Шири (to spread) conjugation

Macedonian
38 examples
This verb can also mean the following: extend

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
ширам
I spread
шириш
you spread
шири
he/she/it spreads
шириме
we spread
ширите
you all spread
шират
they spread
Future tense
ќе ширам
I will spread
ќе шириш
you will spread
ќе шири
he/she/it will spread
ќе шириме
we will spread
ќе ширите
you all will spread
ќе шират
they will spread
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би ширел
I (masculine) would have spread
би ширела
I (feminine) would have spread
би ширел
you (masculine) would have spread
би ширела
you (feminine) would have spread
би ширел
he would have spread
би ширела
she would have spread
би ширело
it would have spread
би ширеле
we would have spread
би ширеле
you all would have spread
би ширеле
they would have spread
Past perfect tense
сум ширел
I (masculine) have spread
сум ширела
I (feminine) have spread
си ширел
you (masculine) have spread
си ширела
you (feminine) have spread
е ширел
he has spread
е ширела
she has spread
е ширело
it has spread
сме ширеле
we have spread
сте ширеле
you all have spread
сум ширеле
they have spread
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
ширев
I was spreading
ширеше
you were spreading
ширеше
he/she/it was spreading
ширевме
we were spreading
ширевте
you all were spreading
ширеа
they were spreading
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев ширел
I (masculine) had spread
бев ширела
I (feminine) had spread
беше ширел
you (masculine) had spread
беше ширела
you (feminine) had spread
беше ширел
he had spread
беше ширела
she had spread
беше ширело
it had spread
бевме ширеле
we had spread
бевте ширеле
you all had spread
беа ширеле
they had spread
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе ширев
I will have spread
ќе ширеше
you will have spread
ќе ширеше
he/she/it will have spread
ќе ширевме
we will have spread
ќе ширевте
you all will have spread
ќе ширеа
they will have spread
Past aorist tense
Imperative tense
-
шири
you spread
-
-
ширете
you all spread
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум ширел
I (masculine) will spread
ќе сум ширела
I (feminine) will spread
ќе си ширел
you (masculine) will spread
ќе си ширела
you (feminine) will spread
ќе е ширел
he will spread
ќе е ширела
she will spread
ќе е ширело
it will spread
ќе сме ширеле
we will spread
ќе сте ширеле
you all will spread
ќе сум ширеле
they will spread
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
ширен
spreading
ширејќи
spreading
ширење
spreading
ширел
spreading
ширела
spreading
ширело
spreading
ширеле
spreading
spread
spread
spread
spread

