Покрие (to cover) conjugation

Macedonian
65 examples
This verb can also mean the following: deck

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
покријам
I cover
покриеш
you cover
покрие
he/she/it covers
покриеме
we cover
покриете
you all cover
покријат
they cover
Future tense
ќе покријам
I will cover
ќе покриеш
you will cover
ќе покрие
he/she/it will cover
ќе покриеме
we will cover
ќе покриете
you all will cover
ќе покријат
they will cover
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би покрил
I (masculine) would have covered
би покрила
I (feminine) would have covered
би покрил
you (masculine) would have covered
би покрила
you (feminine) would have covered
би покрил
he would have covered
би покрила
she would have covered
би покрило
it would have covered
би покриле
we would have covered
би покриле
you all would have covered
би покриле
they would have covered
Past perfect tense
сум покрил
I (masculine) have covered
сум покрила
I (feminine) have covered
си покрил
you (masculine) have covered
си покрила
you (feminine) have covered
е покрил
he has covered
е покрила
she has covered
е покрило
it has covered
сме покриле
we have covered
сте покриле
you all have covered
сум покриле
they have covered
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
покриев
I was covering
покриеше
you were covering
покриеше
he/she/it was covering
покриевме
we were covering
покриевте
you all were covering
покриеја
they were covering
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев покрил
I (masculine) had covered
бев покрила
I (feminine) had covered
беше покрил
you (masculine) had covered
беше покрила
you (feminine) had covered
беше покрил
he had covered
беше покрила
she had covered
беше покрило
it had covered
бевме покриле
we had covered
бевте покриле
you all had covered
беа покриле
they had covered
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе покриев
I will have covered
ќе покриеше
you will have covered
ќе покриеше
he/she/it will have covered
ќе покриевме
we will have covered
ќе покриевте
you all will have covered
ќе покриеја
they will have covered
Past aorist tense
покрив
I covered
покри
you covered
покри
he/she/it covered
покривме
we covered
покривте
you all covered
покрија
they covered
Imperative tense
-
покриј
you cover
-
-
покријте
you all cover
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум покриел
I (masculine) will cover
ќе сум покриела
I (feminine) will cover
ќе си покриел
you (masculine) will cover
ќе си покриела
you (feminine) will cover
ќе е покриел
he will cover
ќе е покриела
she will cover
ќе е покриело
it will cover
ќе сме покриеле
we will cover
ќе сте покриеле
you all will cover
ќе сум покриеле
they will cover
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
покриен
covering
covering
covering
покриел
covering
покриела
covering
покриело
covering
покриеле
covering
покрил
covered
покрила
covered
покрило
covered
покриле
covered

