Спомнува (to mention) conjugation

Macedonian
42 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
спомнувам
I mention
спомнуваш
you mention
спомнува
he/she/it mentions
спомнуваме
we mention
спомнувате
you all mention
спомнуваат
they mention
Future tense
ќе спомнувам
I will mention
ќе спомнуваш
you will mention
ќе спомнува
he/she/it will mention
ќе спомнуваме
we will mention
ќе спомнувате
you all will mention
ќе спомнуваат
they will mention
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би спомнувал
I (masculine) would have mentioned
би спомнувала
I (feminine) would have mentioned
би спомнувал
you (masculine) would have mentioned
би спомнувала
you (feminine) would have mentioned
би спомнувал
he would have mentioned
би спомнувала
she would have mentioned
би спомнувало
it would have mentioned
би спомнувале
we would have mentioned
би спомнувале
you all would have mentioned
би спомнувале
they would have mentioned
Past perfect tense
сум спомнувал
I (masculine) have mentioned
сум спомнувала
I (feminine) have mentioned
си спомнувал
you (masculine) have mentioned
си спомнувала
you (feminine) have mentioned
е спомнувал
he has mentioned
е спомнувала
she has mentioned
е спомнувало
it has mentioned
сме спомнувале
we have mentioned
сте спомнувале
you all have mentioned
сум спомнувале
they have mentioned
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
спомнував
I was mentioning
спомнуваше
you were mentioning
спомнуваше
he/she/it was mentioning
спомнувавме
we were mentioning
спомнувавте
you all were mentioning
спомнуваа
they were mentioning
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев спомнувал
I (masculine) had mentioned
бев спомнувала
I (feminine) had mentioned
беше спомнувал
you (masculine) had mentioned
беше спомнувала
you (feminine) had mentioned
беше спомнувал
he had mentioned
беше спомнувала
she had mentioned
беше спомнувало
it had mentioned
бевме спомнувале
we had mentioned
бевте спомнувале
you all had mentioned
беа спомнувале
they had mentioned
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе спомнував
I will have mentioned
ќе спомнуваше
you will have mentioned
ќе спомнуваше
he/she/it will have mentioned
ќе спомнувавме
we will have mentioned
ќе спомнувавте
you all will have mentioned
ќе спомнуваа
they will have mentioned
Past aorist tense
Imperative tense
-
спомнувај
you mention
-
-
спомнувајте
you all mention
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум спомнувал
I (masculine) will mention
ќе сум спомнувала
I (feminine) will mention
ќе си спомнувал
you (masculine) will mention
ќе си спомнувала
you (feminine) will mention
ќе е спомнувал
he will mention
ќе е спомнувала
she will mention
ќе е спомнувало
it will mention
ќе сме спомнувале
we will mention
ќе сте спомнувале
you all will mention
ќе сум спомнувале
they will mention
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
спомнуван
mentioning
спомнувајќи
mentioning
спомнување
mentioning
спомнувал
mentioning
спомнувала
mentioning
спомнувало
mentioning
спомнувале
mentioning
mentioned
mentioned
mentioned
mentioned

