Се крши (to break) conjugation

Macedonian
17 examples
This verb can also mean the following: crack

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
се кршам
I break
се кршиш
you break
се крши
he/she/it breaks
се кршиме
we break
се кршите
you all break
се кршат
they break
Future tense
ќе се кршам
I will break
ќе се кршиш
you will break
ќе се крши
he/she/it will break
ќе се кршиме
we will break
ќе се кршите
you all will break
ќе се кршат
they will break
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би се кршел
I (masculine) would have broken
би се кршела
I (feminine) would have broken
би се кршел
you (masculine) would have broken
би се кршела
you (feminine) would have broken
би се кршел
he would have broken
би се кршела
she would have broken
би се кршело
it would have broken
би се кршеле
we would have broken
би се кршеле
you all would have broken
би се кршеле
they would have broken
Past perfect tense
сум се кршел
I (masculine) have broken
сум се кршела
I (feminine) have broken
си се кршел
you (masculine) have broken
си се кршела
you (feminine) have broken
е се кршел
he has broken
е се кршела
she has broken
е се кршело
it has broken
сме се кршеле
we have broken
сте се кршеле
you all have broken
сум се кршеле
they have broken
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
се кршев
I was breaking
се кршеше
you were breaking
се кршеше
he/she/it was breaking
се кршевме
we were breaking
се кршевте
you all were breaking
се кршеа
they were breaking
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев се кршел
I (masculine) had broken
бев се кршела
I (feminine) had broken
беше се кршел
you (masculine) had broken
беше се кршела
you (feminine) had broken
беше се кршел
he had broken
беше се кршела
she had broken
беше се кршело
it had broken
бевме се кршеле
we had broken
бевте се кршеле
you all had broken
беа се кршеле
they had broken
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе се кршев
I will have broken
ќе се кршеше
you will have broken
ќе се кршеше
he/she/it will have broken
ќе се кршевме
we will have broken
ќе се кршевте
you all will have broken
ќе се кршеа
they will have broken
Past aorist tense
Imperative tense
-
крши се
you break
-
-
кршете се
you all break
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум се кршел
I (masculine) will break
ќе сум се кршела
I (feminine) will break
ќе си се кршел
you (masculine) will break
ќе си се кршела
you (feminine) will break
ќе е се кршел
he will break
ќе е се кршела
she will break
ќе е се кршело
it will break
ќе сме се кршеле
we will break
ќе сте се кршеле
you all will break
ќе сум се кршеле
they will break

Examples of се крши

Example in MacedonianTranslation in English
Кога вашиот народ е убиван поради неговата земја од туѓа нација и потоа присилен да го преземе мисловниот процес и начин на живот од таа нација, се крши она кои сте и му ја дава на окупаторот контролата која му треба за да ве држи.When your people are murdered for their land by a foreign nation and then forced to take on the thought process and lifestyle of that nation, it breaks down who you are and gives the oppressor the hold on you that is needed to keep you down.
Секој пат кога ќе го бакнеш, срцето му се крши од бес затоа што не е Кети.Each time you kiss him his heart breaks with rage because it's not Cathy.
Ми се крши срцето што само доаѓам и одам .It breaks my heart to have to come and go.
Да, ми се крши срцето. Заборави ли за вечерва?Yeah, my heart is breaking for you Did you forget what night it is?
Ако бушиш низ тоа, стаклото се крши и парчињава паѓаат внатре.Drill through that, the glass breaks and those bolts spring into place.
На училиште ме викаат г-дин Стаклен, бидејќи се кршам како стакло.They call me Mr Glass at school because I break like glass.
А потоа играчките се кршат, и неможиш да ги поправиш бидејќи се од ефтина пластика.Then the toy breaks and you can't fix it because it's cheap plastic!
Многу лесно се кршат.Very easy to break.
Твоите коски не се кршат.Your bones don't break.
Поради болест неговите коски се кршат како кристали....Because of an illness, his bones break like cristal.
Постои поглед што го покрива остатокот од Карипското море. Само стоите таму... гледате како брановите се кршат... сонцето... изгрева над островот.There's a reef that cuts it off from the rest of the Caribbean Sea, and you just stand there and watch the waves break with the sun rising behind them.
Мислејќи на познатиот случај Сандуски во САД, таа зборуваше колку е важно да дојде до кршење на тишината поради некој проблем:Referring to the high-profile Sandusky case in the United States, she talks about the importance of breaking the silence about the issue:
Пет јордански новинари беа осудени на три месеци затвор, во два посебни случаи, поради кршење на законот во нивната земја.Five Jordanian journalists have been sentenced to three months in prison each, in two separate cases, for breaking the law in their country.
Денес е кршење на ветување, што ако утре е кршење на законот?Today is breaking of a promise, what if tomorrow is the breaking of a law?
За жал, со кршење на карантинот... ги ризикуваш животите на сите.Unfortunately, by breaking quarantine, you risk everybody's life.
Ова што ти кажувам се сега... е кршење на протоколот.When I am telling you everything now, it's breaking the protocol.
Ако со тоа се кршел законот и се лажеле најблиските, не.If it meant breaking the law, lying to the people closest to them... No.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

се качи
climb
се кези
grin
се реши
make up mind
се суши
dry

Similar but longer

се скрши
break

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'break':

None found.
Learning languages?