаде (to eat) conjugation

Macedonian
67 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
јадам
I eat
јадеш
you eat
јаде
he/she/it eats
јадеме
we eat
јадете
you all eat
јадат
they eat
Future tense
ќе јадам
I will eat
ќе јадеш
you will eat
ќе јаде
he/she/it will eat
ќе јадеме
we will eat
ќе јадете
you all will eat
ќе јадат
they will eat
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би јадел
I (masculine) would have eaten
би јадела
I (feminine) would have eaten
би јадел
you (masculine) would have eaten
би јадела
you (feminine) would have eaten
би јадел
he would have eaten
би јадела
she would have eaten
би јадело
it would have eaten
би јаделе
we would have eaten
би јаделе
you all would have eaten
би јаделе
they would have eaten
Past perfect tense
сум јадел
I (masculine) have eaten
сум јадела
I (feminine) have eaten
си јадел
you (masculine) have eaten
си јадела
you (feminine) have eaten
е јадел
he has eaten
е јадела
she has eaten
е јадело
it has eaten
сме јаделе
we have eaten
сте јаделе
you all have eaten
сум јаделе
they have eaten
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
јадев
I was eating
јадеше
you were eating
јадеше
he/she/it was eating
јадевме
we were eating
јадевте
you all were eating
јадеа
they were eating
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев јадел
I (masculine) had eaten
бев јадела
I (feminine) had eaten
беше јадел
you (masculine) had eaten
беше јадела
you (feminine) had eaten
беше јадел
he had eaten
беше јадела
she had eaten
беше јадело
it had eaten
бевме јаделе
we had eaten
бевте јаделе
you all had eaten
беа јаделе
they had eaten
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе јадев
I will have eaten
ќе јадеше
you will have eaten
ќе јадеше
he/she/it will have eaten
ќе јадевме
we will have eaten
ќе јадевте
you all will have eaten
ќе јадеа
they will have eaten
Past aorist tense
Imperative tense
-
јади
you eat
-
-
јадете
you all eat
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум јадел
I (masculine) will eat
ќе сум јадела
I (feminine) will eat
ќе си јадел
you (masculine) will eat
ќе си јадела
you (feminine) will eat
ќе е јадел
he will eat
ќе е јадела
she will eat
ќе е јадело
it will eat
ќе сме јаделе
we will eat
ќе сте јаделе
you all will eat
ќе сум јаделе
they will eat
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
јаден
eating
јадејќи
eating
јадење
eating
јадел
eating
јадела
eating
јадело
eating
јаделе
eating
eaten
eaten
eaten
eaten

