Продаде (to sell) conjugation

Macedonian
70 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
продадам
I sell
продадеш
you sell
продаде
he/she/it sells
продадеме
we sell
продадете
you all sell
продадат
they sell
Future tense
ќе продадам
I will sell
ќе продадеш
you will sell
ќе продаде
he/she/it will sell
ќе продадеме
we will sell
ќе продадете
you all will sell
ќе продадат
they will sell
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би продал
I (masculine) would have sold
би продала
I (feminine) would have sold
би продал
you (masculine) would have sold
би продала
you (feminine) would have sold
би продал
he would have sold
би продала
she would have sold
би продало
it would have sold
би продале
we would have sold
би продале
you all would have sold
би продале
they would have sold
Past perfect tense
сум продал
I (masculine) have sold
сум продала
I (feminine) have sold
си продал
you (masculine) have sold
си продала
you (feminine) have sold
е продал
he has sold
е продала
she has sold
е продало
it has sold
сме продале
we have sold
сте продале
you all have sold
сум продале
they have sold
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
продадев
I was selling
продадеше
you were selling
продадеше
he/she/it was selling
продадевме
we were selling
продадевте
you all were selling
продадеа
they were selling
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев продал
I (masculine) had sold
бев продала
I (feminine) had sold
беше продал
you (masculine) had sold
беше продала
you (feminine) had sold
беше продал
he had sold
беше продала
she had sold
беше продало
it had sold
бевме продале
we had sold
бевте продале
you all had sold
беа продале
they had sold
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе продадев
I will have sold
ќе продадеше
you will have sold
ќе продадеше
he/she/it will have sold
ќе продадевме
we will have sold
ќе продадевте
you all will have sold
ќе продадеа
they will have sold
Past aorist tense
продадов
I sold
продаде
you sold
продаде
he/she/it sold
продадовме
we sold
продадовте
you all sold
продадоа
they sold
Imperative tense
-
продај
you sell
-
-
продајте
you all sell
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум продадел
I (masculine) will sell
ќе сум продадела
I (feminine) will sell
ќе си продадел
you (masculine) will sell
ќе си продадела
you (feminine) will sell
ќе е продадел
he will sell
ќе е продадела
she will sell
ќе е продадело
it will sell
ќе сме продаделе
we will sell
ќе сте продаделе
you all will sell
ќе сум продаделе
they will sell
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
продаден
selling
selling
selling
продадел
selling
продадела
selling
продадело
selling
продаделе
selling
продал
sold
продала
sold
продало
sold
продале
sold

