Се опушти (to relax) conjugation

Macedonian
37 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
се опуштам
I relax
се опуштиш
you relax
се опушти
he/she/it relaxes
се опуштиме
we relax
се опуштите
you all relax
се опуштат
they relax
Future tense
ќе се опуштам
I will relax
ќе се опуштиш
you will relax
ќе се опушти
he/she/it will relax
ќе се опуштиме
we will relax
ќе се опуштите
you all will relax
ќе се опуштат
they will relax
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би се опуштил
I (masculine) would have relaxed
би се опуштила
I (feminine) would have relaxed
би се опуштил
you (masculine) would have relaxed
би се опуштила
you (feminine) would have relaxed
би се опуштил
he would have relaxed
би се опуштила
she would have relaxed
би се опуштило
it would have relaxed
би се опуштиле
we would have relaxed
би се опуштиле
you all would have relaxed
би се опуштиле
they would have relaxed
Past perfect tense
сум се опуштил
I (masculine) have relaxed
сум се опуштила
I (feminine) have relaxed
си се опуштил
you (masculine) have relaxed
си се опуштила
you (feminine) have relaxed
е се опуштил
he has relaxed
е се опуштила
she has relaxed
е се опуштило
it has relaxed
сме се опуштиле
we have relaxed
сте се опуштиле
you all have relaxed
сум се опуштиле
they have relaxed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
се опуштев
I was relaxing
се опуштеше
you were relaxing
се опуштеше
he/she/it was relaxing
се опуштевме
we were relaxing
се опуштевте
you all were relaxing
се опуштеа
they were relaxing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев се опуштил
I (masculine) had relaxed
бев се опуштила
I (feminine) had relaxed
беше се опуштил
you (masculine) had relaxed
беше се опуштила
you (feminine) had relaxed
беше се опуштил
he had relaxed
беше се опуштила
she had relaxed
беше се опуштило
it had relaxed
бевме се опуштиле
we had relaxed
бевте се опуштиле
you all had relaxed
беа се опуштиле
they had relaxed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе се опуштев
I will have relaxed
ќе се опуштеше
you will have relaxed
ќе се опуштеше
he/she/it will have relaxed
ќе се опуштевме
we will have relaxed
ќе се опуштевте
you all will have relaxed
ќе се опуштеа
they will have relaxed
Past aorist tense
се опуштив
I relaxed
се опушти
you relaxed
се опушти
he/she/it relaxed
се опуштивме
we relaxed
се опуштивте
you all relaxed
се опуштија
they relaxed
Imperative tense
-
опушти се
you relax
-
-
опуштете се
you all relax
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум се опуштел
I (masculine) will relax
ќе сум се опуштела
I (feminine) will relax
ќе си се опуштел
you (masculine) will relax
ќе си се опуштела
you (feminine) will relax
ќе е се опуштел
he will relax
ќе е се опуштела
she will relax
ќе е се опуштело
it will relax
ќе сме се опуштеле
we will relax
ќе сте се опуштеле
you all will relax
ќе сум се опуштеле
they will relax
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
опуштен
relaxing
relaxing
relaxing
се опуштел
relaxing
се опуштела
relaxing
се опуштело
relaxing
се опуштеле
relaxing
се опуштил
relaxed
се опуштила
relaxed
се опуштило
relaxed
се опуштиле
relaxed

Examples of се опушти

Example in MacedonianTranslation in English
Кажете му да се опушти ќе се вратам со лекови.Tell him to relax. I'll be back with some medicine.
Ги мачел големите грчки математичари со недели... несоница,виткања и вртења во креветите навечер... на крај неговата еднакво уморна жена... која била принудена да го дели креветот со гение, успева да го убеди да се избања, да се опушти.It tortures the great Greek mathematician for weeks. Insomnia haunts him and he twists and turns in his bed for nights on end. Finally, his equally exhausted wife, forced to share a bed with this genius, convinces him to take a bath, to relax.
- Ќе се опушти ли некој за секунда?- Will everybody relax for a second?
Епа, Кучето може да се опушти.Well, the Pooch can relax.
-Помогни ми да се опуштам.- Help me to relax.
Ајде. Не ми е лесно да се опуштам, знаеш?- It's not easy for me to relax.
Добро, види, Френк, ако ти не се опуштиш, јас не можам да се опуштам.If you don't relax, I can't relax. All right?
Но знаеш што навистина би ми помогнало да се опуштам?You're right. But you know what would really help me to relax?
Не сум сигурна дека можам да се опуштам.I'm not sure I can relax,
- Хеј, сакаш ли да се опуштиш и да уживаш, ОК?- Hey, will you just relax and enjoy it, OK?
Тоа е твој проблем. Мораш да земеш слободно време и да се опуштиш.-You need to take your time and relax.
Лестер мора да научиш да се опуштиш малку.Lester, you got to learn how to relax, man.
Обиди се да се опуштиш.Try and relax.
Да се опуштиме.Let's go relax, huh?
Па, можеме да се опуштиме малку.Well, we can relax for a bit.
Сега малку ќе се опуштиме, ќе легнеме.Gonna relax, take a load off
Звучи како добар темел за двајцата да се опуштиме и да видиме што ќе биде.Sounds like a good basis for the two of us to just relax and see what happens.
Душо, да се опуштиме и да се обидеме да уживаме во вечерта.Honey, but let's try to relax and enjoy the evening.
Обидете се да се опуштите.I want you to try and relax.
Зошто едноставно не се опуштите?Why don't you just relax?
Треба да се опуштите.You guys need to relax.
Обидете се да се опуштите, др. Шо.Try to relax, Dr. Shaw.
И тие нека се опуштат.Make them relax.
Помага на пациентите да се опуштатIt helps the patient relax.
Ќе предложам нешто, испружете ја левата нога и ставете го десното колено према градите, тоа помага работите долу да се опуштат.May I suggest something? Sir, why don't you extend your left leg and put your right knee right up to your chest. It'll help relax things down there.
Нека се опуштат сите.A little accident. Everybody relax.
Но телото ти бара течности, а мускулите сакаат да се опуштат.But your body wants fluid and your muscles want to relax.
Само опушти се.Just relax.
Мајк, оди во ресторанот, јади, разговарај малку, опушти се.Mike, you go to the restaurant, you eat, talk for a while, you relax.
ОК, опушти се.Ok, relax.
Опушти се, опушти се, опушти се...Relax, relax, relax...
Ајде, Поли, опушти се.Come on, Paulie, just relax.
Одете дома и опуштете се.You go home and relax.
Во ред, опуштете се.-Just relax.
Седнете и опуштете се.Sit down, relax. I'll be right back.
Значи,само седнете и опуштете се господаре, затоа што работи времето за вас.So, just sit back and relax my lord, because it's time for you to meet today's eligible bachelorettes.
Само опуштете се, г-не Бруер.Just relax, Mr. Brewer.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

се опушта
relax

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'relax':

None found.
Learning languages?