Прашува (to ask) conjugation

Macedonian
61 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
прашувам
I ask
прашуваш
you ask
прашува
he/she/it asks
прашуваме
we ask
прашувате
you all ask
прашуваат
they ask
Future tense
ќе прашувам
I will ask
ќе прашуваш
you will ask
ќе прашува
he/she/it will ask
ќе прашуваме
we will ask
ќе прашувате
you all will ask
ќе прашуваат
they will ask
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би прашувал
I (masculine) would have asked
би прашувала
I (feminine) would have asked
би прашувал
you (masculine) would have asked
би прашувала
you (feminine) would have asked
би прашувал
he would have asked
би прашувала
she would have asked
би прашувало
it would have asked
би прашувале
we would have asked
би прашувале
you all would have asked
би прашувале
they would have asked
Past perfect tense
сум прашувал
I (masculine) have asked
сум прашувала
I (feminine) have asked
си прашувал
you (masculine) have asked
си прашувала
you (feminine) have asked
е прашувал
he has asked
е прашувала
she has asked
е прашувало
it has asked
сме прашувале
we have asked
сте прашувале
you all have asked
сум прашувале
they have asked
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
прашував
I was asking
прашуваше
you were asking
прашуваше
he/she/it was asking
прашувавме
we were asking
прашувавте
you all were asking
прашуваа
they were asking
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев прашувал
I (masculine) had asked
бев прашувала
I (feminine) had asked
беше прашувал
you (masculine) had asked
беше прашувала
you (feminine) had asked
беше прашувал
he had asked
беше прашувала
she had asked
беше прашувало
it had asked
бевме прашувале
we had asked
бевте прашувале
you all had asked
беа прашувале
they had asked
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе прашував
I will have asked
ќе прашуваше
you will have asked
ќе прашуваше
he/she/it will have asked
ќе прашувавме
we will have asked
ќе прашувавте
you all will have asked
ќе прашуваа
they will have asked
Past aorist tense
Imperative tense
-
прашувај
you ask
-
-
прашувајте
you all ask
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум прашувал
I (masculine) will ask
ќе сум прашувала
I (feminine) will ask
ќе си прашувал
you (masculine) will ask
ќе си прашувала
you (feminine) will ask
ќе е прашувал
he will ask
ќе е прашувала
she will ask
ќе е прашувало
it will ask
ќе сме прашувале
we will ask
ќе сте прашувале
you all will ask
ќе сум прашувале
they will ask
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
прашуван
asking
прашувајќи
asking
прашување
asking
прашувал
asking
прашувала
asking
прашувало
asking
прашувале
asking
asked
asked
asked
asked

