Поверува (to believe) conjugation

Macedonian
35 examples
This verb can also mean the following: buy

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
поверувам
I believe
поверуваш
you believe
поверува
he/she/it believes
поверуваме
we believe
поверувате
you all believe
поверуваат
they believe
Future tense
ќе поверувам
I will believe
ќе поверуваш
you will believe
ќе поверува
he/she/it will believe
ќе поверуваме
we will believe
ќе поверувате
you all will believe
ќе поверуваат
they will believe
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би поверувал
I (masculine) would have believed
би поверувала
I (feminine) would have believed
би поверувал
you (masculine) would have believed
би поверувала
you (feminine) would have believed
би поверувал
he would have believed
би поверувала
she would have believed
би поверувало
it would have believed
би поверувале
we would have believed
би поверувале
you all would have believed
би поверувале
they would have believed
Past perfect tense
сум поверувал
I (masculine) have believed
сум поверувала
I (feminine) have believed
си поверувал
you (masculine) have believed
си поверувала
you (feminine) have believed
е поверувал
he has believed
е поверувала
she has believed
е поверувало
it has believed
сме поверувале
we have believed
сте поверувале
you all have believed
сум поверувале
they have believed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
поверував
I was believing
поверуваше
you were believing
поверуваше
he/she/it was believing
поверувавме
we were believing
поверувавте
you all were believing
поверуваа
they were believing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев поверувал
I (masculine) had believed
бев поверувала
I (feminine) had believed
беше поверувал
you (masculine) had believed
беше поверувала
you (feminine) had believed
беше поверувал
he had believed
беше поверувала
she had believed
беше поверувало
it had believed
бевме поверувале
we had believed
бевте поверувале
you all had believed
беа поверувале
they had believed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе поверував
I will have believed
ќе поверуваше
you will have believed
ќе поверуваше
he/she/it will have believed
ќе поверувавме
we will have believed
ќе поверувавте
you all will have believed
ќе поверуваа
they will have believed
Past aorist tense
поверував
I believed
поверува
you believed
поверува
he/she/it believed
поверувавме
we believed
поверувавте
you all believed
поверуваа
they believed
Imperative tense
-
поверувај
you believe
-
-
поверувајте
you all believe
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум поверувал
I (masculine) will believe
ќе сум поверувала
I (feminine) will believe
ќе си поверувал
you (masculine) will believe
ќе си поверувала
you (feminine) will believe
ќе е поверувал
he will believe
ќе е поверувала
she will believe
ќе е поверувало
it will believe
ќе сме поверувале
we will believe
ќе сте поверувале
you all will believe
ќе сум поверувале
they will believe

