Црта (to draw) conjugation

Macedonian
31 examples

Conjugation of црта

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
цртам
I draw
црташ
you draw
црта
he/she/it draws
цртаме
we draw
цртате
you all draw
цртаат
they draw
Future tense
ќе цртам
I will draw
ќе црташ
you will draw
ќе црта
he/she/it will draw
ќе цртаме
we will draw
ќе цртате
you all will draw
ќе цртаат
they will draw
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би цртал
I (masculine) would have drawn
би цртала
I (feminine) would have drawn
би цртал
you (masculine) would have drawn
би цртала
you (feminine) would have drawn
би цртал
he would have drawn
би цртала
she would have drawn
би цртало
it would have drawn
би цртале
we would have drawn
би цртале
you all would have drawn
би цртале
they would have drawn
Past perfect tense
сум цртал
I (masculine) have drawn
сум цртала
I (feminine) have drawn
си цртал
you (masculine) have drawn
си цртала
you (feminine) have drawn
е цртал
he has drawn
е цртала
she has drawn
е цртало
it has drawn
сме цртале
we have drawn
сте цртале
you all have drawn
сум цртале
they have drawn
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
цртав
I was drawing
црташе
you were drawing
црташе
he/she/it was drawing
цртавме
we were drawing
цртавте
you all were drawing
цртаа
they were drawing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев цртал
I (masculine) had drawn
бев цртала
I (feminine) had drawn
беше цртал
you (masculine) had drawn
беше цртала
you (feminine) had drawn
беше цртал
he had drawn
беше цртала
she had drawn
беше цртало
it had drawn
бевме цртале
we had drawn
бевте цртале
you all had drawn
беа цртале
they had drawn
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе цртав
I will have drawn
ќе црташе
you will have drawn
ќе црташе
he/she/it will have drawn
ќе цртавме
we will have drawn
ќе цртавте
you all will have drawn
ќе цртаа
they will have drawn
Past aorist tense
Imperative tense
-
цртај
you draw
-
-
цртајте
you all draw
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум цртал
I (masculine) will draw
ќе сум цртала
I (feminine) will draw
ќе си цртал
you (masculine) will draw
ќе си цртала
you (feminine) will draw
ќе е цртал
he will draw
ќе е цртала
she will draw
ќе е цртало
it will draw
ќе сме цртале
we will draw
ќе сте цртале
you all will draw
ќе сум цртале
they will draw
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
цртан
drawing
цртајќи
drawing
цртање
drawing
цртал
drawing
цртала
drawing
цртало
drawing
цртале
drawing
drawn
drawn
drawn
drawn