Examples of продаде

Example in MacedonianTranslation in English
За западните земји може да ја раздвижи економијата, да ги продаде нивните оружја и да се ослободи од нуклеарните објекти во Иран.For western countries it can move their economic wheels, sell their weapons and gets rid of Iran's nuclear facilities.
Зоран Заев, лидерот на политичката партија СДСМ, објави аудио-снимки за кои тој тврди дека ја покажуваат директната вмешаност на премиерот Никола Груевски, лидерот на партијата ВМРО-ДПМНЕ, во сомнителен договор да се продаде сега затворената Македонска банка на српскиот бизнисмен познат како Газда Нини во 2004 година.Zoran Zaev, the leader of political party Social Democratic Union of Macedonia (SDSM), published audio recordings that he claims directly implicate Prime Minister Nikola Gruevski, the leader of the VMRO-DPMNE party, in a shady deal to sell now defunct bank Makedonska Banka to a Serbian businessman known as "Gazda Nini" ("Boss Nini") in 2004.
Би сакал да се обложам дека некој кој продава домашна опрема за вежбање се обидува да ги забрани сите активности на отворено, за да може да продаде повеќе.I would like to bet that someone is selling home exercise equipment and trying to ban all activities outside so he would sell more
Ова е клучната фраза во 1Q84 , Ichi Kew Hachi Yon, (Q на Јапонски се чита исто како 9), новото 2 поглавје од романот на познатиот писател на бестселери Харуки Мураками, кој за помалку од две недели продаде повеќе од 960.000 копии.This the catch phrase of 1Q84 , Ichi Kew Hachi Yon, (Q in Japanese reads the same as 9), the new 2 volume work by the bestselling writer Haruki Murakami, that in less than two weeks has already sold more than 960.000 copies.
Тие рекоа дека ќе ги продадат ваучерите за да набават храна и за да ги платат сметките, додека пак други се прашуваа дали Владата ќе ги продаде Нил и Хај Дам.They said that they would sell those vouchers to get food and pay bills while others wondered if the government is going to sell the Nile and the High Dam.
Да бидам на исто ниво со папата, размислувам да го продадам мојот сегашен автомобил и да купам Соул.It looks so foreign and, at the same time, quite touching. To stand at the same level as the pope, I am considering selling my current car and buying Soul.
Ќе го продадам за пари.I'm gonna sell him for money.
Морав да ја продадам куќата. задната соба.I had to sell the house, the back room.
Имав...нешто да продадам.I had... something to sell.
Овде ќе го продадам ѓерданот утре.This is where I will sell my necklace tomorrow.
Зинобиа напиша статија насловена: „Да ја продадеш својата држава на аукција“ велејќи:Zeinobia wrote a post titled "To sell your country in an auction" saying:
Кажи, сакаш продадеш?Say, uh, you want sell?
Сигурен си оти не сакаш да ми ја продадеш, кујнско момче?You sure you don't want to sell it to me, kitchen boy?
Сакам да си ја продадеш душата на Дон Алтобело.I want you to sell your soul to Don Altobello.
Нема да продадеш ти ништо на никого!You're not selling anything to anybody!
Невиниот поглед на Неда нема да ни дозволи да си ја продадеме честа на диктаторството.Neda's innocent gaze does not let us to sell our honour to a dictatorship.
Ќе ја продадеме.We gonna sell it.
Ако брзаме... ...нема да може да ја продадеме.If we rush it... ...we can't sell the drugs.
Френк, ако продадеме додека нашите акции се сеуште високи, сите што поседуваат акции во оваа компанија ќе заработат доста пари.Frank, if we sell while our value's still high, everyone who owns stock in this company stands to make a lot of money.
Што значи дека треба да продадеме околу пола милион гуртни во следните 10 дена, или фабриката ќе пропадне.Which means we only have to sell about a half million brake pads in the next ten days, or else the factory is going under.
Сакате да ја продадете формулата под друго име.You're tring to sell the youth formula under a different identity.
Затоа ако се обидувате да го продадете за полна цена... сте избрале погрешна девојка.So if you're trying to sell it for full price... you picked the wrong girl.
Би сакале ли да го продадете?Would you care to sell it?
Да, ти и твоето семејство сакавте да ме продадете на Жабата!Yes, you and your family were gonna sell me to The Toad!
Види, ако Фабиела сака даја купи вашата компанија, зошто неја продадете?Look, if Fabiella wants to buy your company, why don't you just sell it?
Најпрво тимот сметал дека можат да продадат неколку стотици Галаксија пакети, број кој за нив бил многу оптимистички, но возможен.Initially, the team involved believed they could sell as much as several hundred of the Galaksija kits, a number they thought to be highly optimistic but possible.
Тие го топат старото железо за да направат практични предмети кои подоцна ќе можат да ги продадат за пониска цена од цената на истите увезени предмети.They melt down scrap metal to make utilitarian items they can sell for less for a fraction of the cost to purchase their imported counterparts.
Тогаш, тие ќе можат да продадат еден од нив и ќе ја избегнат даночната стапка од 20 проценти пред да се венчаат повторно.Then, they can sell one of the properties and avoid the 20 percent tax before remarrying.