Examples of јаде

Example in MacedonianTranslation in English
Тој претепа крадец незнаејќи дека момчето е сирак и дека сака да јаде.He beat a thief, and he did not know that the boy was an orphan and wanted to eat.
Карибскиот феминизам не е влакнест џин кој јаде чудовишта, нестрплив да се искачи на врвот и да ја уништи фамилијата и општеството во процесот.Caribbean feminism is not some giant hairy man-eating monster anxious to claw its way to the top and destroy the family and society in the process.
Тука во Казакстан, особено од страна на жителите, коњот се смета за нормално месо кое се јаде, исто како што е пилешкото, телешкото или рибата.Here in Kazakhstan, especially by Kazakhs, horse is considered to be a normal meat/edible flesh, in the same way as chicken, beef or fish is.
Во последнава недела и половина постојано се подгрева ситуацијата за наизменичниот став на Јужна Африка против омразата и расизмот од било ков вид. Ситуацијата се вжешти кога четворица студенти од универзитет Слободна Држава направија расистичко видео во кое се гледа како универзитетскиот персонал за чистење јаде храна, која е уринирана од страна на еден од студентите.The last week and a half has been a constant heated re-iteration of South Africa's intermittent stance against hatred and racism of any kind. the situation was sparked off when 4 Free State university students had created a racist video tape in which the university cleaning staff are seen eating food which had been urinated on by one of the students.
И од кога стана норма да се јаде чоколаден колач секој ден?And since when did it become a norm to eat chocolate cake every bloody day?
Јас лично веројатно повеќе би носела зајачко крзно одошто да јадам зајак.I would personally be more likely to wear rather than eat rabbit.
@YanniKouts: Самоубиство на 77 годишен маж утрово на плоштадот Синтагма шокира. #Greece: „Тој е единствениот начин за достоен крај, не можам да јадам од контејнер.“@YanniKouts: Suicide of a 77-year old man this morning in Syntagma Sq shocks #Greece. "It's the only way for a dignified end, I can't eat from garbage".
Не смеам да јадам во јавност, а не можете ни да си замислите што сè би можело да ми се случи ако некогаш се осмелам да го направам тоа.I cannot eat publicly, and you cannot imagine what would possibly happen to me if I ever did.
Исто така мислев дека штом ќе излезам надвор ќе го јадам ова или она, но не беше така.I also thought that as soon as I was outside I would have eaten this and that but this wasn’t the case.
Ти гладуваш додека јас јадам, тоа не може така.You starve while I eat, that cant happen
Можеме да дискутираме за разните мотиви кои стојат позади ваквото движење и дека едноставно многу пољубезно ќе биде ако одолееш ја јадеш пред толпа луѓе која знаеш дека пости, но сепак останува фактот дека постои закон кој всушност бара од луѓето да кријат дека не постат за време на Рамазан.We can argue about reasons behind this movement and how it's simply more courteous to avoid eating in front of a fasting crowd but the fact remains that there is an actual law obliging people to hide the fact that they don't fast in Ramadan.
Малку е чудно да јадеш во јавност знаејќи дека мнозинството пости. Ваквиот гест ја повредува слободата на тоа мнозинство.And when we eat in public, while the majority fast, this is a little bit wired and touches the freedom of this majority.
Ќе престанеш ли да јадеш?Will you stop eating?
Зошто не ја јадеш твојата храна?Why don't you eat your food?
Немој да го јадеш ова!- Don't eat this.
Поголем дел од мексиканската храна што ја јадеме денес е вкусна комбинација на древни традиции, Ацтеките, Маите и Шпанците.Most of the Mexican food we eat today is a delicious combination of ancient traditions, Aztec, Mayan and Spanish.
Ние само треба да мислиме на нашето здравје и да јадеме помалку“.We just need to give some thought to our health and eat a bit less.”
易租易购_以租代购_以租代售: Можеме ли сè уште да јадеме во KFC?易租易购_以租代购_以租代售:Can we still eat at KFC?
@ramisalame: Еј Саудиски твитерџии, имам прашање: Дали утре за Денот на вљубените не треба да јадеме црвено месо?@ramisalame: Hey, Saudi tweeps, I have a question: Tomorrow, for Valentine's Day, are we supposed to avoid red meat?
Јас многу ретко носам западен стил на алишта во моите слободни денови и најчесто ги поминувам слободните денови со моите пријатели, одиме на шопинг или зборуваме за многу работи додека ги јадеме нашите омилени слатки работи.I rarely wear Western clothes on my days off, so I usually spend my days off with my friends, shopping, or talking about many things while eating our favorite sweets.
