Спреми (to prepare) conjugation

Macedonian
31 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
спремам
I prepare
спремиш
you prepare
спреми
he/she/it prepares
спремиме
we prepare
спремите
you all prepare
спремат
they prepare
Future tense
ќе спремам
I will prepare
ќе спремиш
you will prepare
ќе спреми
he/she/it will prepare
ќе спремиме
we will prepare
ќе спремите
you all will prepare
ќе спремат
they will prepare
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би спремил
I (masculine) would have prepared
би спремила
I (feminine) would have prepared
би спремил
you (masculine) would have prepared
би спремила
you (feminine) would have prepared
би спремил
he would have prepared
би спремила
she would have prepared
би спремило
it would have prepared
би спремиле
we would have prepared
би спремиле
you all would have prepared
би спремиле
they would have prepared
Past perfect tense
сум спремил
I (masculine) have prepared
сум спремила
I (feminine) have prepared
си спремил
you (masculine) have prepared
си спремила
you (feminine) have prepared
е спремил
he has prepared
е спремила
she has prepared
е спремило
it has prepared
сме спремиле
we have prepared
сте спремиле
you all have prepared
сум спремиле
they have prepared
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
спремев
I was preparing
спремеше
you were preparing
спремеше
he/she/it was preparing
спремевме
we were preparing
спремевте
you all were preparing
спремеа
they were preparing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев спремил
I (masculine) had prepared
бев спремила
I (feminine) had prepared
беше спремил
you (masculine) had prepared
беше спремила
you (feminine) had prepared
беше спремил
he had prepared
беше спремила
she had prepared
беше спремило
it had prepared
бевме спремиле
we had prepared
бевте спремиле
you all had prepared
беа спремиле
they had prepared
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе спремев
I will have prepared
ќе спремеше
you will have prepared
ќе спремеше
he/she/it will have prepared
ќе спремевме
we will have prepared
ќе спремевте
you all will have prepared
ќе спремеа
they will have prepared
Past aorist tense
спремив
I prepared
спреми
you prepared
спреми
he/she/it prepared
спремивме
we prepared
спремивте
you all prepared
спремија
they prepared
Imperative tense
-
спреми
you prepare
-
-
спремете
you all prepare
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум спремел
I (masculine) will prepare
ќе сум спремела
I (feminine) will prepare
ќе си спремел
you (masculine) will prepare
ќе си спремела
you (feminine) will prepare
ќе е спремел
he will prepare
ќе е спремела
she will prepare
ќе е спремело
it will prepare
ќе сме спремеле
we will prepare
ќе сте спремеле
you all will prepare
ќе сум спремеле
they will prepare
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
спремен
preparing
preparing
preparing
спремел
preparing
спремела
preparing
спремело
preparing
спремеле
preparing
спремил
prepared
спремила
prepared
спремило
prepared
спремиле
prepared

Examples of спреми

Example in MacedonianTranslation in English
Известете ја болницата да се спреми да го прими целиот екипаж од оштетениот брод!Alert medical bay to prepare to receive all crew members from the damaged ship
Пали,спреми се за акција. Примено.- Blue leader, prepare for action.
Хенсон... дали постоли нешто на менито... што ти личмо не го спреми?Hanson... may I ask you is there something on the menu... that you haven't personally prepared?
Џорџ Компанија, спреми се!George Company, prepare to move out.
Чарли Компанија спреми се!Charlie Company, prepare to move out.
Кога ќе имам повеќе време да се спремам?When I have more time to prepare?
Земете формулари, јас ќе ви ги спремам скоро бесплатно.You get the forms, I'll prepare them nearly free of charge.
Да ви спремам ли чај?May I prepare some tea?
Одам да ја спремам за тебе.I go and prepare it for you.
Одам да се спремам. S.S.F®Must be prepared.
Ти треба да го спремиш и случајот на претседателот Дибала, за овонеделниот состанок за смртноста и причинителите за смртност.You also need to prepare President Dibala's case for this week's Morbidity and Mortality conference.
Клои, сакам да ја спремиш снмката за пуштање.Chloe, I want you to prepare the recording for playback.
Клои, сакам да ја спремиш снимката за пуштање.Chloe, I want you to prepare the recording for playback.
Ти имаш цела година за да се спремиш.Right? You've got all year to prepare!
Кора, ќе ни спремиш ли малку кафе?LARA LEE: Cora, would you prepare us some coffee? STEVEN:
Ако сакаме да се спремиме за тоа, мораме да се ослободиме од стравот !But if we are to be prepared for it, we must first shed our fear of it.
Мораме да е спремиме.- We must prepare.
Родителите ќе го следат секој наш чекор и јас мислам дека најдобро е да се пре-спремиме.The parents scrutinize our every move, so I find it's best to over-prepare. Right?
Сирк, не ли мислиш дека треба... да се спремиме прво?Sirk, do not you think we should ... prepare or something?
Треба да го спремиме нашиот случај.We should prepare our case.
Ваша длжност ќе биде да ја спремите девојката.It's going to be your duty to prepare the girl.
Како што реков, уште утрово спремив неколку напитоци.Now as I was saying, I prepared some concoctions this morning.
Ви ја спремив главната соба.-I've prepared the master bedroom.
Ти го спремив шаторот Џон.I'll have a tent prepared for you, John.
Ова е профилот, кој го спремив за него.Here's the profile I prepared on him.
Г-не Сулу, спремете се да ги исклучите потисниците.Mr. Sulu, prepare to engage thrusters.
Генерале Вирс, спремете ги луѓето.General Veers, prepare your men.
Генерале, спремете ги трупите за напад на површината.General, prepare your troops for a surface attack.
Доаќа,спремете се! ќе се случи,спремете се! бидете свесни за тоа единствено тоа можете!It is prepared for you. Be conscious. That is the only thing you can do.
ОК, спремете се за нуркање.Okay, everyone, prepare to dive.
Претпоставувам дека си ги спремил новите навреди за денес.I presume you've prepared new insults for today?

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

опреми
equip
спреде
spin
спрема
prepare
спречи
prevent

Similar but longer

доспреми
finish preparing

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'prepare':

None found.
Learning languages?