Examples of прашува

Example in MacedonianTranslation in English
Заземајќи сличен став, danderma прашува:Taking a similar position, danderma asks:
Од Саудиска Арабија, Омар прашува: Кога ќе бидат објавени резултатите од референдумот?From Saudi Arabia, Omar Alattas asks: When will the Sudan referendum results be announced?
Либијското младинско движење прашува:The Libyan Youth Movement asks:
Ова е тактичкиот одговор на еден анонимен блогер на статијата каде едно девојче од 11то одделение заинтересирано за кариера поврзана со цртање, било да е илустрација, аниме или манга, го прашува за совет аниме творецот и режисерот Томино Јошијуки.This is an anonymous blogger’s thoughtful response to an article where a 11th grader who is interested in a career in drawing, be it illustration, anime, or manga, asked anime creator and director Tomino Yoshiyuki for advice.
На пример LordRaj прашува:And questions are indeed being asked.
Воедно, поради тешкотиите да се пронајде соодветна мерка, се прашувам дали ИКТ за развој се развива во погрешен редослед, ако ние се уште учиме како да ја измериме продуктивноста на добивката од употребата на компјутери во корпоративна Америка (каде што компјутери постојат со декади). Можеби е нереално, да постојат добро разбрани мерки за оние околии каде што снабдувањето со компјутери ќе претставува прв значаен предизвик?Additionally, given the difficulties of finding appropriate measures, I can’t help wondering whether ICT4D is being asked to put the cart before the horse, if we’re learning how to measure productivity gains for computer use in corporate America (who have had computers in place for decades) is it perhaps unrealistic to have well-understood metrics for settings where getting the computer in is going to be a significant first challenge?
И од каде и да доаѓа смртта, со многуте нејзини причини, се прашувам себеси „Зошто сум изненадена?“ Тогаш повторно почнувам да го вреднувам животот – за неколку денови.And whenever death arrives, with its many reasons, I ask myself, “Why am I surprised?” Then I value life anew – for a few days.
Денес јас го прашувам истото прашање: “ween?”Today I ask him the same question: “ween?”
Јас ве прашувам вас - Од каде доаѓаат милионите долари потрошени на огномет за Националниот празник секоја година? Ве задоволуваат милиони блескави светла на небото, а не ве задоволува спасување животи?i ask you - Where does the millions of dollars spent on fireworks for National Day every year come from? you are happy to burn millions shooting lights into the sky, but you are not happy saving lives?
Само се прашувам каков бил Белград во 1389.I am just asking myself how Belgrade was in 1389.
Херб, ме прашуваш да излезиме?Herb, are you asking me out?
Ама зошто ме прашуваш тоа?But why do you ask me that?
Зашто прашуваш?-Why you ask me that?
Веројатно се прашуваш зошто те поканив на вечера.So... you're probably wondering why I asked you to dinner
-Зошто ме прашуваш такви работи?-Why are you asking me these things?
Ние сакаме да прашуваме „Зошто?“ и понекогаш се буниме без некоја причина.We like to ask “why?” a lot and sometimes rebel just for the sake of rebelling.
Нема одговор на сега веќе клише прашањето „кои се решенијата?“ Мора да престанеме да бараме на секаде и постојано да ги прашуваме сите.There is no answer to the now-almost cliché question ‘what are the solutions?’ We have to stop looking everywhere and fervently asking everyone.
А не како финиот студент од Слободниот Универзитет во Варна да прашуваме дали луѓето таму се христијани.And not like a nice student from the Varna Free University ask whether the people there are Christians.
Не ве прашуваме за вашето име или телефон, затоа чувствувајте се слободни да пријавите според веќе постоечките формати.We do not ask for your name or phone details, so feel free to report on the formats provided.
Нема потреба Рој да го прашуваме за жените.No sense in asking Roy here about women.
Ако ме прашувате мене, 11 јули беше многу сончев и тажен ден. Оваа година, беа есхумирани 308 останки на новоидентификувани жртви од Сребреница.If you ask me, it was very sunny and sad on July 11. This year, 308 body remains of the newly-identified Srebrenica victims were exhumed.
Не мачете се да прашувате како преживеала толку денови.Don't bother asking how she survived for so many days.
Луѓе - ме прашувате од каде би дошле парите ако ги вдомиме бегалците.Folks - you ask me if we host refugees where is the money going to come from.
Се прашувате, "Како е можно?" Нели?You ask yourself, "How could it be?" Right?
Зошто не прашувате кој е фригиден?- Why don't you ask who's frigid? - That would be him, also.
Меѓународните медиуми прашуваат за светските блогери како никогаш досега.International mainstream media are asking questions about world bloggers like never before.
Кога ќе го посетам САД, луѓето често ме прашуваат колку е тешко да се живее во Русија предводена од Путин.When I visit the United States, I’m often asked how bad is it to live in Putin's Russia.
Високата цена на моето студирање, всушност не е поради овдешните превисоки трошоци за живеење; произлегува дека одделувањето на моите вистински искуства од очекувањата на останатите околу тоа како би требало да биде, ми нанесе поголема загуба(…) Кога луѓето ме прашуваат за Париз... па, обично не ме прашуваат ништо.The steep price of my exchange hasn’t in fact been due to the outlandish cost of living here; turns out that rectifying my actual experience with others’ expectations of what it should be has taken the much greater toll (…) When people ask me about Paris…well they usually don’t actually ask me anything.
