Удави (to drown) conjugation

Macedonian
59 examples
This verb can also mean the following: choke, strangle

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
удавам
I drown
удавиш
you drown
удави
he/she/it drowns
удавиме
we drown
удавите
you all drown
удават
they drown
Future tense
ќе удавам
I will drown
ќе удавиш
you will drown
ќе удави
he/she/it will drown
ќе удавиме
we will drown
ќе удавите
you all will drown
ќе удават
they will drown
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би удавил
I (masculine) would have drowned
би удавила
I (feminine) would have drowned
би удавил
you (masculine) would have drowned
би удавила
you (feminine) would have drowned
би удавил
he would have drowned
би удавила
she would have drowned
би удавило
it would have drowned
би удавиле
we would have drowned
би удавиле
you all would have drowned
би удавиле
they would have drowned
Past perfect tense
сум удавил
I (masculine) have drowned
сум удавила
I (feminine) have drowned
си удавил
you (masculine) have drowned
си удавила
you (feminine) have drowned
е удавил
he has drowned
е удавила
she has drowned
е удавило
it has drowned
сме удавиле
we have drowned
сте удавиле
you all have drowned
сум удавиле
they have drowned
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
удавев
I was drowning
удавеше
you were drowning
удавеше
he/she/it was drowning
удавевме
we were drowning
удавевте
you all were drowning
удавеа
they were drowning
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев удавил
I (masculine) had drowned
бев удавила
I (feminine) had drowned
беше удавил
you (masculine) had drowned
беше удавила
you (feminine) had drowned
беше удавил
he had drowned
беше удавила
she had drowned
беше удавило
it had drowned
бевме удавиле
we had drowned
бевте удавиле
you all had drowned
беа удавиле
they had drowned
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе удавев
I will have drowned
ќе удавеше
you will have drowned
ќе удавеше
he/she/it will have drowned
ќе удавевме
we will have drowned
ќе удавевте
you all will have drowned
ќе удавеа
they will have drowned
Past aorist tense
удавив
I drowned
удави
you drowned
удави
he/she/it drowned
удавивме
we drowned
удавивте
you all drowned
удавија
they drowned
Imperative tense
-
удави
you drown
-
-
удавете
you all drown
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум удавел
I (masculine) will drown
ќе сум удавела
I (feminine) will drown
ќе си удавел
you (masculine) will drown
ќе си удавела
you (feminine) will drown
ќе е удавел
he will drown
ќе е удавела
she will drown
ќе е удавело
it will drown
ќе сме удавеле
we will drown
ќе сте удавеле
you all will drown
ќе сум удавеле
they will drown
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
удавен
drowning
drowning
drowning
удавел
drowning
удавела
drowning
удавело
drowning
удавеле
drowning
удавил
drowned
удавила
drowned
удавило
drowned
удавиле
drowned