Examples of покрие

Example in MacedonianTranslation in English
Ова видео е дел од напорите кои Енгејџ медија (Engage Media) ги вложува за да ги покрие настаните од регионот, заедно со останатите партнери во проектот.This video is part of the efforts Engage Media is making to give coverage to the issues in the region, along with other project partners.
Очите и се наполнија со солзи и таа се обиде да го покрие лицето со перницата од креветот на кој што седеше.. се до нејзиното конечно заминување.She eyes welled with tears and she tried covering her face with the cushion on the sofa she was sitting on.. to her eventual departure from her place.
Сето тоа се случи минатата година, но денес Фатима одбива да оди на училиште без да си ја покрие главата, и исто така почнува да плаче ако некој и рече да ја извади марамата.That was all last year but today Fatima refuses to go to school without her head cover and would also cry if someone asked her to remove it.
Членовите на јавноста можеа да репортираат за нивните видувања на немирот преку посветени телефонски линии до колаборативен блог наречен 6ти Април 08 (Ar), кој се погрижи детално да ја покрие тридневната приказна за немирите.Dedicated phone lines were also set up for members of the public to report their sightings of unrest to a collaborative blog called 6 April 08 (Ar), which provides detailed coverage of the three days of unrest.
Потребна е заедница за да се покрие нашата заедница!It takes a community to cover our community!
Јас ќе се трудам најмногу што можам да ги покријам изборите, како што ќе се развиваат случувањата, од секоја гледна точка овде на Глобал Војсис.I'll be trying my best to cover all angles here on Global Voices, as this story unfolds.
-6000?!-Не можам да ги покријам сите 6000.Six thousand?! I can't cover 6000--
Јас ќе те покријам зошто те изневерив.Here you go. I got you covered since I let you down.
И ако ја покријам... ...и ја скријам под маската... ...можеш да ме сакаш заради она што сум внатрешно.And if I covered it, hid behind a mask, you could love me for who I was inside.
Прости ми што не те довршив. Да ти ги покријам дупките... Ќе ми недостига работата на тебе.I'm sorry I wasn't able to finish you, 3PO... give you coverings and all.
-Зошто наместо тоа не ја покриеш улицата? Така, моите луѓе исто така ќе имаат покриено.My men will also have things covered.
„Можен е крт во одделот.“ „Подржи ја врската и биди спремен да се покриеш“ „ке бидеш компромитиран“ „во рамките на овие 24 часа“"Possible mole in department. "Hold communications and expect cover... "...to be compromised...
Нема да ги покриеш ниту загубите.Even you won't be able to cover the losses.
-Ти го направи бегалец. Да ги покриеш твоите неуспеси и својата кариера.You made him a fugitive to cover your failures and to protect your career.
Зошто не го земеш ова и да ги покриеш.You wanna know what, why don't you take this, okay, and cover those up.
Меѓутоа, од време на време, некоја организација ќе не најми да покриеме конкретен регион или тема во целост.From time to time, however, an organization will commission us to cover a specific region or topic more in depth.
Да ја покриеме временската машина.Quick! Let's cover the time machine.
Можеби треба да се покриеме.Maybe we should go for cover.
10 милјони за да ги покриеме трошоците.10 million to cover our operations.
Можеш да кажеш што сакаш штом ќе го покриеме ковчегот.You can say something if you want, once we've covered him up.
Ако и ја искинете облеката на жената додека ја тепате, погрижете се да ја покриете пред да продолжите да ја тепате. #EgyptPoliceTips https://t.co/SVz8xXWRNJ — Jason Stern (@IbnLarry) 19ти август, 2014If you rip a woman's clothing while beating her, make sure to cover her before beating further. #EgyptPoliceTips https://t.co/SVz8xXWRNJ — Jason Stern (@IbnLarry) August 19, 2014
…ако имате идеја како да се покриете додека пливате, за што сум сигурна дека не, очекувајте дека ќе имате илјадници часови за пливање.…if you find the idea of covering up whilst swimming ~ and I certainly do, then don't attend, there are thousands of hours of swimming time available to you
Ох, полицаецу... Ќе можете ли да ме покриете со наметката?Oh, Policemen... ...could you please cover me with your capes?
Ќе покриете 22 пациенти во оваа смена.You'll be covering 22 patients on rounds today, this floor and the next.
Јас сум на предниот влез,јавете ми кога ќе ги покриете страничниот и задниот излез.I got the front. Check in when you cover the side and rear.
Како и сите останати непрофитери, ние постојано бараме начини да се осигуриме дека продолжуваме и растеме и поддржуваме иновации и независни проекти чии што фондации немаат доволно средства да ги покријат трошоците.Like all nonprofits, however, we’re always seeking ways to ensure we keep going and growing and to support innovation and independent projects that foundation funding might not cover.
ЕЦИ сакаат сите да имаат основна, загарантирана плата, која би била доволна за да се покријат секојдневните трошоци.The ECI wants everyone to have a basic, guaranteed wage, which is enough to cover day-to-day expenses.
