Послужи (to serve) conjugation

Macedonian
32 examples
This verb can also mean the following: come in handy, come

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
послужам
I serve
послужиш
you serve
послужи
he/she/it serves
послужиме
we serve
послужите
you all serve
послужат
they serve
Future tense
ќе послужам
I will serve
ќе послужиш
you will serve
ќе послужи
he/she/it will serve
ќе послужиме
we will serve
ќе послужите
you all will serve
ќе послужат
they will serve
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би послужил
I (masculine) would have served
би послужила
I (feminine) would have served
би послужил
you (masculine) would have served
би послужила
you (feminine) would have served
би послужил
he would have served
би послужила
she would have served
би послужило
it would have served
би послужиле
we would have served
би послужиле
you all would have served
би послужиле
they would have served
Past perfect tense
сум послужил
I (masculine) have served
сум послужила
I (feminine) have served
си послужил
you (masculine) have served
си послужила
you (feminine) have served
е послужил
he has served
е послужила
she has served
е послужило
it has served
сме послужиле
we have served
сте послужиле
you all have served
сум послужиле
they have served
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
послужев
I was serving
послужеше
you were serving
послужеше
he/she/it was serving
послужевме
we were serving
послужевте
you all were serving
послужеа
they were serving
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев послужил
I (masculine) had served
бев послужила
I (feminine) had served
беше послужил
you (masculine) had served
беше послужила
you (feminine) had served
беше послужил
he had served
беше послужила
she had served
беше послужило
it had served
бевме послужиле
we had served
бевте послужиле
you all had served
беа послужиле
they had served
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе послужев
I will have served
ќе послужеше
you will have served
ќе послужеше
he/she/it will have served
ќе послужевме
we will have served
ќе послужевте
you all will have served
ќе послужеа
they will have served
Past aorist tense
послужив
I served
послужи
you served
послужи
he/she/it served
послуживме
we served
послуживте
you all served
послужија
they served
Imperative tense
-
послужи
you serve
-
-
послужете
you all serve
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум послужел
I (masculine) will serve
ќе сум послужела
I (feminine) will serve
ќе си послужел
you (masculine) will serve
ќе си послужела
you (feminine) will serve
ќе е послужел
he will serve
ќе е послужела
she will serve
ќе е послужело
it will serve
ќе сме послужеле
we will serve
ќе сте послужеле
you all will serve
ќе сум послужеле
they will serve
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
послужен
serving
serving
serving
послужел
serving
послужела
serving
послужело
serving
послужеле
serving
послужил
served
послужила
served
послужило
served
послужиле
served

Examples of послужи

Example in MacedonianTranslation in English
Природата на прославата/протестот сепак останува не-политички туку првенствено личен проблем, наменет да послужи како доказ за љубов кон партнерот.The nature of the celebration/protest however remains non-political and primarily personal, as it is meant to serve as a demonstration of love for one’s partners.
Голем број на луѓе одбија каква било дебата, сметајќи ја како бескорисна и несоодветна да им послужи за нивните намери и барања.A large number of people have refused any debate, perceiving it as useless and unable to serve their intentions and demands.
Заслабната нација би можела да послужи како лансирана рампа за комунизам.A weakened nation would serve as a perfect launch pad for communism.
Колку брзо можете да погодите, со што следно ќе ги послужи гостите?How fast can you guess what she serves her guests next?"
Колку брзо можете да погодите со што следно ќе ги послужи гостите?" How fast can you guess what she serves her guests next?" Right.
(Забелешка: Јас го добив првото бебе Исус, што значи дека треба да го поканам Брендон во мојата куќа кон крајот на овој месец и да го послужам тамалес.(Note: I got the first baby Jesus, which means I have to invite Brendan over to my house later this month and serve tamales.
Може ли да ве послужам?May I serve you?
Не можам толку брзо да послужам.I can't serve it fast enough.
Прво, да послужам кафе или чај?Your first: Shall I serve coffee or tea?
Се уште можам да послужам.I can still serve.
По законот мораш да ме послужиш! -...кои предизвикуваат телесни повреди...You are legally obliged to serve me. —which is causing bodily disfigurement.
Рејч, не убиваш овде Ќе го послужиш ли десерт веќеRach, you're killing us. Will you serve the dessert already?
По законот мораш да ме послужиш!That is totally untrue. You are legally obliged to serve me!
Ќе ја послужиш дамава?Can you serve this lady?
Со што да ве послужиме?What may we serve you?
Па,од овие имаше само толку... ...но за околу 8-ум и пол минути ќе послужиме вкусни паштетки со лук.That's all there is of these. . . . . .but in about 8 1 /2 minutes, we'll serve some tartlets.
Па,од овие имаше само толку но за околу 8-ум и пол минути ќе послужиме вкусни паштетки со лук.That's all there is of these... ...butin about81/ 2 minutes, we'II serve some tartIets.
Зошто да не ги испржиме и да ги послужиме со чипс?Why don't we fry them up now and serve them with chips? Hey, Marty, calm down.
Не грижете се, момчиња, и ние допрва ќе ги послужиме!- Don't worry, lads, we'll serve 'em out yet. Mr Pullings, sir.
Ти служат на чест... ама можат и да му послужат на императорот.They do you credit... but they could be made to serve the emperor.
Ќе го распарат тоа момче и ќе го послужат како скара!They're gonna rip that boy open and serve him up like barbecue!
Ги обележив сите информации кои ќе послужат на вашата работа.I've marked all the information that should serve your purposes.
Погови кој го послужив!Guess who I just served.
Не, јас се послужив.No, I served myself.
Морам да кажам дека го послуживме добро.And I'll say we served him pretty good, too.
Твоите човечки соработници послужија за нивната намена, Саундвејв.Your human collaborators have served their purpose, Soundwave.
Во првата истрага врз Вејд Крувс, тие го послужија него со кафе во шолја за кафе.In the first interrogation of Wade Crewes, they served him his coffee in a disposable cup.
Во втората истрага, тие го послужија него со истата шолја за кафе.In the second interrogation, they served it to him in that mug.
Твоите човечки соработници послужија за нивната намена, Soundwave.Your human collaborators have served their purpose, Soundwave.
Сигурно добро му послужил на мажот ви откако ве совладал синоќа!He certainly served your husband well when he defeated you last night!
Ноќта му ја послужил питата на кралот.That night he served the pie to the king.
Шеќер, ванила, млеко од три различни млекари од две држави... Куп хемикалии директно од периодичниот систем и... нечистотија од раката на човекот кој ти го послужил.Sugar grains, vanilla bean, milk from three different dairies from two states... ugh... batch of chemicals straight off the periodic tables and... dirt off the guy's hand that served it to you.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

заслужи
deserve
послуша
obey

Similar but longer

Not found
We have none.

Random

подигне
lift up
пополни
fill in
поседи
sit for a while
посипе
sprinkle
поскапе
become more expensive
поскита
roam for a short while
послуша
obey
потемни
grow darker
поткрене
lift up slightly
потоне
sink

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'serve':

None found.
Learning languages?