Се качи (to climb) conjugation

Macedonian
49 examples
This verb can also mean the following: go up

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
се качам
I climb
се качиш
you climb
се качи
he/she/it climbs
се качиме
we climb
се качите
you all climb
се качат
they climb
Future tense
ќе се качам
I will climb
ќе се качиш
you will climb
ќе се качи
he/she/it will climb
ќе се качиме
we will climb
ќе се качите
you all will climb
ќе се качат
they will climb
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би се качил
I (masculine) would have climbed
би се качила
I (feminine) would have climbed
би се качил
you (masculine) would have climbed
би се качила
you (feminine) would have climbed
би се качил
he would have climbed
би се качила
she would have climbed
би се качило
it would have climbed
би се качиле
we would have climbed
би се качиле
you all would have climbed
би се качиле
they would have climbed
Past perfect tense
сум се качил
I (masculine) have climbed
сум се качила
I (feminine) have climbed
си се качил
you (masculine) have climbed
си се качила
you (feminine) have climbed
е се качил
he has climbed
е се качила
she has climbed
е се качило
it has climbed
сме се качиле
we have climbed
сте се качиле
you all have climbed
сум се качиле
they have climbed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
се качев
I was climbing
се качеше
you were climbing
се качеше
he/she/it was climbing
се качевме
we were climbing
се качевте
you all were climbing
се качеа
they were climbing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев се качил
I (masculine) had climbed
бев се качила
I (feminine) had climbed
беше се качил
you (masculine) had climbed
беше се качила
you (feminine) had climbed
беше се качил
he had climbed
беше се качила
she had climbed
беше се качило
it had climbed
бевме се качиле
we had climbed
бевте се качиле
you all had climbed
беа се качиле
they had climbed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе се качев
I will have climbed
ќе се качеше
you will have climbed
ќе се качеше
he/she/it will have climbed
ќе се качевме
we will have climbed
ќе се качевте
you all will have climbed
ќе се качеа
they will have climbed
Past aorist tense
се качив
I climbed
се качи
you climbed
се качи
he/she/it climbed
се качивме
we climbed
се качивте
you all climbed
се качија
they climbed
Imperative tense
-
качи се
you climb
-
-
качете се
you all climb
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум се качел
I (masculine) will climb
ќе сум се качела
I (feminine) will climb
ќе си се качел
you (masculine) will climb
ќе си се качела
you (feminine) will climb
ќе е се качел
he will climb
ќе е се качела
she will climb
ќе е се качело
it will climb
ќе сме се качеле
we will climb
ќе сте се качеле
you all will climb
ќе сум се качеле
they will climb
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
качен
climbing
climbing
climbing
се качел
climbing
се качела
climbing
се качело
climbing
се качеле
climbing
се качил
climbed
се качила
climbed
се качило
climbed
се качиле
climbed

