Се разболува (to get sick) conjugation

Macedonian
13 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
се разболувам
I get sick
се разболуваш
you get sick
се разболува
he/she/it gets sick
се разболуваме
we get sick
се разболувате
you all get sick
се разболуваат
they get sick
Future tense
ќе се разболувам
I will get sick
ќе се разболуваш
you will get sick
ќе се разболува
he/she/it will get sick
ќе се разболуваме
we will get sick
ќе се разболувате
you all will get sick
ќе се разболуваат
they will get sick
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би се разболувал
I (masculine) would have got sick
би се разболувала
I (feminine) would have got sick
би се разболувал
you (masculine) would have got sick
би се разболувала
you (feminine) would have got sick
би се разболувал
he would have got sick
би се разболувала
she would have got sick
би се разболувало
it would have got sick
би се разболувале
we would have got sick
би се разболувале
you all would have got sick
би се разболувале
they would have got sick
Past perfect tense
сум се разболувал
I (masculine) have got sick
сум се разболувала
I (feminine) have got sick
си се разболувал
you (masculine) have got sick
си се разболувала
you (feminine) have got sick
е се разболувал
he has got sick
е се разболувала
she has got sick
е се разболувало
it has got sick
сме се разболувале
we have got sick
сте се разболувале
you all have got sick
сум се разболувале
they have got sick
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
се разболував
I was getting sick
се разболуваше
you were getting sick
се разболуваше
he/she/it was getting sick
се разболувавме
we were getting sick
се разболувавте
you all were getting sick
се разболуваа
they were getting sick
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев се разболувал
I (masculine) had got sick
бев се разболувала
I (feminine) had got sick
беше се разболувал
you (masculine) had got sick
беше се разболувала
you (feminine) had got sick
беше се разболувал
he had got sick
беше се разболувала
she had got sick
беше се разболувало
it had got sick
бевме се разболувале
we had got sick
бевте се разболувале
you all had got sick
беа се разболувале
they had got sick
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе се разболував
I will have got sick
ќе се разболуваше
you will have got sick
ќе се разболуваше
he/she/it will have got sick
ќе се разболувавме
we will have got sick
ќе се разболувавте
you all will have got sick
ќе се разболуваа
they will have got sick
Past aorist tense
Imperative tense
-
разболувај се
you get sick
-
-
разболувајте се
you all get sick
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум се разболувал
I (masculine) will get sick
ќе сум се разболувала
I (feminine) will get sick
ќе си се разболувал
you (masculine) will get sick
ќе си се разболувала
you (feminine) will get sick
ќе е се разболувал
he will get sick
ќе е се разболувала
she will get sick
ќе е се разболувало
it will get sick
ќе сме се разболувале
we will get sick
ќе сте се разболувале
you all will get sick
ќе сум се разболувале
they will get sick

Examples of се разболува

Example in MacedonianTranslation in English
Некој кој не се разболува, некој кој не се повредува како нас останатите?Someone who doesn't get sick, who doesn't get hurt like the rest of us?
Понекогаш кога луѓето се болни или повредени долго време, како Елаја... ...нивниот ум исто така се разболува и почнуваат да измислуваат работи што не се точни.Sometimes when people get sick or hurt for a long time, like Elijah, their mind gets hurt, too, and they start to think things that aren't true.
Понекогаш кога луѓето се болни или повредени долго време, како Елаја нивниот ум исто така се разболува и почнуваат да измислуваат работи што не се точни.Sometimes when people get sick or hurt for a long time, like Elijah, their mind gets hurt, too, and they start to think things that aren't true.
Никогаш не се разболувам.I never get sick.
Во школите секогаш се разболувам.Every time I go to the schools, I get sick.
Не се разболувам јас.I do not get sick
Ти не се разболуваш.You don't get sick.
- Ти не се разболуваш.- You don't get sick.
Треба да јадеш само свежа храна! Од скапаната храна се разболуваш.If you eat that stuff, you'll get sick!
И во сабота луѓето се разболуваат, нели?People get sick on Saturday, don't they?
Луѓето се разболуваат. Се случува.People get sick.
Луѓето се разболуваат, умираат.People get sick, they die.
Луѓето се разболуваат.People get sick.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

се разделува
part

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'get sick':

None found.
Learning languages?