Свирка (to whistle) conjugation

Macedonian
19 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
свиркам
I whistle
свиркаш
you whistle
свирка
he/she/it whistles
свиркаме
we whistle
свиркате
you all whistle
свиркаат
they whistle
Future tense
ќе свиркам
I will whistle
ќе свиркаш
you will whistle
ќе свирка
he/she/it will whistle
ќе свиркаме
we will whistle
ќе свиркате
you all will whistle
ќе свиркаат
they will whistle
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би свиркал
I (masculine) would have whistled
би свиркала
I (feminine) would have whistled
би свиркал
you (masculine) would have whistled
би свиркала
you (feminine) would have whistled
би свиркал
he would have whistled
би свиркала
she would have whistled
би свиркало
it would have whistled
би свиркале
we would have whistled
би свиркале
you all would have whistled
би свиркале
they would have whistled
Past perfect tense
сум свиркал
I (masculine) have whistled
сум свиркала
I (feminine) have whistled
си свиркал
you (masculine) have whistled
си свиркала
you (feminine) have whistled
е свиркал
he has whistled
е свиркала
she has whistled
е свиркало
it has whistled
сме свиркале
we have whistled
сте свиркале
you all have whistled
сум свиркале
they have whistled
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
свиркав
I was whistling
свиркаше
you were whistling
свиркаше
he/she/it was whistling
свиркавме
we were whistling
свиркавте
you all were whistling
свиркаа
they were whistling
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев свиркал
I (masculine) had whistled
бев свиркала
I (feminine) had whistled
беше свиркал
you (masculine) had whistled
беше свиркала
you (feminine) had whistled
беше свиркал
he had whistled
беше свиркала
she had whistled
беше свиркало
it had whistled
бевме свиркале
we had whistled
бевте свиркале
you all had whistled
беа свиркале
they had whistled
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе свиркав
I will have whistled
ќе свиркаше
you will have whistled
ќе свиркаше
he/she/it will have whistled
ќе свиркавме
we will have whistled
ќе свиркавте
you all will have whistled
ќе свиркаа
they will have whistled
Past aorist tense
Imperative tense
-
свиркај
you whistle
-
-
свиркајте
you all whistle
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум свиркал
I (masculine) will whistle
ќе сум свиркала
I (feminine) will whistle
ќе си свиркал
you (masculine) will whistle
ќе си свиркала
you (feminine) will whistle
ќе е свиркал
he will whistle
ќе е свиркала
she will whistle
ќе е свиркало
it will whistle
ќе сме свиркале
we will whistle
ќе сте свиркале
you all will whistle
ќе сум свиркале
they will whistle
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
свиркан
whistling
свиркајќи
whistling
свиркање
whistling
свиркал
whistling
свиркала
whistling
свиркало
whistling
свиркале
whistling
whistled
whistled
whistled
whistled

Examples of свирка

Example in MacedonianTranslation in English
Кога заврши и последната свирка, блогерите го изразија својот бес на форуми или пак преку отворените 127 страници на фејсбук кои повикуваат на забрана за понатамошно учество на судијата на светското првенство или пак преку страниците на википедија кои го изобличуваат Кулибали.As the final whistle was blown, bloggers were expressing their outrage either on forums, or by creating 127 facebook pages calling for banning the referee from further participating in the world cup or defacing Coulibaly's wikipedia page.
Се сеќаваш ли кога бевме деца и Едмонд доби свирка за неговиот роденден, а ти доби пони?Remember when we were kids and Edmond got that whistle for his birthday, and you got a pony?
Ти стана толку лут затоа што Едмонд беше посреќен со неговата свирка одколку ти со твоето пони.You were so mad Edmond was happier with his whistle than you were with your pony.
Јас нема да бидам твојата следна свирка.I'm not going to be your next whistle.
И јас нема да бидам твојата следна... свирка.I'm not going to be your next whistle.
Може ли да свиркам?- Can I whistle?
Сакам да свиркам.I like to whistle.
Пенелопа, кој те учел да свиркаш?Penelope, who's been teaching you to whistle?
Ќе одиме и ќе свиркаме по убави девојќи.We could go, we could whistle at pretty girls.
- Зошто свиркаат?- What's with the whistle squad?
Само свиркај додека работишJust whistle while you work
Ќе ти го кажам тоа што тој им го кажа нив. Оди свиркај!I'll tell you what he told them: go whistle.
Собери се и свиркај некоја весела мелодијаPull yourself together, whistle a happy strain
Оди свиркај!go whistle.
Па свиркајте додека работитеSo whistle while you work
Чуден звук, некој вид на свиркање, или зуење.A strange sound, a kind of whistling, or hissing.
Борбата, мајка ми врескаше, и ова свиркање.The struggle, my mother's screams, and this whistling.
Повеќе за носење кармин и свиркање и...More like for wearing lipstick, and whistling, and....
Последната порака што стигна од делфините, погрешно беше протолкувана како софистициран обид за изведување дупло салто на назад низ обрач, со истовремено свиркање на химната.The last ever dolphin message was misinterpreted as a sophisticated attempt to do a backward somersault through a hoop, whistling The Star-Spangled Banner.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

светка
sparkle
свирне
whistle

Similar but longer

Not found
We have none.

Random

разбутка
push around
разбушави
dishevel
разликува
differentiate
размрда
bring something into a state
свири
play
свирне
whistle
сврши
commit
се будали
act foolishly
се вљуби
fall in love
се вообразува
become conceited

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'whistle':

None found.
Learning languages?