Examples of се качи

Example in MacedonianTranslation in English
Потоа, некој се качи на мене за да притисне и да го извади бебето.And then someone climbed onto me to press down and get the baby."
Крадецот би требало да е пожарникар, за да се качи до тука.Your intruder would have to be a fireman to climb up.
Аха, значи мислеше ако се качи низ прозорецот... ... дека ќе играме малку так-тук?Soyou thoughtyou wouldjustclimb through mywindow... and wewould play bump-bump?
-Како се качи онаму?-How's he climb like that?
-Нека некој се качи и добие сигнал.-Have someone climb and get a signal.
Сакав да се качам и да пешачам до тајниот предмет...I just wanted to climb the steps... ...and maybe peek at the sacred object.
Можам да се качам.I can climb.
Ќе се качам на врвот.I'm gonna climb up.
Не е важно, ќе се качам по педерот од овде.Doesn't matter, i climb the poofter here.
-Во ред, ќе се качам!- Ok, I'll climb up!
Да речеме да се качиш на дрво, да научиш странски јазик...Like climb a tree, learn a foreign language?
Како кога те натеравме во прва година да се качиш по оковите на Волковата куќа... И да им го украдеш румот.Like we forced you during freshman year to climb the rain gutter at the Volcom house... and steal their rum.
Мора да се качиш на планина за да добиеш сигнал.You have to climb a mountain for a signal.
Ти би требало да се качиш горе.But you, you know, you should climb on up there.
Значи, рече НЕ за деца, НЕ за семејство, само "нема гранка по која неможеш да се качиш".Wow. So, I guess you said no to the kids, no to the family. Just no ladder you can't climb, huh?
- Тогаш, ајде да се качиме.- Well, then, let's climb aboard.
Се што треба да направиме е да се качиме на “Летечкиот Холанѓанец“... да го земеме клучот, ти да се вратиш во Порт Ројал и ја спасиш саканата, а?All that's left is to climb aboard the Flying Dutchman, grab the key, you go back to Port Royal and save your bonnie lass, eh?
Сите ќе се качиме со тебе, и сите ќе отидеме... заедно.We will climb up with you, and we'll all go... together.
Ке се качиме. Заедно.We're going to climb up, together.
Ќе морате да се качите на авионот и да го истурите во резервоарот.I need you to climb out of the plane and pour it into the fuel tank.
- Без да се качите преку креветот?Without climbing over the bed?
Не вреди да се ризикува можна психоза само за да може да се качите на Монт Еверест или да скокате со падобран.It's not worth risking possible psychosis just so you can climb mount Everest or parachute out of your Learjet.
- Кога би можеле да се качите на бедемите, би виделе дека мојот син има дваесет илјади луѓе пред вашите ѕидини.If you could climb your own battlements, you would see that he has 20,000 men outside your walls.
Многумина кои се обиуваат да се качат по неа, паѓаат и никогаш не се обидуваат повторно.Many who try to climb it fail and never get to try again.
А некои добиваат шанса да се качат, ама одбиваат.And some are given a chance to climb, but they refuse.
Кога бев помлада, имав пријатели кои сакаа да се качат на една планина во Европа, а јас мислев дека тоа е возбуливо, па им се придружив.I had friends that wanted to climb this mountain in Europe, and I thought it sounded exciting, so... I joined them.
Ако се качат премногу високо, пуштете им ја косата.If the climbers get too high, drop the scythe on them.
Кога го видов тоа, испратив 400 души да се качат на Ѕидот, на 8 километри западно од тука.As soon as I saw that, I sent 400 men to climb the Wall, an unmanned stretch five miles west of here.
-се качив... -Што?- I climbed up the-- - What?
Јас се качив на мене и се затруднев ?I climbed on top of myself and got pregnant?
Гледај, ме бркаа, ја видов кулата, и се качив, крај на приказната.Look, I was being chased, I saw a tower, I climbed it, end of story.
Кога дојдов дома, се качив на моето скришно место до времето за вечера.When I got home, I climbed into my secret place till dinner time.
Види, ме бркаа, видов кула, се качив, крај на приказната.Look, I was being chased, I saw a tower, I climbed it. End of story.
Потоа дојде Лоренцо и се качивме преку портата.Then Lorenzo arrived and we climbed over the gate.
Кога се качивте на К2, дали поставивте камп на 25,000 или 30,000 стапки?When you climbed K2, did you based camp at 25,000 or 30,000 feet?
- Да, качи се.- Yeah, climb aboard.
Само качи се!- Dan: Just climb.
Те молам, качи се!Please, please just climb.
Тогаш, качи се.Then make the climb.
Цесна 47 Фокс, качете се на 3000 метри, 0-8-9.Cessna 47 Fox, climb to 10,000 feet, 0-8-niner.
Луѓе, качете се.Everybody climb in.
Сите качете се во бурињата бргу.- Everyone, climb into the barrels. Quickly!
Не мора да објаснуваш. Види, Пол, не ми се допадна заради тоа што си се качил на Алпите или си убил камила со голи раце.Look, Paul, I didn't like you because you climbed the Alps, or killed a camel with your bare hands.
И Бун се качил сам, поради твојот грч.And Boone climbed up by himself, because of your charley horse.
Јас никогаш не би се качил таму.I'd never have climbed up there.
Не можам да верувам дека си се качил на Монт Еверест.I can't believe you actually climbed Everest.
Види, Пол, не ми се допадна заради тоа што си се качил на Алпите или си убил камила со голи раце.Look, Paul, I didn't like you because you climbed the Alps, or killed a camel with your bare hands.
Истрчала до дрвото покрај брегот, се качила, ја објавила својата љубов кон Сатаната, го проколната секој што се обидел да и го одземе имотот, и се обесила.She ran out to that tree by the dock climbed up, proclaimed her love to Satan cursed anyone who tried to take her land, and hung herself.
Сепак, твоето тело отпловило три пати околу твојот брод, а потоа се качило назад.Still, your body swam Three times around your ship, then climbed back onboard.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

се грчи
cramp
се капе
bathe
се кара
quarrel
се кези
grin
се крши
break
се мачи
suffer

Similar but longer

се искачи
climb
се откачи
go off rocker

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'climb':

None found.
Learning languages?