Почувствува (to feel) conjugation

Macedonian
40 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
почувствувам
I feel
почувствуваш
you feel
почувствува
he/she/it feels
почувствуваме
we feel
почувствувате
you all feel
почувствуваат
they feel
Future tense
ќе почувствувам
I will feel
ќе почувствуваш
you will feel
ќе почувствува
he/she/it will feel
ќе почувствуваме
we will feel
ќе почувствувате
you all will feel
ќе почувствуваат
they will feel
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би почувствувал
I (masculine) would have felt
би почувствувала
I (feminine) would have felt
би почувствувал
you (masculine) would have felt
би почувствувала
you (feminine) would have felt
би почувствувал
he would have felt
би почувствувала
she would have felt
би почувствувало
it would have felt
би почувствувале
we would have felt
би почувствувале
you all would have felt
би почувствувале
they would have felt
Past perfect tense
сум почувствувал
I (masculine) have felt
сум почувствувала
I (feminine) have felt
си почувствувал
you (masculine) have felt
си почувствувала
you (feminine) have felt
е почувствувал
he has felt
е почувствувала
she has felt
е почувствувало
it has felt
сме почувствувале
we have felt
сте почувствувале
you all have felt
сум почувствувале
they have felt
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
почувствував
I was feeling
почувствуваше
you were feeling
почувствуваше
he/she/it was feeling
почувствувавме
we were feeling
почувствувавте
you all were feeling
почувствуваа
they were feeling
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев почувствувал
I (masculine) had felt
бев почувствувала
I (feminine) had felt
беше почувствувал
you (masculine) had felt
беше почувствувала
you (feminine) had felt
беше почувствувал
he had felt
беше почувствувала
she had felt
беше почувствувало
it had felt
бевме почувствувале
we had felt
бевте почувствувале
you all had felt
беа почувствувале
they had felt
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе почувствував
I will have felt
ќе почувствуваше
you will have felt
ќе почувствуваше
he/she/it will have felt
ќе почувствувавме
we will have felt
ќе почувствувавте
you all will have felt
ќе почувствуваа
they will have felt
Past aorist tense
почувствував
I felt
почувствува
you felt
почувствува
he/she/it felt
почувствувавме
we felt
почувствувавте
you all felt
почувствуваа
they felt
Imperative tense
-
почувствувај
you feel
-
-
почувствувајте
you all feel
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум почувствувал
I (masculine) will feel
ќе сум почувствувала
I (feminine) will feel
ќе си почувствувал
you (masculine) will feel
ќе си почувствувала
you (feminine) will feel
ќе е почувствувал
he will feel
ќе е почувствувала
she will feel
ќе е почувствувало
it will feel
ќе сме почувствувале
we will feel
ќе сте почувствувале
you all will feel
ќе сум почувствувале
they will feel
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
почувствуван
feeling
feeling
feeling
почувствувал
feeling
почувствувала
feeling
почувствувало
feeling
почувствувале
feeling
почувствувал
felt
почувствувала
felt
почувствувало
felt
почувствувале
felt

