Убива (to kill) conjugation

Macedonian
67 examples
This verb can also mean the following: murder

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
убивам
I kill
убиваш
you kill
убива
he/she/it kills
убиваме
we kill
убивате
you all kill
убиваат
they kill
Future tense
ќе убивам
I will kill
ќе убиваш
you will kill
ќе убива
he/she/it will kill
ќе убиваме
we will kill
ќе убивате
you all will kill
ќе убиваат
they will kill
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би убивал
I (masculine) would have killed
би убивала
I (feminine) would have killed
би убивал
you (masculine) would have killed
би убивала
you (feminine) would have killed
би убивал
he would have killed
би убивала
she would have killed
би убивало
it would have killed
би убивале
we would have killed
би убивале
you all would have killed
би убивале
they would have killed
Past perfect tense
сум убивал
I (masculine) have killed
сум убивала
I (feminine) have killed
си убивал
you (masculine) have killed
си убивала
you (feminine) have killed
е убивал
he has killed
е убивала
she has killed
е убивало
it has killed
сме убивале
we have killed
сте убивале
you all have killed
сум убивале
they have killed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
убивав
I was killing
убиваше
you were killing
убиваше
he/she/it was killing
убивавме
we were killing
убивавте
you all were killing
убиваа
they were killing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев убивал
I (masculine) had killed
бев убивала
I (feminine) had killed
беше убивал
you (masculine) had killed
беше убивала
you (feminine) had killed
беше убивал
he had killed
беше убивала
she had killed
беше убивало
it had killed
бевме убивале
we had killed
бевте убивале
you all had killed
беа убивале
they had killed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе убивав
I will have killed
ќе убиваше
you will have killed
ќе убиваше
he/she/it will have killed
ќе убивавме
we will have killed
ќе убивавте
you all will have killed
ќе убиваа
they will have killed
Past aorist tense
Imperative tense
-
убивај
you kill
-
-
убивајте
you all kill
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум убивал
I (masculine) will kill
ќе сум убивала
I (feminine) will kill
ќе си убивал
you (masculine) will kill
ќе си убивала
you (feminine) will kill
ќе е убивал
he will kill
ќе е убивала
she will kill
ќе е убивало
it will kill
ќе сме убивале
we will kill
ќе сте убивале
you all will kill
ќе сум убивале
they will kill
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
убиван
killing
убивајќи
killing
убивање
killing
убивал
killing
убивала
killing
убивало
killing
убивале
killing
killed
killed
killed
killed

