Почеша (to scratch) conjugation

Macedonian
19 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
почешам
I scratch
почешаш
you scratch
почеша
he/she/it scratches
почешаме
we scratch
почешате
you all scratch
почешаат
they scratch
Future tense
ќе почешам
I will scratch
ќе почешаш
you will scratch
ќе почеша
he/she/it will scratch
ќе почешаме
we will scratch
ќе почешате
you all will scratch
ќе почешаат
they will scratch
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би почешал
I (masculine) would have scratched
би почешала
I (feminine) would have scratched
би почешал
you (masculine) would have scratched
би почешала
you (feminine) would have scratched
би почешал
he would have scratched
би почешала
she would have scratched
би почешало
it would have scratched
би почешале
we would have scratched
би почешале
you all would have scratched
би почешале
they would have scratched
Past perfect tense
сум почешал
I (masculine) have scratched
сум почешала
I (feminine) have scratched
си почешал
you (masculine) have scratched
си почешала
you (feminine) have scratched
е почешал
he has scratched
е почешала
she has scratched
е почешало
it has scratched
сме почешале
we have scratched
сте почешале
you all have scratched
сум почешале
they have scratched
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
почешав
I was scratching
почешаше
you were scratching
почешаше
he/she/it was scratching
почешавме
we were scratching
почешавте
you all were scratching
почешаа
they were scratching
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев почешал
I (masculine) had scratched
бев почешала
I (feminine) had scratched
беше почешал
you (masculine) had scratched
беше почешала
you (feminine) had scratched
беше почешал
he had scratched
беше почешала
she had scratched
беше почешало
it had scratched
бевме почешале
we had scratched
бевте почешале
you all had scratched
беа почешале
they had scratched
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе почешав
I will have scratched
ќе почешаше
you will have scratched
ќе почешаше
he/she/it will have scratched
ќе почешавме
we will have scratched
ќе почешавте
you all will have scratched
ќе почешаа
they will have scratched
Past aorist tense
почешав
I scratched
почеша
you scratched
почеша
he/she/it scratched
почешавме
we scratched
почешавте
you all scratched
почешаа
they scratched
Imperative tense
-
почешај
you scratch
-
-
почешајте
you all scratch
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум почешал
I (masculine) will scratch
ќе сум почешала
I (feminine) will scratch
ќе си почешал
you (masculine) will scratch
ќе си почешала
you (feminine) will scratch
ќе е почешал
he will scratch
ќе е почешала
she will scratch
ќе е почешало
it will scratch
ќе сме почешале
we will scratch
ќе сте почешале
you all will scratch
ќе сум почешале
they will scratch
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
почешан
scratching
scratching
scratching
почешал
scratching
почешала
scratching
почешало
scratching
почешале
scratching
почешал
scratched
почешала
scratched
почешало
scratched
почешале
scratched

Examples of почеша

Example in MacedonianTranslation in English
Ако си ги почеша точките ќе го викаме лузнав-газ!If he scratches his spots, we can call him scar-butt.
Ако некој се почеша по носот додека зборува, експертите ќе кажат дека тој лаже.If someone scratches their nose, experts tell you it means they're lying.
Ќе ја подигне раката, ќе се почеша по рака... тоа е тоа. тоа е сигнал.She gonna raise her hand, scratch her head.
Ако некој се почеша по носот додека зборува, експертите ќе кажат дека тој лаже. Тоа всушност значи дека е нервозен.If they scratch their nose... ...experts will tell you they're lying, but it means they're nervous.
Погледна наоколу, ја почеша брадата и рече, и рече:He looked all around and scratched at his beard And said… And said…
Би сакал да те почешам.I'd love to scratch it.
-Што сакаш ќе почешам.-I'II scratch whatever you want.
Јас ќе те почешам.I'll scratch you.
Се обложувам дека сакаш да ти ја почешам главата.- I bet you want your head scratched! - I bet you want
Време е да се почешаш, нели?Time to scratch that itch, is it?
Нема да можеш да јадеш, спиеш... или да се почешаш без јас да кажам.You won't so much as eat, sleep... or scratch your bum without my say-so.
Притискам едно копче и овде ќе се појават 40 агенти пред да стигнеш да се почешаш по јајцата.One button, and 30 agents will be here... ...before you have time to scratch your balls.
Ќе може ли да ме почешаш?- Could you please give us a scratch?
"Да го издолжиш вратот како ждралот," "би морал силно, силно да ги испружиш рацете..." "да се почешаш па главата."If you craned your neck like a crane... you'd have to stretch your arm way up... to scratch your head.
Се што треба е да ги почешаме по грбот и имаш доживотен пријател.All you have to do is scratch their backside and you've got a friend for life.
Ништо што би ве натерало да се почешате.Nothing that you'd call up to scratch
Како да оддолеат на искушението да си го почешаат грбот.How to resist the temptation to scratch their behinds.
Скини едно, почешај ми ја главата... црвена беше претходно, црна е сега.CHASE: "Tear one off and scratch my head. "What once was red is black instead."
Слободно, почешај се.Go ahead, just scratch it.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

помеша
mix
почека
wait for a while

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'scratch':

None found.
Learning languages?