Нé радува и тоа што граѓаните почнуваат да прашуваат „зашто треба да излезат“, а не инструирано да се движат по маршови за оваа или онаа тема.We are glad that citizens have started asking "why should we go out," and are not just joining marches by directive.
Реагирајќи на скорешниот земјотрес во Кина, кој беше почувствуван во Бангкок, блогерите се прашуваат за безбедноста на старите згради и облакодерите.Reacting to the recent China earthquake which was felt in Bangkok, bloggers are asking about the safety of old buildings and skyscrapers.
Јас те прашував ако сакаш.- No. I was asking if you wanted to.
Јас... го прашував него дали има бадеми... за предјадење.I... was asking him if there were nuts... in the hors d'oeuvres.
Не прашав тебе, Харви, го прашував твојот пријател.Harvey, I wasn't asking you. I was asking your friend here in the nice blazer, with the blonde.
Ти си единствен жив што знаеше дека јас прашував за Горо.You're the only one alive who knew I was asking about Goro.
Кажи и на сестра ти дека прашував за неа.Hey, Zit. Tell your sister, I was asking about her.
Аааа, ти ме прашуваше дали има бадеми за предјадење.You were asking me if there were any nuts in the hors d'oeuvres.
Се обложувам дека прашуваше низ целиот град.I bet you were asking all around town!
Се сеќаваш дека ме прашуваше како можеш да му помогнеш на Броди, да го зголеми публицитетот?Remember you were asking how you can help Brody, raise his profile?
Затоа ме прашуваше за него.That's why you were asking me about him.
Кога си заминувавме, тие не прашуваа кога ќе се вратиме и беше срцепарателно, сакавме да им кажеме дека ќе им се јавиме, но тие немаа телефон, тие сакаа да ни напишат писмо, но не знаеа да пишуваат.When we were leaving, they were asking when we would come back and it was heartbreaking, we wanted to say that we would call but they didn’t have a phone, they wanted to write a letter but they didn’t know how to write.
Наместо жестоко да инсистирам “bu yao daizi!” во обид да избегнам било што од купените работи да биде индивидуално спакувано во пластични кеси, купувачите ме прашуваа дали ми “треба“ кеса – и одговараа со хи хи кога мојот одговор беше негативен.Instead of having to fiercely insist “bu yao daizi!” in attempts to avoid having anything I purchase wrapped individually in plastic bags, shopkeepers were asking me whether or not I “needed” a bag—and replying with a “xiexie” when my response was negative.
Не прашувај што Египет има направено за нас.Don't ask what Egypt has done for us.
- Не прашувај што се случи!- That's right, Dad. Don't even ask me what happened.
-Не ме прашувај за мојата работа, Кеј.- Don't ask me about my business, Kay.
Не ме прашувај за мојата работа.Don't ask me about my business.
- Не прашувај.- Don't ask.
Не ме прашувајте за поврзаноста.Don't ask me about the correlation.
Нема да дискутирам за деталите бидејќи истрагата е во тек... затоа не ме прашувајте за тоа.I won't discuss the details of this investigation, so don't bother asking.
-Не прашувајте ме, јас не знам германски.Don't ask me anything. Ask Bartolomeo.
Ништо не прашувајте!Don't ask.
-Не ме прашувајте за неа,ниту за син ми.I don't want you to ask me questions about her or my son.
Но другите покренаа прашања околу кампањата, прашувајќи дали е во ред да се очекува Етиопјани-Американци да гласаат масовно за било кој кандидат.But others raised questions about the campaign, asking whether it was right to expect Ethiopian-Americans to vote en masse for any candidate.
Блогот Развигор, кој го води авторот на овој напис, ја коментираше оваа квази-вест прашувајќи како можел духот да стекне знаење да комуницира на англиски, современ јазик настанат илјадници години по неговата смрт, а не можел истото да го стори и за современиот македонски јазик.Razvigor blog, run by the author of this article, commented on this quasi-news item asking how come the ancestral spirit could communicate in English, a contemporary language which developed thousands of years after his death, but had no information on Macedonian, which developed in a similar manner.
Ме пуштија , прашувајќи ме наместо збогум: „Момче од Турција, да?“They let me out , asking by way of good-bye: "Turkish boyfriend, yes?"
Сигурно тој тропа на вашата врата... прашувајќи прашања цело време.I bet he's knocking on your door... asking questions all the time.
Целата е во лути солзи, прашувајќи ме дали е поради тоа што старее.She bursts into angry tears, asking if it's because she's getting older.
Види, казната за прашување прашања е официјално скината.I'll tell you what, the moratorium on asking questions is officially lifted.
Имаш причина за прашување?You got a reason for asking?
Еј, прашувал некој за мене?Has anyone been asking for me?
Некој детектив за убиства се јавил во канцеларијата фон Вајс и прашувал за училишните досиеја.Some homicide detective phoned Weiss asking about school records.
Еј, слушнав дека си го прашувал Петерсон за Белик.Hey, I heard you were asking Patterson about Bellick.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

вџашува
appall

Similar but longer

испрашува
interrogate

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'ask':

None found.
Learning languages?