Examples of убива

Example in MacedonianTranslation in English
Важно е да се напомене дека загадувањето ретко убива луѓе директно или бргу.It’s important to note that pollution rarely kills people directly or quickly.
Законот би важел за сите жени, не само за трудниците. „Жените пушачи често се неспособни да го носат плодот до крај или дури и воопшто да останат трудни, бидејќи пушењето ја убива способноста на јајце-клетката да биде оплодена“, се вели во законот.The law would apply to all women, not just those who are pregnant. “Female smokers are often unable to carry a fetus to term or even become pregnant in the first place, as smoking kills an egg’s ability to be fertilized,” the legislation argues.
Особено се споменува најозогласената радио станица Muhabura којашто ја поттикнуваше нацијата да ги убива Tуците.In particular, the infamous radio station Muhabura which openly incited the population to kill Tutsis.
Парола на протестите во Њујорк на која пишува „Израел убива цивили во самоодбрана“. Фотографија на asterix611.NYC protesters carrying a sign that reads: "Israel kills civilians in self-defense." Photo by asterix611.
Малку по шест часот попладне, сообраќајот во Софија беше блокиран од скандирањата „Нацистите в затвор“, „Фашизмот не е став, фашизмот е криминал“, „Нема да простиме, нема да заборавиме“ и транспарентите „Апатијата убива“, „Доста беше расизам“.Soon after 6 PM traffic in Sofia was blocked with chants "Nazis in jail", "Fascism is not an opinion, it's a crime“, "We won't forgive, we won't forget“ and posters "Apathy kills“, „Enough racism“.
Toа е трагедијата на мојот живот... ...што морам да ги убивам оние што ги сакам.It's the tragedy of my life that I have to kill the ones I love.
Јас убивам пред доручек.I do my killing before breakfast.
Јас убивам после доручек.I do my killing after breakfast.
Не морам да те убивам.I don't have to kill you.
А второто: не убивам луѓе!And two: I don't kill people.
-Знаев. -Ме убиваш.I knew You kill me
Ако го одземеш Неговото воскреснување... го убиваш Господ Исус... а со тоа и сонот на милиони луѓе кои веруваат дека Тој е се што тие имаат.If you take away His resurrection... you kill the God Jesus... and with Him the dream of millions of people who believe He's all they have.
Дилуваш дрога и убиваш луѓе.-Don't worry. You deal drugs and you kill people.
Ја немаш храброста да ги погледнеш во очи кога ги убиваш.You don't have the guts to look 'em in the eye when you kill 'em.
Бори се за мене, и ќе убиваш Англичани.You fight for me, you get to kill the English.
Ако продолжиме да ја убиваме стоката за кожа, алигаторите за чевли, елените за кожата и доколку не гледаме ништо неморално во тоа, зошто тогаш е грешно да носиме крзно.If we go around killing cattle for leather, alligators for shoes, deer for chamois and see nothing morally wrong in that , why it is immoral to wear fur.
Арапите не ги интересира дали ќе се убиваме меѓу себе.Well, these Arabs don't care if we kill each other.
Ќе убиваме додека Harkonnen-ите дишат од воздухот на Arrakeen-a.We will kill until no Harkonnen breathes Arrakeen air.
Кого мислиш да убиваме? Магариња и мајмуни?Who do you think this is gonna kill, junkies and monkeys?
И ако мислите дека ги подготвувате овие полноглавци за мажи, подобро да размислите уште еднаш, затоа што ќе ви кажам дека го убивате секој дух кој тврдите дека оваа институција го има.And if you think you're preparin' these minnows for manhood, you better think again, because I say you are killin' the very spirit this institution proclaims it instills.
Вие момчиња тројцата ме убивате.You boys-- the three of youse--you're killing me.
Не поминуваш многу време работејќи на договорот и ги убивате заложниците.You don't spend that much time working on a deal and kill your hostage.
Ќе снимате како ме убивате?Youfilm killing me, you'll get away with that?
Човечките суштества ги убиваат тие невини суштества од свои себични мотиви.Human beings are killing those innocent creatures for their own selfish motive.
Организацијата за човекови права, Одикар од Бангладеш, вели во извештајот дека Граничните сили на Индија убиваат по еден жител на Бангладеш на секои четири дена.Bangladeshi human rights organization Odhikar says in a report that BSF kills one Bangladeshi in every four days.
Исто така, секојдневно се убиваат стотици орангутани.It also kills hundreds of orangutans every day.
Амандманите кои ќе важат, ќе им дозволуваат на нациите кои веќе убиваат китови, да продолжат да убиваат со дозвола на Меѓународната комисија за китолов, под услов да го намалат бројот на уловени китови.The amendments in effect will allow nations that are already killing whales to keep on doing so with the approval of the IWC, provided that they limit the numbers of whales they catch.
Не верувавме дека нашите пријатели ќе се свртат против нас, ќе не силуваат, ќе ги убиваат нашите деца, уништуваат нашите домови.We didn't believe that our friends would turn against us, rape us, kill our children, take over our houses.
- И спаси. - Ве убивав вас.I was killing... for you.
Се чини дека убивав повеќе луѓе отолку што спасував.It seems I was killing more people than I was saving.
Крвта од еден тип ми прсна во уста додека убивав за да влезам.Does anyone have a breath mint? Some guts splattered in my mouth While i was killing my way in here.
Дури и кога ги убивав, тие само гледаа... како будали.Even when I was killing them, they just gaped at me... like fools.
Ти ја убиваше неа, Филип.You were killing her, Philippe.
Се убиваа поради ропството и слепо трагаа по злато.They were killing each other with slavery and blindly searching for gold.
Неговите луѓе убиваа цивили и агенти.His men were killing civilians and agents.
Граѓаните ги убиваа вампирите еден по еден.The townspeople were killing vampires one by one.
Демоните не' убиваа.Well, the demons were killing us.
Тони, не, не ме убивај, те молам.Tony, no, don't kill me, please.
Те молам , само не убивај ме...[Pinky] Don't kill me. Goddamn, don't kill me.
Не убивај го, донеси ми го мене.Don't kill him,bring him to me.
Не убивај го.Don't kill him.
Не не убивај.Please don't kill us, man!
Не го убивајте.I don't want him killed yet.
Ве молам не ме убивајте.Please don't kill me.
Велат не ги убивајте,пратете ги во затвор каде ќе се кријат целиот свој глупав и патети- чен живот,а мртвите и понатаму си остануваат мртви.Sending killers to jail is sending them where they've been heading all their lives. The dead are still dead.
Те молам, не ме убивајте.Please don't kill me,