Examples of шири

Example in MacedonianTranslation in English
денес е брзината со којашто меѓусебната поврзаност ги шири ризиците и ја зголемува несигурноста ширум светот.What is different today is the speed at which interconnectedness spreads risks and increases uncertainties across the world.
Лажната фотографија се шири со неверојатна брзиниа.Ariga commented how quickly the fake image was circulated on Facebook: The fake photo is spreading at amazing speed.
Секако, се шири добра енергија!Of course, good energy spreads!
Гласината дека Мик Џегер, познатиот пејач од Ролинг Стоунс, е во посета на Лима, започна да се шири во саботата попладне на 8 октомври, 2011.The rumor that Mick Jagger, the famous singer from The Rolling Stones, was visiting Lima began to spread on the afternoon of Saturday, October 8, 2011.
И пред се, веќе еднаш да признаеме дека живееме во катастрофално осмислен град кој се шири ислкучиво по должина и дека спортските терени/капацитети, многу Веро продавници, кина и слично не се единствен предуслов за квалитетен живот.And above all, we have to admit that we live in a city with catastrophic urban planning, which spreads only longitudinally , and that building of new sports terrains, Vero supermarkets, cinemas etc. are not the only precondition for high quality of life.
Мислам дека сакаш кога ти ги ширам нозете.I think, you like it when I spread your legs.
На столицата не ми е пријатно, не сакам да ги ширам нозете.I could never normally lie down on the gynaecological chair, I don't spread my legs.
Не сака да го ширам моето семе.He does not want me to spread my seed.
Затоа започнав мала кампања за да ширам лажни злогласини.See, that's why I started a little campaign to spread some false notoriety.
Зошто шириш такви лаги? Ајкулите се како кучињата.Now, why you gotta spread those lies?
Почни да ги шириш вестите Не те познавам.Start spreadin' the news
Почни да ги шириш веститеStart spreadin' the news
Како не ти е срам да ја шириш таа гласина?How dare you go around spreading that rumor?
Каков вид на отров шириш?What runs in your veins, blood or water? What sort of poison are you spreading?
Ние треба да бидеме посвесни во заштитата на нашите продукти и да ја шириме свесноста за да создадеме подобар свет.We should be more aware of safeguarding our creations and spreading the awareness to create a better world.
Отвораме уста, шириме нозе, шириме усни од дундичките за да дозволиме во нас да продре нешто млитаво, што едвај се разликува од она што го имаме во себе.You open your mouth, spread your legs and your lips. Let yourself be entered by this limp tepidity that so easily mixes with my own similar feelings.
Единицата со кучиња е на лице место, се шириме по полето.Canine units at the scene have multiple scents and are spreading out into the field.
Но, треба да бидеме внимателни да не ги шириме озборувањата.But... we should be careful not to spread rumors.
Вие треба да бидете свесни и да ја ширите свесноста.You need to be aware and spread the awareness.
Преживувате единствено така. . . . . .да се ширите во нови подрачја.The only way you can survive... ...is to spread to another area.
Ти, Оп и Џус почнете да ја ширите гласината за расна хармонија.You, Ope, and Juice start spreading the racial harmony gossip, all right?
Дали јас ве поканив во мојата земја, да ширите демократија со помош на оружје и да го излудувате мојот народ?Did I invite you into my country to spread democracy at gunpoint and drive my people crazy?
И потоа, ќе ја ширите вашата проповед на сите кои ги заразивте со својата негативна точка на гледање.And then you're going to spread the gospel to everyone you've infected with your negative point of view.
Бидејќи заразните болести можат да се шират меѓународно со алармантна брзина, потребни се координирани напори на ниво на Европа за подобрување на мерките за заштита и контрола на истите.As infectious diseases can spread internationally at alarming speed, coordinated efforts are needed at European level to enhance prevention and control measures.
Покрај тоа, техничките служби на ФСБ (Федерална служба за безбедност) и Министерството за внатрешни работи се обидоа да ги идентификуваат корисниците на Интернет кои „шират провокативни озборувања за неодамнешните настани во Москва“, велат изворите.Moreover, the technical departments of FSB (Federal Security Service) and the Ministry of Interior tried to identify Internet users who “spread the provocative rumors in regard to the recent events in Moscow,” the source said.
РИА Новости, исто така, истакна дека непотврдените озборувања и покривањето на социјалните мрежи на настаните ја делат одговорноста за немирите заедно со тие што шират омраза и поттикнување.RIA Novosti also noted that unconfirmed rumors and social media coverage of the events shared the responsibility for the riots together with those who spread hatred and incitement.
Некои од нив не прават ништо друго освен што се појавуваат на телевизија за да шират лаги и омраза.Some of them are doing nothing else but jumping on the TV screens to spread lies and hatred.
Меѓутоа, тие помагаат да обезбедат поволна околина за размножување на комарците кои го шират вирусот кој ја предизвикува треската Денга.However, they also help create the breeding ground for mosquitos that spread the virus that causes dengue fever.
Корисниците на Твитер ги изразија своите мислења, ширејќи слики и информации за последиците:Twitter users expressed their opinion regarding these facts, spreading images and information about the consequences:
При контакт со земјата, оваа бомба се одбива движејќи се во различни насоки, ширејќи гас над големи пространства и избегнувајќи ја можноста „целта“ да ја фрли бомбата назад кон полицијата.Upon impact with the ground, the bomb bounces back up moving in various directions, spreading the gas over a greater area and avoiding the possibility of the “target” throwing it back in the direction of the police force.
Тврдите дека сте вистински пријател на Ана и посетителите, ширејќи ја нивната порака како пророк.You claim to be a true friend to Anna and the visitors, spreading their message like a prophet.
„Додека платеникот на Хартвел ловеше во градот, пукајќи... ...ширејќи терор, Вилијамс се криеше...“"While Hartwell's paid gunmen stalked the city, shooting bystanders... ...spreading terror, Williams lurked..." Wait a minute.
"Додека платеникот на Хартвел ловеше во градот, пукајќи ширејќи терор, Вилијамс се криеше...""While Hartwell's paid gunmen stalked the city, shooting bystanders spreading terror, Williams lurked..." Wait a minute.
Ова реакција на исходот од главните настани ја отсликува реакцијата на главните медиуми за покривањето на стапката на смртност која се зголемува во Москва за време на летните пожари кога блогерите беа обвинети за ширење паника.This reaction of the major news outlet resembles the reaction of the mainstream media to the coverage death rate increase in Moscow during the summer wildfires when bloggers were blamed for spreading panic.
Мобилизацијата за настанот се одвива на Твитер преку хаштагот #крводарители и профилот @krvodariteli, како и преку настан на Фејсбук, три влијателни веб-сајтови, и различни блогери кои ја поддржуваат акцијата преку ширење на гласот и дистрибуција на банерот, чиј дизајн исто така бил донација од @banekoma.Mobilization for the event is taking place on Twitter through hashtags #крводарители and @krvodariteli - meaning "blood donors," as well as through a Facebook event page, Three influential websites, and various bloggers who are supporting the action by spreading word and distributing the event banner, whose design is also a donation by @banekoma.
Тажно е тоа што политиките на тие социјалисти се базираат на краткорочно пустошење на државниот буџет и ширење на бесконечни глупости, на што резултат е само Грција.It is sad that the policies of those socialists are based on short-term devastation of the state budget and spreading the utter crap whose result is only Greece.
Додека босанската публика топло ја прими оваа воена љубовна приказна за српскиот полицаец и босанската муслиманска девојка, српските медиуми започнаа војна против американската актерка обвинувајќи ја за ширење омраза кон Србите.While the Bosnian public has warmly welcomed this war love story of a Serbian policeman and a Bosnian Muslim woman, the Serbian media have launched a war on the American actress, accussing her of spreading hatred toward Serbs.
Неколку истакнати локални блогери, кои неодамна основаа и колаборативен блог Japan@Mk поттикнаа ширење на веста низ македонската блогосфера.Organizers of the festivals included martial arts dojos and some prominent bloggers who recently started a collaborative blog, Japan@mk , and initiated spreading the word through the Macedonian blogosphere.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

вари
cook in boiling water
гори
burn
мери
measure
тури
pour
удри
hit
шине
sprain

Similar but longer

рашири
stretch

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'spread':

None found.
Learning languages?