Успорува (to slow down) conjugation

Macedonian
6 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
успорувам
I slow down
успоруваш
you slow down
успорува
he/she/it slows down
успоруваме
we slow down
успорувате
you all slow down
успоруваат
they slow down
Future tense
ќе успорувам
I will slow down
ќе успоруваш
you will slow down
ќе успорува
he/she/it will slow down
ќе успоруваме
we will slow down
ќе успорувате
you all will slow down
ќе успоруваат
they will slow down
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би успорувал
I (masculine) would have slowed down
би успорувала
I (feminine) would have slowed down
би успорувал
you (masculine) would have slowed down
би успорувала
you (feminine) would have slowed down
би успорувал
he would have slowed down
би успорувала
she would have slowed down
би успорувало
it would have slowed down
би успорувале
we would have slowed down
би успорувале
you all would have slowed down
би успорувале
they would have slowed down
Past perfect tense
сум успорувал
I (masculine) have slowed down
сум успорувала
I (feminine) have slowed down
си успорувал
you (masculine) have slowed down
си успорувала
you (feminine) have slowed down
е успорувал
he has slowed down
е успорувала
she has slowed down
е успорувало
it has slowed down
сме успорувале
we have slowed down
сте успорувале
you all have slowed down
сум успорувале
they have slowed down
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
успорував
I was slowing down
успоруваше
you were slowing down
успоруваше
he/she/it was slowing down
успорувавме
we were slowing down
успорувавте
you all were slowing down
успоруваа
they were slowing down
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев успорувал
I (masculine) had slowed down
бев успорувала
I (feminine) had slowed down
беше успорувал
you (masculine) had slowed down
беше успорувала
you (feminine) had slowed down
беше успорувал
he had slowed down
беше успорувала
she had slowed down
беше успорувало
it had slowed down
бевме успорувале
we had slowed down
бевте успорувале
you all had slowed down
беа успорувале
they had slowed down
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе успорував
I will have slowed down
ќе успоруваше
you will have slowed down
ќе успоруваше
he/she/it will have slowed down
ќе успорувавме
we will have slowed down
ќе успорувавте
you all will have slowed down
ќе успоруваа
they will have slowed down
Past aorist tense
Imperative tense
-
успорувај
you slow down
-
-
успорувајте
you all slow down
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум успорувал
I (masculine) will slow down
ќе сум успорувала
I (feminine) will slow down
ќе си успорувал
you (masculine) will slow down
ќе си успорувала
you (feminine) will slow down
ќе е успорувал
he will slow down
ќе е успорувала
she will slow down
ќе е успорувало
it will slow down
ќе сме успорувале
we will slow down
ќе сте успорувале
you all will slow down
ќе сум успорувале
they will slow down
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
успоруван
slowing down
успорувајќи
slowing down
успорување
slowing down
успорувал
slowing down
успорувала
slowing down
успорувало
slowing down
успорувале
slowing down
slowed down
slowed down
slowed down
slowed down

Examples of успорува

Example in MacedonianTranslation in English
Ќе почуствувате како возот успорува.When we reach the upgrade, you'll feel the train slow down.
Не сакам да те успорувам.OK! I don't want you to slow down.
Како што се израмнува тлото реките успоруваат и ја губат својата деструктивна сила.As the land flattens out rivers slow down and lose their destructive power.
-Не успорувај.- Don't slow down.
Кога ќе стигнеш на врвот, не успорувај, забрзај!When you get to the top, don't slow down, speed up!
Не успорувај.Now don't slow down.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

оспорува
question

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'slow down':

None found.
Learning languages?