НДХ ги следеше стапките на фашистичките режими во Европа, преку формирање на концентрациони логори, и убивајќи и прогонувајќи Срби, Евреи и Роми, а да не ги спомнуваме и хрватските партизани и нивните семејства.NDH followed fascist regimes in Europe by forming concentration camps, and killing and persecuting Serbs, Jews, and Romas, not to mention Croatian partisans and their families.
Руандскиот главен град Кигали од вчера е во хаос, откако трупите, претседателската гарда и полицајците поминаа низ предградието убивајќи го Премиерот, мировниците на Обединетите нации и бројни цивили.The Rwandan capital of Kigali descended into chaos yesterday as troops, presidential guards and gendarmes swept through the suburbs killing the prime minister, United Nations peacekeepers and scores of civilians.
На 6 април 1994 година, две гранати го погодија авионот во кој се наоѓаше претседателот Хабиариману, убивајќи ја целата посада, претседателот на Бурунди и командантот на штабот на руандската војска.On April 6, 1994, two missiles blew the plane carrying Rwanda’s President Juvenal Habyarimana out of the skies, killing all on board, including the President of Burundi and Rwanda’s army chief of staff.
Маракеш, главната туристичка атракција во Мароко, беше погодена во четвртокот во бомбашки напад кој одекна во еден популарен ресторан лоциран во еден од најпрометните плоштади во светот, Џемаа ел Фна, убивајќи 16 лица и ранувајќи десетици други, од кои повеќето се туристи.Marrakech, the main tourist attraction in Morocco, was hit on Thursday by a bomb attack that ripped through a popular restaurant located in one of the busiest squares in the world, Djemaa el Fna, killing 16 people and wounding dozens others, most of whom tourists.
Втората направа експодирала додека полицијата пробувала да ја деактивира убивајќи го вториот полицаец.The second makeshift device exploded as the police tried to defuse it, killing the second officer.
Работите на кои тие се изложени денес во однос на затворање на границите, санкции и убивање на цивили, е без сомневање слично на односот кон Евреите во Втората Светска Војна.What they are being subjected to today in terms of border closures, sanctions and the killing of civilians, is without doubt, similar to what the Jews suffered during the Second World War.
Неговото убивање тогаш предизвика масовни протести, по што полицаецот беше уапсен и осуден на 14 години затвор.His killing sparked massive protests at the time, and the officer was eventually arrested and sentenced to 14 years in prison.
Исправени пред ножеви и чатали не е оправдување за пукање врз цивили, дури и убивање на заспани луѓе.Facing knives and slingshots don't justify shooting on civilians, killing even sleeping people.
Ниту неговото лобирање, заплашување или убивање нема да го промени тоа.None of her lobbying, bullying or killing is going to change that.
Рајс, како и администрацијата на Буш генерално, останува многу непопуларна овде во Либан, што се базира делумно на нејзините нечувствителни забелешки: ”тоа (нечовечното израелско убивање и бомбардирање) се непријатностите на новиот Среден Исток” , “прерано е за витално прекинување на огнот”, “Израел токму сега го вежба своето право за самоодбрана и САД го поддржуваат тоа право”, итн. за време на 33-дневната војна во јули 2006 и нејзината работа да се одложи прекинувањето на огнот за време на борбата што директно придонесе за уште 1400 Либанци да бидат убиени, 4500 ранети и масовно разрушување на либанската инфраструктура како и неговата економија и животна средина.Rice, as with the Bush administration generally, remains hugely unpopular here in Lebanon based partly on her callous remarks: " it ( the wanton Israeli killing and bombing) are birth pangs of the new Middle East" , "it's too early for a sustainable ceasefire", "Israel is just exercising its right to self-defense and the United States supports that right", etc . during the 33 day July 2006 War and her work to delay a ceasefire during the fighting which directly contributed to the more than 1,400 Lebanese killed, 4,500 wounded and massive destruction of Lebanon's infrastructure as well as its economy and environment.
Немате против да ги убиваат неродените, но ако некој злотвор е силувал и убивал, сте против тоа да ја добие онаа стара, голема инекција?You don't mind killing the unborn, but when some fiend has raped and murdered, you're against giving him that big old injection?
Овој млад војник започнал војна на планетата Фјуриа. И ѓи убивал сите машки деца што таму ги нашол... ...дури и бебињата ги давел со сопствената папочна врвца.This young warrior\Nmounted an attack on Furya killing all young males\Nhe could find, even strangling some\Nwith their birth cords.
Малата помошничка на Вејн Реданал од времето кога убивал.Wayne Randall's little sidekick from his killing spree.
Неговите отпечатоци беа по целата шолја за кафе која што ја скршил, додека ги убивал неговите последни две жртви.His fingerprints were all over a mug that got broken, while he was killing his last two victims.
- Ги убивала.It was killing them.
Тоа би ни дало контрола на дронот но тогаш тоа би ја убивало.That would give us control of the drone but then, that'd be killing her.
Во истиот напис, Ало открива дека српските платеници наводно убивале демонстранти на улиците во Триполи и Бенгаза:In the same article, Alo revealed that Serbian mercenaries were allegedly killing protesters in the streets of Tripoli and Benghazi:
Со векови овде се убивале едни меѓу други.They've been killing each other for centuries here.
Пред 15 години, Рендал и неговата девојка-тинејџерка убивале во три држави и завршиле тука во Мајами.15 years ago, Randall and his teenage girlfriend went on a three-state killing spree that ended here in Miami.
Џо не знаеше, но електролитите се соли кои се таложеле со децении и ги убивале растенијата а тоа водело до појава на песочни бури.Joe didn't know it, but the beloved electrolytes... were salts that had been building up in the topsoil over the decades... killing plants and leading to the dust bowl.
Пред 15 години, Рендал и неговата девојка-тинјџерка убивале во три држави и завршиле тука во Мајами.15 years ago, Randall and his teenage girlfriend went on a three-state killing spree that ended here in Miami.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

впива
absorb
збива
pant
опива
get drunk
плива
swim
убрза
speed up
ужива
enjoy
урива
demolish

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'kill':

None found.
Learning languages?