Examples of удави

Example in MacedonianTranslation in English
Ме стигна и сакаше да ме удави.He caught me, he tried to drown me.
Мисли дека ќе се удави.Dork thinks he's going to drown.
Се удави пред две недели.BOURNE: He drowned two weeks ago.
Откако Лони се удави, многу медитирав.After Lonny drowned, I did some heavy meditating.
Г- не Бурк, како што знаете, моето момче се удави во сурферска несреќа.Mr. Burke, as you know, my boyfriend drowned in a surfing accident.
Кога бев мала, Клод ме спаси да не се удавам.When I was little, Claude saved me from drowning.
Требаше да ме оставиш да се удавам Луис,кога имаше шанса.You should have just let me drown, Louis, I mean it!
И секој ден кога бев со него, сакав да одам до морето и да се удавам.And every day I was with him, I wanted to walk into the sea and drown.
- Не ми е грижа ако се удавам, се симнувам од бродов веднаш!- Nigel. - I don't care if I drown, I'm getting off this death cruise right now.
Од секогаш сум сакала да пробам супа, но тука е стравот да не се удавам.I've always wanted to try soup, but there's the fear ofdrowning.
Продолжи да продаваш пијалок глупаку, и се надевам дека ќе се удавиш во него!Go ahead and run your booze, you big dope! And I hope you drown in it!
-Овај пат ќе те оставам да се удавиш.This time, I'm gonna let you drown.
Знаеш ли дека ако храната не е добро подготвена може да повратиш и да се удавиш во својата повраќаница?Did you know that if food isn't prepared just right... your throat can close up and you can drown in your own vomit? Oh, I'm hungry now.
Таков од има. Чиста убавина. Во нејзините очи можеш да се удавиш.She's got this walk, pure beauty, eyes you could drown in.
Ќе ставиш вода во неа, ќе ја удавиш.- You'll put water in it, you'll drown her.
Ако е премногу далеку, ќе се удавиме.lf it's too far, we're gonna drown.
Ќе се удавиме.We'll drown.
Место двајцата да се удавиме, сега тројцата заедно може да се удавиме.So instead of the two of us drowning, now all three of us can drown together.
Ќе ги удавиме, ќе ги здробиме, и уништиме... засекогаш.We're going to drown them, pulverize them, and destroy them... forever.
Добро, тогаш, колку милји мислиш... ...дека има? Не знам, ама изгледа како долг пат. Ако е премногу далеку, ќе се удавиме.Okay, so how many miles do you think it is? i don't know, but it looks like a long way away. if it's too far, we're gonna drown.
Што правите, сакате да го удавите?What are you trying to do, drown him?
Ќе се удавите во сопствена крв.They'll drown in their own blood.
Со своја крв. Ќе се удавите во сопствена крв.They shall drown in their own blood!
Можете да ме удавите ако сакате, но не знам како се презива.You can drown me. I'm not going to know his last name.
Ме фрлија во фонтаната и се обидоа да ме удават.They threw me in the fountain and tried to drown me.
Наскоро сите ќе се удават.In a short time, they'll all drown.
Не давам двајцата да се удават!I won't let two men drown!
Можат да пробаат, ама ќе се удават или ќе ги изедат ајкули, не е ли совршено?They can try, but they'll drown or be eaten by sharks. It 's perfect.
земала едно по едно и им јадржела главата во вода додека се удават.She took them out one by one and held their head in water until drowned.
За малку не се удавив.I almost drowned.
На крајот толку ме налути што ја удавив во кујнското лабаво.It finally made me so mad I drowned it in the kitchen sink.
- Се удавив.- I'm drowned.
Го удавив со голи раце.I drowned him with my bare hands.
Јас... Го удавив.I drowned him.
Ти и Бил го убивте Питер, го удавивте во езерото и потоа го му го закопавте велоспиедот?You and Bill killed Peter, drowned him in the lake, and then buried the bike ?
Провалија во таен нуклеарен истражувачки објект, потоа се удавија во реката во Конектикат додека бегаа.They broke into a US classified nuclear research facility, then drowned in the Connecticut river making their escape.
Луѓето кои се удавија му припаѓаа на "Ноќен Цвет".The people who drowned belonged to “Night Flower”.
-Сите се удавија.- All drowned.
Во водата. И удавете се.Into the water and drown.
Наредник Спенструм, од Ново Мексико, несреќно удавен.A Sergeant Stenstrom of Taos, New Mexico... accidental drowning.
Причитав во весниците. . . . . .дека се удавил во базен. Несреќа. Во Њупорт.I read in the paper. . . . . .he drowned in a swimming pool.
Не се удавил во Њупорт.He drowned, but not in Newport.
Ловецот на орхидеи од викторијанската ера, Вилијам Арнолд се удавил на експедиција за собирање.Victorian-era orchid hunter William Arnold... ... drowned on a collecting expedition.
Чуварот рече дека ја отворил вреќата, а потоа изстрчал на сред улуца... влегол овде и почнал да... се удавил себеси од алкохол веднаш...Guard spotted him groping the body, then he ran across the street. Came in here, and he had a go at the entire stock. He drowned himself in alcohol in under a minute.
Паднал од својот рибарски чамец и се удавил.Fell off his fishing boat and drowned.
Возев бело комбе и веројатно сум ја изгубила контролата бидејќи сум паднала во езерото и сум се удавила.I was driving a white van. I don't know, I must have lost control, because I crashed into a lake. - And I drowned.
Вземајќи во обзир дека им се удавила 24 годишната ќерка во задниот двор во езерце. Одлични се.Considering their 24-year-old daughter drowned in the backyard pond... ...they're great.
ги удавила во езерото позади својата куќа.She drowned them in the lake behind the house.
Ако се удавила или паднала на карпа, нејзиното тело ќе излезеше на обалата .She's have drowned or been crushed on the rocks, her body would have washed back onshore.
Знаете ли дека таа сама си ги удавила своите деца? таа ги удавила нивDid you know she had drown her own kids? She drowned her kids
"Знаете ли дека некое дете за малку не се удавило во базенот?""Did you know there Was a kid nearly drowned in that pool?
Се сеќаваш на приказната за детето кое за малку не се удавило во базенот.Do you remember the story about--about the boy that almost drowned in the pool?
Првото глувче, брзо се предало и се удавило...The first mouse quickly gave up and drowned.
Првото глувче бргу се предало и се удавило, но второто глувче се борело толку силно, што го претворило кајмакот во путер. И излегло.The first mouse quickly gave up and drowned but the second mouse, he struggled so hard that he eventually churned that cream into butter and he walked out.
Најголемиот број на известувачи велат дека 15 луѓе се удавиле во реката Тиса во обид да ја преминат границата, но единствениот возрасен преживеан, Аргон Рама, признал дека групата се состоела од 19 луѓе (српски, англиски).Most of the news reports mentioned that 15 people drowned in the Tisza River as they were trying to cross the border, but the only adult survivor, Agron Rama, admitted that the group consisted of some 19 people (SRP, ENG).
А оние кои не се фатени, се убиени или се удавиле во заливот.Those who haven't have been killed or drowned in the bay.
- Изгледа дека се удавиле.- It appears that they drowned.
Можеби тоа го изгубиле за да би изгледало како да се удавиле.Maybe they lost it to look like they drowned.
Кога твојата мајка без срце, те напушти како дете, сите други би те удавиле.When your heartless mother abandoned you as a child... anyone else would have drowned you.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

прави
make
слави
celebrate
стави
put
удвои
double
улови
catch

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'drown':

None found.
Learning languages?