Ако некој рекол дека нема разлика помеѓу животните, тогаш можете да ги јадете и луѓето, како живи суштества бидејќи и тие се животни.Eat to live not live to eat. if one said there is no distinction between animals then you can eat human beings too since we are also animals.
Ножот може да го употребите за да пресечете јаболко или парче роденденска торта, како и кога јадете парче месо, но има и луѓе кои го користат за да убиваат... зошто не го забраните?A knife can be used to cut an apple or a birthday cake, as well as for eating steak, but there are people who use it to kill... why don't you ban it?
Што јадете?What ya eatin'?
Земете си ги женските, пченкарниот леб,шунката или што друго јадете.Go have your yamps, corn bread, ham hocks and whatever else you eat.
- Не јадете доволно.- You don't eat enough.
Честа традиција кај Мексиканците е да се соберат заедно со нивните семејства на 6 јануари и да јадат специјална торта наречена „Rosca de Reyes“ (преведено како Торта на кралевите).It is a common tradition among Mexicans to get together with their families on January 6th and eat a special cake called "Rosca de Reyes" (translated as "King's Cake").
А децата па нема шо да јадат.While the kids have nothing to eat.
Тие ги раѓаат и воспитуваат новите генерации и го одржуваат културниот идентитет на заедницата. Тие се под притисок да исполнат одредени норми за да ја задржат таа улога – треба да се облекуваат на одреден начин, да имаат одреден маж, да родат одреден број потомци, да јадат, пијат, работат, се движат и живеат на одреден начин.Women are expected to maintain the cultural identity by giving birth and basic education to the children, therefore they are under pressure to fulfill certain norms - to dress and marry in a proscribed manner, to have certain number of descendants, to eat, drink, work, move and live in a certain way - or else.
Во ресторани, луѓето јадат зајаци.People eat rabbits at restaurants.
Тие зајаци се убиени за да се припреми „оброк“ за луѓето како нас (би сакала да нагласам дека никогаш не сум јадела зајак и дека кога велам „нас“ мислам на луѓето кои јадат во ресторани).These rabbits have been killed to provide 'dinner' for people like us (I would like to point out that I have never eaten rabbit and by 'us' I mean people who eat in restaurants).
Еднаш кога јадев го скинав на крајот.I was eating once and I bit the end of it.
Јас јадев пита.- I was eating pie.
Се видов себе си во лажицата додека јадев корнфлекс, и се сеќавам дека си реков : ,,Еј, ти изгледаш згодно,, ,, Можеби тоа и треба да го работиш,,I caught my reflection in a spoon while I was eating my cereal, and I remember thinking, "Wow, you're ridiculously good-looking. -"Maybe you could do that for a career."
Па ги јадев една, по една, па мислев дека е.. пребавно, па јадев повеќе, па се здебелив... ме знаеш мене, почнав да...But as I was eating, I started getting full, then I started moving slow, then I couldn't move and you know me I got the trots.
А најзаебаниот дел е што додека ги јадев, се попалив.And the most messed-up part about it is that while I was eating them, I got turned on.
-Го јадеше како да е чипс!! - You were eating it like it was potato chips!
Со татко ми јадевме во една сендвичара... пред ова...My dad and I were eating in the deli... - Mm-hmm. - Earlier, and um...
Немавме повеќе садови, па јадевме житарици од кугли за рибчиња.We had no more dishes, so we were eating cereal out of the goldfish bowl.
Некои од нас јадеа кога го прикажавте тоа!See some of us were eating when you showed that!
Порачав десерт додека тие ја јадеа вечерата.I was ordering dessert when they were eating dinner.
Еве, јади.Here, eat
Мајк, оди во ресторанот, јади, разговарај малку, опушти се.Mike, you go to the restaurant, you eat, talk for a while, you relax.
Кевин, не јади со сето лице.Don't eat with your face.
Овде има натпис над писоарот кој вели: "Не го јади големиот, бел пеперминт"This place has a sign over the urinaI that says "Don't eat the big, white mint."
Ако не сака да јади со мене, нема да сака воопшто...If she doesn't eat with me, then she doesn't eat at all!
Значи умрел јадејќи.- the transverse abdominous muscles. - He did die by eating?
Измешај ја листата за перење со листата за купување храна и ќе завршиш јадејќи ја својата долна облека за појадок.Mix your laundry list with your grocery list and you'll end up eating your underwear.