Examples of спомнува

Example in MacedonianTranslation in English
„Според хиндуистички религиозни текстови што се однесуваат на правата на животните, никаде не се спомнува жртвување на животни за задоволување на Богови и Божици, кои никогаш не би дозволиле своите суштества да бидат заклани во нивно име."According to Hindu religious texts regarding animal rights, nothing is mentioned of animal sacrifice to appease Gods and Goddesses, who would never approve their own creatures being slaughtered in their name.
Еве листа со блогови и веб страници во кои се спомнува новата соработка.Here is a list of blogs and websites mentioning the new collaboration.
СЕ ВЕРУВА ДЕКА.... е верска обврска, но Куранот не го спомнува осакатувањето на женските гениталии ниту пак обрежувањето.IT IS BELIEVED THAT....it is a religious obligation BUT the quran does not mention female genital mutilation nor circumcision.
Но, вие исто така знаете дека сме #БЕСНИ бидејќи никој не ги спомнува затворениците, како за нив да не знаат.But you also know that we are #ANGRY no one mentions the detainees as if they don't know.
Таа ги спомнува и тешкотиите за одржувањето на формата на жените во Саудиска Арабија:And she goes on to mention the difficulties in maintaining fitness for women in Saudi Arabia:
На таканаречените „сигурни места“ жените се ретки, да не ги спомнувам .On the so-called "guaranteed places" women are scarce, no to mention .
Да не спомнувам, секако, добрата работа што ја направи за мене.Not to mention, of course, the nice job you did for me.
Да не ја спомнувам флотата на Com која чека некаде на Пацификот.Not to mention the Com fleet waiting somewhere in the Pacific.
Вие двајца сте најнеодговорните работници, да не спомнувам... ...бедни работници... ...во ресторанот господин Петревски за пица и достава.You two are the most irresponsible, not to mention... ...disappointing employees ever to work... ...at Mr. Pizzacoli Pronto Pizza Deliveries.
Со она што ме плаќаат во продавницата, одвај можеме да ги платиме сметките.... да не го спомнувам сетот што го сакам.... или третманот на прозорите што сакам да го направам во оваа соба.With what they pay me at the store we can barely cover our bills, not to mention the new dinette set I want, or the window treatments I want in this room.
-Тој комунистички кучкин син. -Па, немораш да го спомнуваш тоа.-That Commie son of a bitch-- -Well, you don't have to mention that.
Да, малку... и би сакал да не го спомнуваш ова на никого.Yeah, a little... and I would appreciate it if you didn't mention that to anyone.
Можеби не треба да спомнуваш јадење пред ГалекиYou might not wanna mention steak in front of Gallecki
Ти реков да не ја спомнуваш неговата тежина.I told you not to mention his weight. Why did you call him Blob?
А сега веднаш да се изгубиш одовде и немој повеќе да ми го спомнуваш тоа!Now get out of here at once and don’t let me ever catch you mentioning them again!
НДХ ги следеше стапките на фашистичките режими во Европа, преку формирање на концентрациони логори, и убивајќи и прогонувајќи Срби, Евреи и Роми, а да не ги спомнуваме и хрватските партизани и нивните семејства.NDH followed fascist regimes in Europe by forming concentration camps, and killing and persecuting Serbs, Jews, and Romas, not to mention Croatian partisans and their families.
И да не спомнуваме дека нивниот превоз беше платен од локалната власт, вклучувајќи и туристичка тура после гласањето.Not to mention that their transfer was paid by the regional government, as well as a sightseeing excursion after the election.
Кампањата на Кремљ против отворениот интернет, да не ги спомнуваме и откритија во САД за владино шпиунирање, ја направија мрежата Тор се попривлечна за руските интернет корисници коа гледаат да ја заобиколат државната цензура.A mounting campaign by the Kremlin against the open Internet, not to mention revelations in the United States about government spying, have made Tor increasingly attractive to Russian Internet users seeking to circumvent state censorship.
Како и да е, оваа постапка, тешкотијата при одредувањето на нејзината остварливост, цената е висока, само обезбедување на доволно квалификувани наставници е неостварлив, и да не спомнуваме за реално учење на јазик за четири месеци.However, this procedure, the difficulty of establishing the feasibility, the cost is high, the mere provision of enough qualified teachers is elusive, not to mention realistic language learning in four months.
Да не спомнуваме колку жени и деца веројатно си убил.Not to mention all the women and children you've probably blew out.
Цело време го спомнувате.You kept mentioning this guy.
Сигурно сте многу храбар, штом му го спомнувате името.You must be very brave to mention his name.
Па сега кога спомнувате, почуствував трње меѓу прстите на нозете.Well ... now that you mention it, I have experienced a - you know, like a burning sensation between my toes.
Пред малку зборевте за некој тип...лидер. Цело време го спомнувате.You guys were talking before about the "front" man, you kept mentioning this guy...
Никогаш повеќе да не ми ги спомнувате тие пари, кучкин син!Don't ever mention money to me, you son of a bitch!
Несреќите, цената или неправедностите што можат да произлезат од ваквите правила не се спомнуваат.The disadvantages, cost, or unfairness that would arise from such rules do not receive any mention.
Друга функција овозможува следење на вести во кои се спомнуваат големите политички лидери.Another feature tracks mentions of major political leaders.
Се спомнуваат видео записи од фамилијата Лидс, би сакал да ги видам.Oh, the case file mentioned videos of the Leeds family. I'd like to see those. No.
"Заради твоите глупости, не го спомнуваат нашиот филм се до 5 страна!""With all your nonsense, they don't mention our movie until page 5!"
Да, имам. Не сакам да ме спомнуваат на радио.I don't want to be mentioned on the radio.
Не го спомнувај војводата.Don't mention the duke.
Не спомнувај.Don't mention it.
-Не го спомнувај тоа.Don't mention it.
-Не спомнувај...Don't mention it.
- Не го спомнувај тоа.-Don't mention it.
Ако ве фатат не го спомнувајте моето име.If you get caught, Don't mention my name.
O. не спомнувајте го тоа, ok?Oh. Don't mention that, okay?
Не ми го спомнувајте Даг сега.ALPHA: Do not mention Dug to me at this time.
Претседателот не го спомнувајте. Ниту мене.The President is never to be mentioned.
Не ја спомнувајте ЦИА, ве молам.No mention of the CIA, please.
Таа, спомнувајќи ја ќерка ми, исто така ми се закани и мене.She also threatened me by mentioning my daughter.
Некои политичари на Фејсбук се однесуваат како редовни корисници и не се разликуваат од другите на некој забележителен начин- тие дискутираат за слики на нивните пријатели, споделуваат впечатоци за нешто што купиле, ретко спомнувајќи ја нивната политичка активност.Some politicians on Facebook behave like regular users and do not differ from others in any significant way – they discuss photos of their friends, share impressions of something they have just purchased, rarely mentioning their political activity.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

споменува
mention

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'mention':

None found.
Learning languages?