Се случи (to happen) conjugation

Macedonian
40 examples
This verb can also mean the following: occur, eventuate

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
се случам
I happen
се случиш
you happen
се случи
he/she/it happens
се случиме
we happen
се случите
you all happen
се случат
they happen
Future tense
ќе се случам
I will happen
ќе се случиш
you will happen
ќе се случи
he/she/it will happen
ќе се случиме
we will happen
ќе се случите
you all will happen
ќе се случат
they will happen
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би се случил
I (masculine) would have happened
би се случила
I (feminine) would have happened
би се случил
you (masculine) would have happened
би се случила
you (feminine) would have happened
би се случил
he would have happened
би се случила
she would have happened
би се случило
it would have happened
би се случиле
we would have happened
би се случиле
you all would have happened
би се случиле
they would have happened
Past perfect tense
сум се случил
I (masculine) have happened
сум се случила
I (feminine) have happened
си се случил
you (masculine) have happened
си се случила
you (feminine) have happened
е се случил
he has happened
е се случила
she has happened
е се случило
it has happened
сме се случиле
we have happened
сте се случиле
you all have happened
сум се случиле
they have happened
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
се случев
I was happening
се случеше
you were happening
се случеше
he/she/it was happening
се случевме
we were happening
се случевте
you all were happening
се случеа
they were happening
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев се случил
I (masculine) had happened
бев се случила
I (feminine) had happened
беше се случил
you (masculine) had happened
беше се случила
you (feminine) had happened
беше се случил
he had happened
беше се случила
she had happened
беше се случило
it had happened
бевме се случиле
we had happened
бевте се случиле
you all had happened
беа се случиле
they had happened
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе се случев
I will have happened
ќе се случеше
you will have happened
ќе се случеше
he/she/it will have happened
ќе се случевме
we will have happened
ќе се случевте
you all will have happened
ќе се случеа
they will have happened
Past aorist tense
се случив
I happened
се случи
you happened
се случи
he/she/it happened
се случивме
we happened
се случивте
you all happened
се случија
they happened
Imperative tense
-
случи се
you happen
-
-
случете се
you all happen
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум се случел
I (masculine) will happen
ќе сум се случела
I (feminine) will happen
ќе си се случел
you (masculine) will happen
ќе си се случела
you (feminine) will happen
ќе е се случел
he will happen
ќе е се случела
she will happen
ќе е се случело
it will happen
ќе сме се случеле
we will happen
ќе сте се случеле
you all will happen
ќе сум се случеле
they will happen