Examples of црта

Example in MacedonianTranslation in English
Еден ден, тој или таа, црта графит, а другиот ден општината го брише.One day he or she draws a graffiti, the other day the municipality removes it.
Сака да ме црта на откачен начин.She loves to draw weird pictures of me.
Тој сака да црта.Tommy: He likes to draw.
Фил, погрижи се да има се за да може да црта.Phil, will you make sure he's got whatever it is he needs to draw with?
Го научи како да црта.Taught him how to draw.
Имав книга за цртање со мене и за прв пат почнав да цртам од набљудување.I had a sketch book with me and for the first time I started drawing from observation.
@george_10g: Започнав да цртам на кафе во 2011 г. и цртав и сервирав приближно околу 1,000 шолји до 2012, но некако се уште се сеќавам кога и што цртав и за кого служев.@george_10g: I started drawing on lattes in 2011 and I've drawn and served roughly about 1,000 cups by 2012 but somehow I still remember when and what I've drawn and who I served it for.
Веќе не цртам такви работи.I don't draw like that anymore.
Јас цртам многу, а ти?Man: I've been drawing a lot. What about you?
- Да. - Треба да ти цртам?-Do I have to draw you a picture?
Тоа е моето кожно пенкало.Тоа е кожниот маркер.Душо, пак ли ке црташ по сидовите?That's my laundry marker. Honey, have you been drawing on the walls again?
Што црташ сега?How do you draw now ?
Што црташ?What are you drawing?
Цело време ја црташ.You draw it continually.
Хамбл, овде не цртаме дабари на кои ти мислиш.Humble, we do not draw the sort of beavers you're talking about.
Знаете да цртате, нели?- You can draw, right ?
Тие цртаат голи и ептен ни е јако.They are drawing naked and we are having a blast.
Бараме политичарите наместо да инвестираат во кич архитектура, наместо да градат вештачки села за развој на селски туризам, наместо да цртаат нови урбанистички планови, наместо да поставуваат градежни парцели на крајно не соодветни места, да ги насочат парите во зачувување на автентичноста и оригиналноста на старите градби кои веќе постојат и се распаѓаат од негрижа.We demand of politicians to - instead of investing in kitsch architecture, instead of building artificial villages for developing rural tourism, instead of drawing up new urbanistic plans, instead of building on extremely inappropriate parcels - to focus public funding on the maintenance of the authenticity and originality of the old buildings that already exist but decay due to neglect.
До сега беше тешко за некои од нас да цртаат онлајн, но сега со SketchPAN тоа ќе биде многу полесно.It's been difficult for some of us to draw online, but now with SketchPAN, life will be easier.
Корисниците покрај креирање, реагирање и интеракција со другите преку нивните цртежи, можат да научат како да цртаат.Users can not only create, respond and interact with others via drawings, but also learn how to draw with its recording function.
Сонцето и ѕвездите цртаат вечни карти.The sun, the stars draw eternal maps
Со години ќе отидев во далечно село на еден месец, и ќе отседнев кај локална фамилија, цртајќи го нивниот секојдневен живот.For years I would go to a remote village for a month and stay with a local family, drawing their daily life.
Ти немаш идеја. Ги поминувам деновите само цртајќи атоми на школската табла и се обидувам да ги натерам децата да го научат периодниот систем на елементи.I spend my days just drawing out atoms on the chalkboard and trying to get these kids to learn the periodic table.
Ги поминувам деновите само цртајќи атоми на школската табла и се обидувам да ги натерам децата да го научат периодниот систем на елементи.I spend my days just drawing out atoms on the chalkboard and trying to get these kids to learn the periodic table.
Ова е тактичкиот одговор на еден анонимен блогер на статијата каде едно девојче од 11то одделение заинтересирано за кариера поврзана со цртање, било да е илустрација, аниме или манга, го прашува за совет аниме творецот и режисерот Томино Јошијуки.This is an anonymous blogger’s thoughtful response to an article where a 11th grader who is interested in a career in drawing, be it illustration, anime, or manga, asked anime creator and director Tomino Yoshiyuki for advice.
Имав книга за цртање со мене и за прв пат почнав да цртам од набљудување.I had a sketch book with me and for the first time I started drawing from observation.
За мене овој чин на цртање е исто така еден вид на запаметување и испитување.For me this act of drawing is also a sort of memory and questioning.
ИФ: Урбани цртачи е непрофитна, меѓународна организација, посветена на негување на уметноста на цртање и сликање на лице место.IF: Urban Sketchers is a non-profitmaking, international organisation, dedicated to fostering the art of on-location drawing and painting.
Активистите во Бејрут најдоа уште еден начин да ја изразат нивната солидарност со сирискиот народ, преку цртање на графити и ставајќи постери на ѕидовите и на мостовите.Activists in Beirut found another way to announce their solidarity with the Syrian people, by drawing graffiti and putting posters on walkways and bridges.
Сега тие насликаа нешто како цртеж или шема на ѕидот за да го спречат оној кој цртал графити.Now they painted something like a drawing or pattern on that wall to prevent that person from adding more graffiti.
Го цртала прозорот на црквата.She was drawing the window of her church.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

гата
tell fortunes
лета
fly
лута
roam
мота
wind
цица
suck
чита
read
шета
stroll

Similar but longer

доцрта
finish drawing
нацрта
draw

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'draw':

None found.