Се судри (to collide) conjugation

Macedonian
11 examples
This verb can also mean the following: crash

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
се судрам
I collide
се судриш
you collide
се судри
he/she/it collides
се судриме
we collide
се судрите
you all collide
се судрат
they collide
Future tense
ќе се судрам
I will collide
ќе се судриш
you will collide
ќе се судри
he/she/it will collide
ќе се судриме
we will collide
ќе се судрите
you all will collide
ќе се судрат
they will collide
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би се судрил
I (masculine) would have collided
би се судрила
I (feminine) would have collided
би се судрил
you (masculine) would have collided
би се судрила
you (feminine) would have collided
би се судрил
he would have collided
би се судрила
she would have collided
би се судрило
it would have collided
би се судриле
we would have collided
би се судриле
you all would have collided
би се судриле
they would have collided
Past perfect tense
сум се судрил
I (masculine) have collided
сум се судрила
I (feminine) have collided
си се судрил
you (masculine) have collided
си се судрила
you (feminine) have collided
е се судрил
he has collided
е се судрила
she has collided
е се судрило
it has collided
сме се судриле
we have collided
сте се судриле
you all have collided
сум се судриле
they have collided
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
се судрев
I was colliding
се судреше
you were colliding
се судреше
he/she/it was colliding
се судревме
we were colliding
се судревте
you all were colliding
се судреа
they were colliding
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев се судрил
I (masculine) had collided
бев се судрила
I (feminine) had collided
беше се судрил
you (masculine) had collided
беше се судрила
you (feminine) had collided
беше се судрил
he had collided
беше се судрила
she had collided
беше се судрило
it had collided
бевме се судриле
we had collided
бевте се судриле
you all had collided
беа се судриле
they had collided
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе се судрев
I will have collided
ќе се судреше
you will have collided
ќе се судреше
he/she/it will have collided
ќе се судревме
we will have collided
ќе се судревте
you all will have collided
ќе се судреа
they will have collided
Past aorist tense
се судрив
I collided
се судри
you collided
се судри
he/she/it collided
се судривме
we collided
се судривте
you all collided
се судрија
they collided
Imperative tense
-
судри се
you collide
-
-
судрете се
you all collide
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум се судрел
I (masculine) will collide
ќе сум се судрела
I (feminine) will collide
ќе си се судрел
you (masculine) will collide
ќе си се судрела
you (feminine) will collide
ќе е се судрел
he will collide
ќе е се судрела
she will collide
ќе е се судрело
it will collide
ќе сме се судреле
we will collide
ќе сте се судреле
you all will collide
ќе сум се судреле
they will collide

Examples of се судри

Example in MacedonianTranslation in English
Во несреќата комбето се судри со камион, предизвикувајќи смрт на 2 возрасни и 19 деца од градинка.In the accident, the van collided with a truck causing the death of 2 adults and 19 kindergarten kids.
Осомничениот се судри со камион под 95-ка.Suspect vehicle collided with a truck under the 95.
Цистерна полна со гориво се судри со автомобил.A tanker full of gasoline collided with a car.
- Господине, бродот се судри со леден брег.- Mr collided with an iceberg
Стак се судри со Лотусот на Марио Андрети!And Stuck has collided with Mario Andretti's Lotus!
Зошто мораше да се судрат?Why should the idiot collide?
Ветриштата се судрија.Billy, these storms have collided!
Aлпите се издигнале од пред некои 15 милиони години додека Африка, померувајќи се на север, се судрила со јужниот крај на Европа.The Alps were raised some 15 million years ago as Africa, drifting northwards, collided with the southern edge of Europe.
Индија се судрила со Тибет, исфрлајќи ги овие џиновски врвови, кои сеуште растат.India collided with Tibet thrusting up these immense peaks, which are still rising.
Ли кажа дека таму имало млада девојка од Западот, која се сончала во нејзиниот мал Билабонг бикини костум – кој, инаку, не е дозволен во фамилијарниот базен – само во женскиот базен, кога „локален“ средовечен маж како што излегол од машката соблекувална не можел да си ги контролира неговите „похотни“ очи и како што одел се превртел кога неговите коленици се судриле со неподвижна клупа.Lee said that there was a young Western girl there, sunbathing in her little Billabong bikini - which, by the way, is supposedly NOT allowed at the family pool - only at the women's pool, when a "local" middle-aged man came out of the men's changing room and couldn't keep his "lustful ogling" eyes to himself as he was walking and he wound up heels over head when his shins collided with a stationary bench.
Очевидците кажуваат дека двата воза се судриле, што причинило источниот воз да излета од шини.WOMAN: Eyewitnesses report that the two trains collided, causing the eastbound commuter to jump the track.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

се смири
calm down

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'collide':

None found.
Learning languages?