Таа се плаши од денот кога и галабијата (долгиот фустан кој го носат жените за да го покријат целото тело) ќе стане национален фустан во Египет:And she fears the day the Galabeya (long dress worn by women to cover the entire body) becomes the national dress in Egypt:
Платната беа употребувани за да се покријат запрежните коли наречени Конестога, кои беа изработувани во гратчето Конестога (името го добија според истоимената долина во близината на Ланкастер, Пенсилванија).That fiber was used to help cover many Conestoga wagons, which were built in the small town of Conestoga, Pennsylvania.
Ќе се обидат да ја покријат страната на Сахрави најобјективно, колку што е човечки можно.We will try to cover the Sahrawi side with as much objectivity as it is humanly possible.
Тоа е зграда прекриена со дебел сламен покрив.It's a building covered by a thick straw roof.
Ете. Јас се покрив.I've covered myself.
Ете, се покрив себеси.I've covered myself.
-Но јас покрив се.Where is it? I've got it all covered.
Не знаев која е моќтаа на бебето па затоа ги покрив основните моќи.I didn't know the baby's powers, so I covered the basics.
Минатиот јуни, маглата го покри Сингапур и многу области во Малезија.Last June, the haze covered Singapore and many areas in Malaysia.
Дебатата за независност покри спектакуларно широк опсег на проблеми.The independence debate covered a spectacularly wide range of issues.
-Колку пати сум те покри- вал при твоите егзибиции?How many times have I covered up for one of your goddamn stunts?
Ги покри камерите.Ah, she covered the cameras.
Се покривме.Recovered at the site.
Барем покривме се во куќата.At least inside the house we've covered everything.
Го покривме ова.We covered this.
Ќе се обложиме со Финк, Ние покривме вечерва.We'll bet it with Fink. We covered tonight.
Глобај Војсис неодамна покрија и уште еден скандал со шпиунирање во кој имаше тврдења дека Чиле ги шпиунира своите перуански соседи; случајот доведе до изнесување пред воен суд на двајца под-офицери на перуанската морнарица.Global Voices recently covered another spy scandal that involved claims of Chile spying on its Peruvian neighbour; the case has led to two non-commissioned officers of the Peruvian Navy being court-martialed.
Иранските блогери ја покрија оваа приказна и ги споделија нивните мислења за овој крвав настан и гласините околу него.Iranian bloggers have covered this story and shared their ideas on this bloody event and the rumors surrounding it.
Со Ваел, тој ја координираше испораката на помошта, преку активните координациски мрежи на комитетот, кои ја покрија речиси целата земја.With Wael, he coordinated the distribution of aid, through the active coordination committees network, which almost covered the entire country.
Моите луѓе го покрија покривот.- My men have the roof covered. - Set down in the square instead.
Се разбудија порано, ми ги врзаа рацете и нозете... ме зезаа со полски глушец, ги покрија трагите, одеа низ вода за да не ги намирисам, и... како и да е, што ќе ми се?They woke up early and tied my hands and feet and they gagged me with a fieldmouse, covered their tracks, went through water so I'd lose their scent, and... who needs 'em, anyway?
Бргу, покриј го Де Лорианот!Quick, cover the DeLorean !
-Покриј го, покриј го.- Cover him, cover him.
Ако мислиш да ждригаш, покриј ја устата.You plan to eat, you gonna be belching, cover your mouth.
Злато, покриј си го лицето сега.Honey, cover your face now.
Ајде, покријте го.Come on, cover it up.
Повторувам: покријте ја задната врата.Repeat: cover the back door.
И покријте ја.And cover her up. ( Laughs ) - Man:
Лизанор, Евелин, покријте го прелазот.Lysanor, Avlynn, cover the passageway.
Бесплатно? Девојки, покријте си ги ушите.Oh, ladies, cover your ears.
Мислиш дека се си покрил и дека си неповредлив... и еден ден доаѓа некој... знае каде треба да удри.- You think you have all the bases covered- that you're invulnerable. Then one day someone comes along who knows where to lean.
- Некој го покрил.- Somebody covered it up.
Се обидуваме да пуштиме сателити без да знае Филип Бауер, ама тој покрил се'. Да.We're still looking for ways to get satellite coverage without Phillip Bauer knowing, but so far, it looks like he's covered all his bases.
И шериф Берк го покрил.And Sheriff Burke covered it up.
Јас сум ја покрил источната страна од урнатините.I've got the eastern side of the ruins covered.
Поплавата ја покрила целата Земја.The flood covered almost all of the Earth's crust.
Веруваме дека тим од оперативци кои ги финансира владата го покриле леталото.We have reason to believe government-sponsored operatives recovered the spacecraft.
Вие сте го покриле истокот.You've got the east well-covered...

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

открие
find out
покаже
show
покрива
cover
сокрие
hide

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'cover':

None found.
Learning languages?