Се лизне (to slide) conjugation

Macedonian
9 examples
This verb can also mean the following: slip

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
се лизнам
I slide
се лизнеш
you slide
се лизне
he/she/it slides
се лизнеме
we slide
се лизнете
you all slide
се лизнат
they slide
Future tense
ќе се лизнам
I will slide
ќе се лизнеш
you will slide
ќе се лизне
he/she/it will slide
ќе се лизнеме
we will slide
ќе се лизнете
you all will slide
ќе се лизнат
they will slide
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би се лизнал
I (masculine) would have slid
би се лизнала
I (feminine) would have slid
би се лизнал
you (masculine) would have slid
би се лизнала
you (feminine) would have slid
би се лизнал
he would have slid
би се лизнала
she would have slid
би се лизнало
it would have slid
би се лизнале
we would have slid
би се лизнале
you all would have slid
би се лизнале
they would have slid
Past perfect tense
сум се лизнал
I (masculine) have slid
сум се лизнала
I (feminine) have slid
си се лизнал
you (masculine) have slid
си се лизнала
you (feminine) have slid
е се лизнал
he has slid
е се лизнала
she has slid
е се лизнало
it has slid
сме се лизнале
we have slid
сте се лизнале
you all have slid
сум се лизнале
they have slid
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
се лизнев
I was sliding
се лизнеше
you were sliding
се лизнеше
he/she/it was sliding
се лизневме
we were sliding
се лизневте
you all were sliding
се лизнеа
they were sliding
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев се лизнал
I (masculine) had slid
бев се лизнала
I (feminine) had slid
беше се лизнал
you (masculine) had slid
беше се лизнала
you (feminine) had slid
беше се лизнал
he had slid
беше се лизнала
she had slid
беше се лизнало
it had slid
бевме се лизнале
we had slid
бевте се лизнале
you all had slid
беа се лизнале
they had slid
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе се лизнев
I will have slid
ќе се лизнеше
you will have slid
ќе се лизнеше
he/she/it will have slid
ќе се лизневме
we will have slid
ќе се лизневте
you all will have slid
ќе се лизнеа
they will have slid
Past aorist tense
се лизнав
I slid
се лизна
you slid
се лизна
he/she/it slid
се лизнавме
we slid
се лизнавте
you all slid
се лизнаа
they slid
Imperative tense
-
лизни се
you slide
-
-
лизнете се
you all slide
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум се лизнел
I (masculine) will slide
ќе сум се лизнела
I (feminine) will slide
ќе си се лизнел
you (masculine) will slide
ќе си се лизнела
you (feminine) will slide
ќе е се лизнел
he will slide
ќе е се лизнела
she will slide
ќе е се лизнело
it will slide
ќе сме се лизнеле
we will slide
ќе сте се лизнеле
you all will slide
ќе сум се лизнеле
they will slide

Examples of се лизне

Example in MacedonianTranslation in English
Првин, држи го стапот цврсто, потоа пушти го полека да се лизне меѓу прстите и...First, hold the stick straight. That's it. Now slide the stick between your fingers.
Прстенот е претежок за само да се лизне низ цевата двајца мора да влезат внатре за да го провлечат низ долгата дупка.The sleeve is too heavy To just slide it through the pipe. Two of us are going to have to go inside
Ќе се лизне.It'll slide off.
Целиот брод ќе се лизне!The whole ship will slide!
Нема да се лизнам.I'm not gonna backslide.
Па, тргнав кон пушката, тој се лизна од подот...So I go for my gun... ...he slides across the floor and, well...
Кога би одел во WC, би се лизнал од шољата.He'd go to the bathroom, he'd slide right in the toilet.
Најверојатно пиштолот се лизнал позади додека возеле.Gun slid back behind the mesh as they drove, probably.
Можеби лежел право и после се онесвестил, се лизнал надоле, па така ја добил вертикалната модринка.He could have been leaning straight forward until he blacked out... then slid down, which would give you the vertical.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

се дрзне
dare
се лизга
slide

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'slide':

None found.
Learning languages?