Examples of се случи

Example in MacedonianTranslation in English
Но, за да се случи ова — како што е познато со децении, но, не се применува — цените треба да ја одразуваат реалната економска, еколошка и социјална вредност на ресурсите, во однос на достапните замени.However, for this to happen — as known for decades, but rarely applied — prices need to reflect the true economic, environmental and social value of resources, relative to available substitutes.
Се надевам дека ќе се случи наскоро, но се плашам дека нема.I hope it will happen soon, I fear it will not.
И најсмешниот дел од сето ова е дека бракот бил одобрен од судот Сиариах- Што се случи со заштитата на малолетните лица?And the funny part of the whole deal is that the marriage was approved by the Syariah Court – what happened to the protection of the minor?
Тој беше сведок на последиците од мачењето и слушна што му се случи на неговиот татко во затвор.He has witnessed the effects of torture and he heard from his father what had happened to him in prison.
Се работи за тоа дека "не се во состојба да преземат целосна одговорност за своите постапки" и "предизвикуваат проблеми на општеството" кога нешто ќе се случи.It’s about “not being able to take full responsibility of one’s actions” and “causing problems to society” when something happens.
Ако Фиџи не направи нешто да го промени ова, неколку работи ќе се случат за брзо време.If Fiji does not do something about changing this around quickly several things will happen in rapid fire.
Веќе во пролетта почнаа да кружат гласини дека изборите се зад аголот, и дури некои од данските медиуми предвидеа дека ќе се случат пред летните празници (данскиот парламент официјално е на одмор од средината на јуни до првиот вторник на октомври).Already in the spring rumors started circulating that the election was just around the corner, and some of the Danish media even predicted that it would happen before the summer holidays (the Danish Parliament is officially on vacation from mid-June to the first Tuesday of October).
Ние сме зомбија... во спротивно не би дозволиле да се случат толку смртни случаи...We are zombies.. otherwise we could not let so many deaths happen..
Веројатно не беше прекасно за медиумите кои само ги репордуцираат новостите, но касно за оние што ги сакаат вестите тогаш кога ќе се случат.Probably not too late for the media that feeds off and reproduces the wires, but too late for those who want news as it happens.
Бидејќи, лага е дека работите се случуваат зашто така мора или затоа што важните луѓе сакаат да се случат.Because it’s a lie that things will happen just because, or because the big people want them.
Жално е што толку многу таканаречени коинциденции за кои зборував вчера, се случија и повторно денес.It is regrettable that the many so called coincidences that I spoke of yesterday happened once again today.
Можеби е само мај, но многу нешта се случија во последните неколку месеци низ арапскиот свет.It may only be May but a lot has happened in the last few months across the Arab world.
Почнувајќи од настаните кои се случија за време на двата мандата на претходниот претседател Алваро Уриве Велез, овие случаи вклучуваат правни акции против неколку членови на високи позиции и помали функционери на владата на Урибе.Dating to events that happened during the two terms of former president Álvaro Uribe Vélez, these cases include legal action against several high-ranking members and lower functionaries of Uribe's government.
Во летото 2012 се случија огромни поскапувања кои сериозно го нарушија квалитетот на живот на огромен број граѓани и се отвори патот за организирање на социјални протести.In the summer of 2012, huge price spikes happened, which seriously damaged the quality of life of a huge number of citizens, paving the way for the organization of social protests.
Многу важни настани се случија на Карибите кои ја одбележаа оваа година, предизвикувајќи реакции од регионалната блогосфера - од студентските протести во Универзитетот во Порто Рико до ослободувањето на кубанските политички затвореници.Many landmark events happened in the Caribbean this year, prompting reactions from the regional blogosphere - from student protests at the University of Puerto Rico to the release of Cuban political prisoners.
-Не мислев дека ова ќе се случи се додека не умрам и не отидам во рајот.I didn't think this would happen until I died and went to heaven.
Пријателите се вечни, на трофеите може да им се случи се...Friends are forever, trophies, you never know what could happen to them.
Се случи се на брзина. Не размислив.It happened so fast I did it without thinking.
Тоа што се случи се случи пред 40 години.What happened happened 40 years ago.
Ништо нема да ни се случи се додека сме заедно.- Alright... Nothing is going to happen as long as we stay together.
Инцидентот се случил пред завршувањето на фестивалот поради паѓањето на металната ограда во стадионот Хај Нахда, каде имаше околу 70.000 гледачи.The incident happened when the festival was drawing to a close on Saturday night after a wire fence collapsed in the Hay Nahda stadium where over 70,000 spectators were packed.
На Јутјуб има уште граѓански видео снимки од тоа како се случил овој напад:On YouTube there is more citizen video of how this attack happened:
Министерството за внатрешни работи на Бахраин коментираше за овој конкретен инцидент, одрекувајќи дека се случил, дури и откако снимките се проширија на социјалните мрежи.The Bahrain Ministry of Interior commented on this particular incident, denying it had happened altogether, even after the videos were spread across social networks.
Ниеден од нив не се случил.None of them happened.
Ништо не ме нервира повеќе отколку тоа да решавам случај, кој што никогаш не се случил.Nothing makes me angrier than trying to solve a case... that never happened.
Ние сме на страната на правдата и работиме за неа, но таа сè уште не се случила.We are in favor of justice, and it hasn’t happened yet.
Не се случила.It never happened.
Ванда е најдобрата работа која некогаш ми се случилаWanda's the best thing that ever happened to me.
Нема дури ни да знаеш дека се случила.You're not even gonna know it happened.
Сакам да ти раскажам за една работа... која ми се случила кога бев во средно.I want to tell you about this thing... that happened to me when I was in high school.
Ова се случило неколку дена по опустошувањето на регионот Кармел од шумски пожар, кој што остави 43 мртви и предизвика штета проценета на околу 100-120 милиони шекели.This happened days after the Carmel region was devastated by forest fires which left 43 dead and caused damage estimated at between 100-120 million Shekels.
Не се знае што точно и каде се случило, но ако седумгодишно момче си ја фотографира својата четиригодишна сестра додека се бања во када во присуство на таткото, тоа за мене не е нормално и е многу далеку од култура.It is not known exactly when and what happened, but if a little 7-year-old boy is photogrpahing his 4-year-old sister while bathing in a tub in the presence of the father, it is not normal for me and it is far from the culture.
Авторката на филмот во делот со Албанија кажува дека ќе се врати таму, а тоа навистина се случило со нејзиниот следен филм „Развод на албански начин“.The author of the film in the part for Albania said that she would return, and that really happened with her last movie “Divorce Albanian Style” .
Дајте да заборавиме веќе на тоа што се случило!Let’s forget once what happened!
Некои од нив се однесуваат како ништо да не се случило кога имале апсолутна власт, и не се казнети.Some of them behave as if nothing happened when they had absolute authority, and they are not punished.
И дури и ако некои од овие дела против човештвото се сметаат за прекршоци, нашиот скапан систем одбива да признае дека некогаш воопшто се случиле.And when even some of these crimes against humanity are listed as crimes, our rotten system just refuses to acknowledge that it ever happened.
Ќе ги заборавиш сите работи што ти се случиле тука.You'll forget all about the things that happened here.
Како би можел светот да се врати онаков каков бил, кога толку лоши работи се случиле.How could the world go back to the way it was when so much bad had happened.
Работите во последните два месеци никогаш не ти се случиле тебе.Basically, the last two months just never happened for you.
Дали навистина тие убиства се случиле?Could you please tell us wheather the murder really happened here?

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

се научи
learn
се одучи
unlearn
се окучи
give birth

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'happen':

None found.
Learning languages?