Examples of почувствува

Example in MacedonianTranslation in English
Неговиот случај ќе предизвика длабоки импликации во земјата: се додека Генералот Азиз не почувствува некаков отпор против неговиот третман на еден новинар, сигурно е дека ќе смета дека може да го потиснува секој оној што има различно мислење без страв и без некакви последици.His is one that will have profound implications for the country: if General Aziz doesn’t feel any push back for his treatment of a journalist, he is certainly going to assume that he is free to repress any dissenting voice without fear of any consequences.
На блогот Гоинг андерграунд, Ани Мол напиша дека синоќешното пљачкосување ја направило да се почувствува „засрамена што е од Лондон“:On the Going Undergound blog, Annie Mole wrote that last night's looting made her feel "ashamed to be a Londoner":
Но, се надевам дека некој ќе ги однесе овие потписи некаде и Софија ќе почувствува дека нејзините напори се исплателе, дека се обидовме по секоја цена.But, hopefully one can take those papers somewhere so that Sofia can feel that her efforts were worth it, that we tried at all costs.
Би било убаво повторно да се почувствува тој ладен челик притиснат до моето бедро.Might be good to feel that cold, hard steel pressed against my thigh once again.
Не мора ни да почувствува.He doesn't even have to feel it.
Но, секогаш кога ќе се почувствувам уморен или обесхрабрен, ќе почувствувам дека ме подигаш над твојата глава со твојата огромна насмевка, заканувајќи се дека ќе ме фрлиш во морето само ако се колебам да се впуштам во борба.But every time I feel tired or discouraged, I’ll feel you lifting me up over your head and, with your huge smile and laughter, threatening to throw me overboard if I even hesitate in throwing myself into the fight.
Можам да го почувствувам чукањето на срцата на граѓаните на Уганда, бидејќи одиме кон неизвесност.I can feel the heart beats of Ugandans as we head for uncertainty.
Дојди, да почувствувам колку си силен.Come. Let me feel how strong you are.
Несакам да се почувствувам одговорна за ова.I don't want to feel responsible for this.
Направивте да се почувствувам...You've made me feel. . . .
Се работи за мошне реалистична новела која ќе те натера да ја почувствуваш вредноста на твоите очи.It's a very realistic novel that will make you feel the value of your eyes.
Надевајќи се дека нема да почувствуваш болка.Hoping you wouldn't feel the pain.
Но ако ми го допреш стомакот, може да го почувствуваш.But if you touch my tummy right now, you can feel it.
Ќе направиме веднаш да се почувствуваш подобро.We'll have you feeling better in no time.
Ти ветувам, ако се случи тоа дека нема ништо да почувствуваш.I promise you, if it happens, you won't feel a thing.
Од објавите на Ајал Деван и Антини Рема, можеме да го почувствуваме начинот на потиснување со кој се соочуваат луѓето од домородните племиња.We can get a feeling about the type of repression the tribal people are subjected to from the posts of Ajal Dewan and Antini Rema.
Мора да се движиме малку, за да го почувствуваме патот.You've got to move a little bit, feel the road.
Ќе одам внатре да направам топло какао за да не стоплам нас две кои можеме да почувствуваме колку е ладно.I'm gonna go inside and make hot cocoa... ...to thaw out the two of us who can actually feel how cold it is.
Благодарение на вас и на вашите гласови вечерва ќе се почувствуваме како да сме во Берлин кадешто би сакал да се вратам што е можно поскоро.- Thanks to you and your voices tonight I'll feel like I am in Berlin. ...where I hope to return as soon as possible.
Не сакаме да ја почувствуваме полната сила на гневот на Хо...We don't want to feel the full force of Ho's wrath...
Ќе се почувствувате горди на себе што сте помогнале во подобрување на животите на оние кои имаат рак на дојка.You will feel a real sense of pride for helping to improve the lives of people affected by cancer.
Ако се почувствувате дезориентирани, одете во повисока просторија колку е можно поскоро.If you feel disoriented, get to a higher chamber as soon as possible.
Ако не сте воделе толку битки колку јас, не прашувајте... Можете да ја почувствувате смртта.When you have walked as many battlefields as I, young Dantes, you can feel death.
Сигурно ќе ги почувствувате екстра коњските сили,но.... ако навистина сакате да возите јас ви велам.... да ја земете Карерата 91 1 .You'll sure feel the extra horsepower. But if you really wanna go, I'd say take the 91 1 Carrera.
Сега не можете да ја почувствувате ладноста на оваа вечер.Now you cannot feel the coldness of its night.
Шехеразаде е загрижена за студентите кои ќе ги почувствуваат последиците:Schehrazade is concerned about students who will feel the pinch:
Ова е само една од многуте креативни иницијативи предводена од страна на анти-имигрантската Данска народна партија за да ги натераат странците – а, особено муслиманите – да се почувствуваат недобредојдени во оваа мала европска земја од 5,5 милиони жители.This is just one of many creative initiatives spearheaded by the anti-immigrant Danish People's Party to make foreigners - and especially Muslims - feel unwelcome in this small European country of 5.5 million inhabitants.
Нека ја почувствуваат твојата болка.Let them feel your pain
Да се почувствуваат како што ние се чувствуваме...само за неколку часа.Why? - To make them feel what we feel... just for a couple of hours.
Ова го засилува моето чувство дека ќе ме пушти да поминам... ако почувствуваат дека не сум им закана."This strengthens my feeling that they will let me pass" "if they sense I am not a threat."
Дојди почувствувај ги.Come and feel it.
- Да, почувствувај ја љубовта.Yerh, feel the love.
Прошетај го, почувствувај го, нека ти стане најдобар пријател.Walk it, feel it, make it your best friend.
- Да. Само размисли за тоа, почувствувај го, фати го-Just think about it, feel it, catch it-
Слушај го своето срце и почувствувај како силно чукаListen to your heart and feel it beating strong
И почувствувајте како гениталиите ви оживуваат.And then, feel your genitals come alive. CROWD (Singing): Don't imagine RAMU:
Г-ѓо Кардуел, почувствувајте го.Mrs Cardwell. Have a feel of that.
Сепак, почувствувајте го бескрајниот триумф на овој последен момент, додека сеуште може да мрдате со очите и прстите.But feel, to the very end, the triumph of being alive! Quiet, quiet!
Тогаш, секојдневно, на неколку минути затворете ги очите. Визуализирајте дека го имате она што го сакате, почувствувајте се дека тоа веќе го поседувате.and then close your eyes every day for a several minutes and visualize having what you already want and feeling the feelings of already having them.
Тоа е само збор... за чувство кое никогаш не си го почувствувал.It's just a...vestigial word for a feeling you've never felt.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

сочувствува
sympathize

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'feel':

None found.
Learning languages?