Рецитира (to recite) conjugation

Macedonian
19 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
рецитирам
I recite
рецитираш
you recite
рецитира
he/she/it recites
рецитираме
we recite
рецитирате
you all recite
рецитираат
they recite
Future tense
ќе рецитирам
I will recite
ќе рецитираш
you will recite
ќе рецитира
he/she/it will recite
ќе рецитираме
we will recite
ќе рецитирате
you all will recite
ќе рецитираат
they will recite
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би рецитирал
I (masculine) would have recited
би рецитирала
I (feminine) would have recited
би рецитирал
you (masculine) would have recited
би рецитирала
you (feminine) would have recited
би рецитирал
he would have recited
би рецитирала
she would have recited
би рецитирало
it would have recited
би рецитирале
we would have recited
би рецитирале
you all would have recited
би рецитирале
they would have recited
Past perfect tense
сум рецитирал
I (masculine) have recited
сум рецитирала
I (feminine) have recited
си рецитирал
you (masculine) have recited
си рецитирала
you (feminine) have recited
е рецитирал
he has recited
е рецитирала
she has recited
е рецитирало
it has recited
сме рецитирале
we have recited
сте рецитирале
you all have recited
сум рецитирале
they have recited
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
рецитирав
I was reciting
рецитираше
you were reciting
рецитираше
he/she/it was reciting
рецитиравме
we were reciting
рецитиравте
you all were reciting
рецитираа
they were reciting
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев рецитирал
I (masculine) had recited
бев рецитирала
I (feminine) had recited
беше рецитирал
you (masculine) had recited
беше рецитирала
you (feminine) had recited
беше рецитирал
he had recited
беше рецитирала
she had recited
беше рецитирало
it had recited
бевме рецитирале
we had recited
бевте рецитирале
you all had recited
беа рецитирале
they had recited
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе рецитирав
I will have recited
ќе рецитираше
you will have recited
ќе рецитираше
he/she/it will have recited
ќе рецитиравме
we will have recited
ќе рецитиравте
you all will have recited
ќе рецитираа
they will have recited
Past aorist tense
Imperative tense
-
рецитирај
you recite
-
-
рецитирајте
you all recite
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум рецитирал
I (masculine) will recite
ќе сум рецитирала
I (feminine) will recite
ќе си рецитирал
you (masculine) will recite
ќе си рецитирала
you (feminine) will recite
ќе е рецитирал
he will recite
ќе е рецитирала
she will recite
ќе е рецитирало
it will recite
ќе сме рецитирале
we will recite
ќе сте рецитирале
you all will recite
ќе сум рецитирале
they will recite
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
рецитиран
reciting
рецитирајќи
reciting
рецитирање
reciting
рецитирал
reciting
рецитирала
reciting
рецитирало
reciting
рецитирале
reciting
recited
recited
recited
recited

Examples of рецитира

Example in MacedonianTranslation in English
Додека нашиот син рецитира поезија, раката му играе по џеповите!The thread isn't the problem! While our son recites poetry, his hands go to work in his pockets!
Кој од вас го рецитира Брауни?Which one of you recites Brownie?
Мајка ви еднаш ми кажуваше за една од вас дека преубаво го рецитира Брауни.Come on, your mother told me once that one of you recites Brownie, beautifully.
Стариот Пољак пробува да го рецитира Шекспир на Англичаните.The old Polack trying to recite Shakespeare to a Brit.
Ако пејам или рецитирам на бенгалски јазик, тогаш нема проблем. Изгледа дека е злостор да се зборува на мојот јазик.If I sing or recite in Bangla, there is no problem. it's a crime to speak in my language.
Ништо јас нема да рецитирам.I'm not gonna recite anything.
Ќе сакаш ли да ја рецитираш "На бадниковата вечера"?Will you recite "The Night Before Christmas"?
Потоа, ја рецитираш мелодијата а да би ја пронашла мелодијата, книгата вели, "прочитај го текстот на зидот."Next, you recite a chant, and to find the chant, the book say, you "read the writing on the wall."
Те слушам. Што ќе ни рецитираш?What are you gonna recite?
И покрај се, што имаме ние индиските момци, со нашата способност да ја рецитираме таблицата за множење дури до 23, да и понудиме што таа не може да добие од Томи Ли и Кид Рок?After all, what did we Indian men, with our ability to recite multiplication tables up-to twenty-three, have to offer her that she couldn't get from Tommy Lee and Kid Rock?
Хероизмот што го рецитираме да ни биде секојдневен."The heroism..." "The heroism we recite... "would be a daily thing,
Баш го чекав него, за да ме држи за рака и заедно да ја рецитираме молитвата за Света Петка.I was waiting for him to hold my hand so we could recite the Serenity Prayer.
Ние тоа секој ден да рецитираат.We recite it every day.
Генералниот менаџер Џералд Олин е добро запознаен со трагичната историја на хотелот, студено рецитирајќи го описот на колежот како сметководител што расправа со главната книга.General manager Gerald Olin is well-versed in the hotel's tragic history, dryly reciting the docket of carnage like a bookkeeper discussing his ledger.
Менаџерот џералд Олин е запознаен со трагичната историја на хотелот, Студено рецитирајќи го описот на колежот како сметководител Што расправа со главната книга.General manager Gerald Olin is well-versed in the hotel's tragic history, dryly reciting the docket of carnage like a bookkeeper discussing his ledger.
Менаџерот џералд Олин е запознаен со трагичната историја на хотелот, Студено рецитирајќи го описот на колежот како сметководител Што расправа со главната книга.General manager Gerald Olin is well-versed in the hotel's tragic history, dryly reciting the docket of carnage like a bookkeeper discussing his ledger.
Програмата се состоеше од презентации на разновидни боречки вештини, рецитирање на хаику на македонски јазик, придружено со јапонска флејта, правење оригами, пишување на имиња на присутните со јапонско писмо и дегустација на здрава храна направена од јапонска габа комбуха.The program consisted of martial arts demonstrations, reciting of haiku in Macedonian language, accompanied by music played on Japanese flute, making of origami, writing the names of participants in Japanese calligraphy, and tasting healthy products made of Japanese fungi.
Активисти од групата Ослободување на образованието во Сијам започнаа петиција на Change.org барајќи од владата да го укине мандатот за рецитирање на 12 вредности.Activists from the group Education Liberation of Siam have started a petition on Change.org asking the government to lift the mandate on reciting the 12 Values.
Престани со рецитирање на мантрата.Stop reciting mantra.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

ресетира
reset

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'recite':

None found.
Learning languages?