Лони отсекогаш велеше дека сака да умре јадејќи пена во огромен бран... но претпоставувам дека е во рајот сега.Lonny always said he wanted to die eating foam in a massive wipeout... but I bet he's up in heaven right now.
Слушај човече, кога крадам го правам тоа од дома, по боксерки јадејќи крцкав чипс, во ред?Listen, man, when I steal, I do it from my home, in my boxers, eating a bowl of Krispity Krunch, okay?
Иако коњите кои се одгледуваат за јадење се третирани многу поинаку, и навистина изгледаат поинаку од оние кои се наменети за тркање или степски транспорт, коњот е само уште едно животно кое и служи на одредена цел.Although horses bred for eating are treated very differently, and indeed look different, to those destined for racing or transport on the steppe, a horse is just another animal that serves a purpose.
@alaa: јадење и одмор далеку од Плоштадот Тахрир, напаѓачот уште стрела во револуционерите, 5 истрели до сега. #Jaн25@alaa: eating and resting away from tahrir square, the gunman is still loose shooting at the revolutionaries, 5 by gunshots so far. #Jan25
Ситно сецкано објавува билингвални рецепти на македонски и на англиски, испробани од тројца автори преку готвење, фотографирање и јадење, нудејќи различни пристапи на подготовка.Sitno seckano regularly publishes bilingual recipes in Macedonian and English, tested by the three authors through cooking, photographing and eating, providing layers of insight.
Муслиманите кои учествуваат се воздржуваат од јадење и пиење во текот на денот, но кога сонцето ќе зајде постот се претвора во гозба, ифтар.Participating Muslims refrain from eating and drinking during daylight hours, but when the sun sets, the fast turns into a feast, the Iftar.
– обиди да ни кажат како да гласаме на 27 август; – одбивањето на Централниот центар за посредување и Министерството за правда да им посочи на ФТ (Фајненшл Тајмс) дека овде тие се гости, не наши кметови и мора да ја толерираат нашата култура и навиките за јадење;– attempts to tell us how we should vote on 27 August; - Central Mediation Centre’s and MinLaw’s refusal to tell FTs that they are guests here, not our overlords, and must tolerate our culture and eating habits;
Немам слушнато дека некој бил нападнат дома само затоа што јадел за време на Рамазан, иако постојат многу Марконаци за кои соседите знаат дека не постат, но бидејќи тие ги почитуваат останатите и јадат во своите домови, никој не ги напаѓа.We never heard of someone being attacked at his home because he eat during Ramadan, though, there are many Moroccans known for their neighbors that they don’t fast, but since they respect them by eating in their houses, no one would attack them.
Не паметам да сум го јадел тоа.I don't remember eating that.
Да не јадел хот-дог?Was he eating a hot dog?
Малиган, што си јадел?Mulligan, what have you been eating?
А кој го јадел тогаш задникот?Then who was eating a turkey ass?
Со години не сум јадела вака.I haven't eating like this in ages.
Подобро, би го јадела тоа него ова.Although I'd prefer to be eating that to whatever this is.
Што си јадело, бебе?What have you been eating, baby?
За време на свадба во Доминиканската Република на група Венецуелци им беа дијагностицирани симптоми на колера, откако јаделе загадена храна; на повеќето заразени им беше дијагностицирана колера во Венецуела откако пристигнаа во земјата и сите беа хоспитализирани во државни и приватни болници.During a wedding held in the Dominican Republic, a group of Venezuelans were diagnosed with symptoms of cholera after eating contaminated food; most of those affected were diagnosed with cholera in Venezuela, once they arrived in the country, and were quickly hospitalized in public and private hospitals.
Двете деца ги јаделе, исто така и сестра ми.Both of these kids were eating them. My sister too.
Тројца луѓе јаделе бомбони во две недели?Three people eating hard candy in two weeks?
Дали ти е јасно дека, ако таа беше машко, сега не би само јаделе, туку би ни' праќале и бесплатни пијалоци!Do you realize, if she were a man, not only would we be eating now... but they'd be sending over free drinks.
Доста сте јаделе толку многу.Stop eating so much.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

боде
stab
даде
give
јава
ride
јави
convey

Similar but longer

дојаде
finish eating
најаде
give enough food

Random

искуси
experience
исплаши
scare
истреби
exterminate
истребува
exterminate
истрпи
bear
ишара
make colourful
јавува
convey
јурца
run around
клати
rock
клоца
kick

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'eat':

None found.
Learning languages?