Претвори (to convert) conjugation

Macedonian
17 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
претворам
I convert
претвориш
you convert
претвори
he/she/it converts
претвориме
we convert
претворите
you all convert
претворат
they convert
Future tense
ќе претворам
I will convert
ќе претвориш
you will convert
ќе претвори
he/she/it will convert
ќе претвориме
we will convert
ќе претворите
you all will convert
ќе претворат
they will convert
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би претворил
I (masculine) would have converted
би претворила
I (feminine) would have converted
би претворил
you (masculine) would have converted
би претворила
you (feminine) would have converted
би претворил
he would have converted
би претворила
she would have converted
би претворило
it would have converted
би претвориле
we would have converted
би претвориле
you all would have converted
би претвориле
they would have converted
Past perfect tense
сум претворил
I (masculine) have converted
сум претворила
I (feminine) have converted
си претворил
you (masculine) have converted
си претворила
you (feminine) have converted
е претворил
he has converted
е претворила
she has converted
е претворило
it has converted
сме претвориле
we have converted
сте претвориле
you all have converted
сум претвориле
they have converted
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
претворев
I was converting
претвореше
you were converting
претвореше
he/she/it was converting
претворевме
we were converting
претворевте
you all were converting
претвореа
they were converting
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев претворил
I (masculine) had converted
бев претворила
I (feminine) had converted
беше претворил
you (masculine) had converted
беше претворила
you (feminine) had converted
беше претворил
he had converted
беше претворила
she had converted
беше претворило
it had converted
бевме претвориле
we had converted
бевте претвориле
you all had converted
беа претвориле
they had converted
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе претворев
I will have converted
ќе претвореше
you will have converted
ќе претвореше
he/she/it will have converted
ќе претворевме
we will have converted
ќе претворевте
you all will have converted
ќе претвореа
they will have converted
Past aorist tense
претворив
I converted
претвори
you converted
претвори
he/she/it converted
претворивме
we converted
претворивте
you all converted
претворија
they converted
Imperative tense
-
претвори
you convert
-
-
претворете
you all convert
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум претворел
I (masculine) will convert
ќе сум претворела
I (feminine) will convert
ќе си претворел
you (masculine) will convert
ќе си претворела
you (feminine) will convert
ќе е претворел
he will convert
ќе е претворела
she will convert
ќе е претворело
it will convert
ќе сме претвореле
we will convert
ќе сте претвореле
you all will convert
ќе сум претвореле
they will convert
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
претворен
converting
converting
converting
претворел
converting
претворела
converting
претворело
converting
претвореле
converting
претворил
converted
претворила
converted
претворило
converted
претвориле
converted

Examples of претвори

Example in MacedonianTranslation in English
Таа додаде дека придонесот на работодавачот со 24 проценти, соодветно ќе се претвори во данок на сметка.She added that the contribution of the employer at 24 percentage will be converted to tax by the bill.
Второ, моќта на силата која е потребна да се претвори силата во материја, ќе биде како девет атомски бомби.Second, the amount of power it would take to convert energy in matter... ...would be like nine atomic bombs.
Кога ќе се активира, електродите ќе пратат набој, што ќе ја претвори хемикалијата во гас.When triggered, the electrodes... ...will send a charge converting the chemical into gas.
Но "господар на смеата" 9000 ќе претвори било која смеа во карпа од 20 метри... ...дигитален во аудио сигнал.But the Smellmaster 9000 converts any smell within 20 yards... ...into a digital audio signal.
Па како и да е, имаме 8 години, а Шелдон ја претвори мојата децка пекара во некоја врста на фурна со висока енергија.So anyway, we're 8 years old... ...and Sheldon converts my Easy-Bake Oven to some kind of high-powered furnace.
Ќе ја претворам работната соба во спална.I'm converting the study into a bedroom. Huh...
Продолжи да правиш закуски... ...девојката прогнозира бесплатна реклама... ...подигнав многу висока заем од интерес... ...да го претворам овој град во туристичка храна-топиа. треба само да направиш да врне храна за трите оброци дневно... ...секој ден задолжително во иднината... ...и за 30 дена ке имаме повторно големо отворање на островот... ...as a must- see cruise destination.You keep making it rain the snackadoos... ...weathergirl provides free advertising... ...I have taken out a very high-interest loan... ...to convert this Podunk town into a tourist food-topia. All you have to do is make it rain food three meals a day... ...every day for the foreseeable future... ...and in 30 days we hold a grand reopening of the island... ...as a must- see cruise destination.
- Знам да ја претворам било која кола за 15 минути.I know how to make any car into a convertible in 1 5 minutes, so...
Дојди, сега ќе те претворам во читач на стрипови.I'm gonna convert you to a comics reader right now.
Веруваме дека ткивото на белегот пречи краткорочното помнење да го претвориш во долготрајно помнење додека спиеш.What we believe is scar tissue here is impairing your ability... ...to convert short-term memory into long-term memory while you sleep.
Се обидуваше да ме претвориш во агент на Сатаната.You were trying to convert me into an agent of Satan.
Повремено добиваме по 1 или 2 члена од публиката кои сакаат да контактираат со нас за разрешување на нашата мисија, но успеавме да ги претвориме во наши фанови, откако ќе ги разјасниме недоразбирањата.Occasionally we have 1 or 2 members of the public who would contact us to clarify our mission, but we managed to convert them into a fan after clarifying with them.
Ја претворив шталата во бар кога го купив ова место. Тоа е некое си правило кое вреди да се спомене.I converted this barn into a squash court
Не' претворив во електронски сигнали.I had us converted into electronic signals.
Заради сателитите, објектот застаре па го претворија во воена душевна болница.Satellites made the facility obsolete, so they converted it to a military asylum.
Повеќе звучи како да се претворил во руски мафијашки бос.Sounds more like he has converted to Russian mob boss.
Си ја претворил!You've converted her!

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

претвора
transform
учетвори
quadruple

Similar but longer

Not found
We have none.

Random

пренесе
transport
преобрати
convert
препои
give too much water to
преполови
split in half
преправи
redo
преслика
repaint
претвора
transform
претекува
flow over
преувеличува
exaggerate
префаќа
transfer to someone

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'convert':

None found.
Learning languages?