Guyana-Gyal, во една интересна објава, ги одговара сите важни прашања, „Зошто пиете денес, кога светот ќе заврши утре?", потоа ги зема во предвид објаснувањата на нејзиниот брат за целата работа („човекот го прави ова за да ги исплаши луѓето, за тие да го продадат својот имот за евтини пари, па потоа тој да го купи"), заклучувајќи:Guyana-Gyal, in an entertaining post, answers the all-important question, "Wha' you drinkin' today when the world gon end?", then considers her brother's explanation for the whole affair ("the man does do this to scare people so they gon sell out their property cheap-cheap and he gon buy it up"), concluding:
Украинскиот Одесаблог привлече внимание кон страница на рускиот социјален медиум ВКонтакте неменета за оние кои сакаат да ги продадат своите гласови за изборите од 28 октомври.Odessablog draws attention to a VKontakte page used by those who are willing to sell their Oct. 28 election votes.
Му продадов нешто на Били од стан 4-C.I sold some stuff to Billy in 4-C.
Ти си детето на кое му ја продадов играта “Гитарски Херој“.You're the kid I sold the Guitar Hero game to.
- Мислиш ја продадов?.- You think, I sold out.
Го продадов.I sold it.
Се продадов сабеси.... и ќе ти кажам зошто.I'm sold, baby, and I'll tell you why.
Ги продадовме казината.We've sold the casinos.
Го продадовме леталото!Mom, we sold the pod!
Ние веќе ја продадовме куќата и нема каде да се вратиме.We already sold the house. There is no place to go back to.
И за да имаме сопствени спомени, ја продадовме куќата на татко ми на улица Еспанејд.And so we might have memories of our own, we sold my father's house on Esplanade.
Џеси, ја продадовме куќата.Come on. Jesse, the house has been sold.
Мистер,само што ни продадовте билет за последниот натпревар?- You sold us last night's tickets.
Сега, дали е Мејсон Вергер личноста на која ме продадовте?Now, is it Mason Verger you sold me to?
Дали е Мејсон Вергер личноста на која ме продадовте?Was it Mason Verger you sold me to?
Му продадовте камен во кутија за 20 долари.You sold him a rock in a box for 20 bucks.
Ја продадоа за да се изгради болница, од која Дад имаше потреба, но не можеше да ја посетува без осигурување.It was sold to the town, which built the hospital Dud needs... ... but can't visit without insurance.
Овие дечки го киднапираа вашиот брод и ги продадоа вашите замрзнати легла на овој...т.н. човек.These guys hijacked your ship, and they sold your cryotube to this... human.
Татко ми го купи на рати преку финансиската компанија што ја имаат инвеститорите на Вол Стрир кои ги споија во хартии од вредност и ги продадоа на банките кои ви ги префрлија на вас!My dad bought it on a payment plan set up by a finance company that got investors from Wall Street who combined it into securities, sold to banks who transfered it to you!
Мене и мама не продадоа на Гардулли Худ, но не изгуби на трката со летала.My mom and I were sold to Gardulla the Hutt... but she lost us betting on the Podraces.
Моите ја продадоа куќата на плажа пред година дена.My parents sold the\xA1r beach house a year ago.
Држи, продај го ова.Yeah, sell this.
Јас уште сум ти шеф, и ти кажувам... продај пола од договорите.I am still your boss, and I am telling you now... you sell half those contracts.
Ако ги сакаш парите, продај ја.You want the money, sell it.
Таму ти ме најде. -Тогаш продај ми нешто.Well, then sell me something.
Ако ти се допаѓаат, продај ги...- If you like 'me, you sell 'me all...
Доколку поседувате некаква акција, продајте ги.If you own their stock, sell it.
Клучен за освојувањето бил моделот на голем топ, кој некој христијанин Маџар му го продал на Мехмед Освојувачот откако не добил добра цена од Византија.A key weapon for the siege was an enormous cannon, built by a Hungarian Christian who sold it to Mehmed the Conquerer after the Byzantines declined to provide a sufficient honorarium.
Господинот е наводно пензиониран фармацевт кој ја продал својата аптека во 1994 година.The man is reported to have been a retired pharmacist, who sold his pharmacy in 1994.
Ако Лука се продал, во голема неволја сме.If Luca sold out, we're in a lot of trouble.
-Си му ја продал куќата.- You sold him the house.
Си му ја продал куќата! Шерифот Паркинс кажа дека си го поканил!You sold him the house! - chief Parkins says you invited him!
Се врати и дозна дека таа го продала.Come back to find out she'd sold it.
Ја продала својата поезија по пат а додека стигнала таму, веќе заработила илијадници долари.She sold her poetry along the way. By the time she got there, she made $ 1 00,000. -Bollocks.
Колата на Ален ја немаше и решив дека е конечно ја продалаHer and Alan's car was gone, so I thought maybe she'd just finally sold it.
Па, попрво би го продала ако знаев дека ќе му го сторат тоа.Well, I wouldn't have sold him in the first place if I knew this is what they were gonna do to him.
Тоа значи дека си и продала фустан на неа, нели?That means you sold a dress to her, right?
Вистина е, разговарав со газдите. Го продале барот на некои Персијци.Well it's true, I just talked to the owners. hey've sold the bar to Persians.
И ако не ве утепаа би ве продале на Арапски трговци со робје.And if they didn't kill you they sold you to Arab's slave traders.
И тие би ве продале на белци.And those slave traders sold you to white man.
Газдите ги продале становите, го напуштиле тој бизнис.- The state housing authority... sold offthe apartments, then theywent out ofbusiness.
Не ги продале ходниците.- They never sold offthe hallways.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

предаде
betray
придаде
give
прободе
stab
продава
sell

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'sell':

None found.
Learning languages?