Examples of поверува

Example in MacedonianTranslation in English
Иако е тешко да се поверува, рекламната кампања на Уфимцев во весникот би можело да ги прекрши правилата за прикажување поставени од Твитер.Though it may be hard to believe, Ufimtsev’s newspaper ad might very well violate the strict letter of Twitter’s brand display policy.
Дали е можно цела нација да поверува во измислена приказна извадена од ѓубре магазинот Курир кој е базиран на лажна пошта од некоја измислена личност?Is it possible that the entire nation believes a concocted story from trash @KurirVesti magazine based on fake email from imaginary person?"
Само идиот како BBC ќе поверува на ова или пак дали се надеваат дека тие ќе му дадат само кредибилитет и покрај тоа што тие знаат подобро.Only an idiot like the BBC chaps will believe this or are they hopeful that they will just give it credibility despite them knowing better.
Дамдома, од Газа, не може да поверува на вестите: Во врска со отворањето на преминот Рафа.Damdoma, from Gaza, can't believe the news: بالنسبة لفتح معبر رفح لو انو 1 نيسان كان قلت انها كذبة .. عنجد لهلأ مو مصدقة انا !! #Gaza #Rafah #Egypt Regarding the opening of the Rafah Crossing.
Тешко е да се поверува во ова.It is difficult to believe this.
Не можам да поверувам. Уште едно мафијашко убиство во центарот на градот, на среде бел ден!I can not believe, still one mafioso murder in the middle of town, in the middle of the day!
@aлaa: Не можам да поверувам дека мубарак е толку глуп? пратил 3 силеџии со ножеви во обид да тероризира десетици илјади?!!! #Jaн25@alaa: I can't believe mubarak is that stupid? he sent 3 thugs with knives to attempt to terrorise 10s of thousands?!!! #Jan25
Не можам да поверувам дека е возможно да се зачуваат подароци за две милијарди деца во Киргистан.I can’t believe that it is possible to save gifts for two billion children in Kyrgyzstan.
Ќе поверувам кога ќе бидам во авионот!I'll believe it when I am in the plane!
Никогаш немаше да поверувам дека FGM има свои здравствени предности, ако не поради причината што бев очевидец на срцепарателната приказна на една жртва не само на FGM но и на процесот наречен запечатување.I would have never believed FGM really has its health implications, if not for the reason that i was an eye witness to the heart touching story of the very bold victim of not just FGM but the process called sealing.
Нема да поверуваш.MARTY: You're not going to believe this.
Да не поверуваш.I can't believe it.
Нема дури ни да поверуваш.You're not even gonna believe it.
Види го ова! човече, можеш да поверуваш?Look here! Man, can you believe this?
Можеш ли да поверуваш?You believe it, George?
Но ние не можеме да дозволиме последните јавни објави да се провлечат, што бара од нас да поверуваме дека мурдоковата огромна медиумска империја, Њуз Лтд, станала „алатка” на австралиската влада.But we cannot let the latest public pronouncement get away, which asks us to believe that, somehow, Rupert Murdoch’s vast media empire, News Ltd, has become a “tool” of the Australian Government.
Очекуваш да ти поверуваме?You expect us to believe that?
Ако Тој е Спасителот, ајде нека слегне од крстот, за да видиме и поверуваме.If he is the Messiah... ...I say let him come down from the cross... ...so that we may see and believe.
И дека по истерувањето, одбрала да страда до крај, за ние да поверуваме, во еден поволшебен свет?And that after her exorcism, she chose to suffer till the end... ...so that we might believe in a more magical world?
Не и поверуваме.Peter and Susan didn't believe her.
Како можете да поверувате во се друго што тие кажуваат?How can you believe anything else they say?
За време на овие три дена, со секоја ваша посета на плоштадот Тархир, стекнувате впечаток дека Мубарак сигурно си ги пакува работите за да ја напушти претседателската палата, за потоа со само еден поглед на националната телевизија да поверувате дека тој се подготвува за повеќе од триесет години владеење во палатата.During those three days, every visit you pay to Tahrir Square makes you believe that Mubarak should be now packing his stuff to leave the presidential palace, then a single glance on the national TV makes you believe he is getting himself ready for thirty more years inside the palace.
Нема да поверувате.You won't believe this.
Нема да ми поверувате.You wouldn't believe me.
После се, Гебелс рекол, „Колку е поневеројатна лагата, толку побрзо луѓето ќе поверуваат во неа.”After all, Goebbels had said, “The more improbable the lie, the faster people believe it.”
Искрено кажано, тој живееше со неговата максима дека колку е поголема лагата, толку повеќе ќе ја поверуваат.And truth be told, he did live by his maxim of the bigger the lie the more it will be believed.
По ужасната потврда дека се спроведувале тестови за невиност на жените демонстрантки кои беа задржани за време на Египетската револуција, гневот ги обзема не само жените во Египет, туку и мажите кои не можеа да поверуваат дека оние кои се бореа за достоинство и слобода се нападнати на таков понижувачки начин.Following the appalling confirmation that virginity tests were conducted for female protesters who were detained during the Egyptian revolution, rage took over not only Egyptian females but also males who couldn't believe that those who fought for dignity and freedom had been attacked in such a humiliating way.
Не можат да поверуваат дека имавме околу 500 посети за една недела.They can’t believe we got like 500 visits in one week.
Нема да ми поверуваат дека не сум пиел.Почекај!They're never gonna believe i wasn't drinking. Hold on!
Подобро поверувај.You better believe it.
Верн,поверувај ми, не треба да љубомориш на мене ти правиш добро.Verne, believe me, you should not be jealous of me. You've got a good thing here.
Смело е .Ми се свиѓа поверувај ми , многу сум добра во тоа, галено момче ајде групо.Да почуваме.It's bold. I like it. Well believe me, there's more where that came from, puffball.
Не си го добив оделото но штом завршав со судењето обвинувањата за мене ќе ги нема и ќе сум слободен веруваш или не, многу се радувам ќе си се вратам дома и ќе си живееам спокојно поверувај ми, луѓето како тебе на се задржуваат многу домаI ain't got my suit, but once they get my testimony... .. they drop my charges, I'm free. It's making sense to me. I believe in that.
- Знам, поверувај ми.- I know, believe me.
А ако ги вршам, а вие сеуште не Ми верувате, поверувајте во Моите дела.But if I am doing them and you will still not believe in me believe in the work I do.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

доверува
entrust with
поврзува
connect
покорува
subdue

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'believe':

None found.
Learning languages?