Отсече (to cut off) conjugation

Macedonian
26 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
отсечам
I cut off
отсечеш
you cut off
отсече
he/she/it cuts off
отсечеме
we cut off
отсечете
you all cut off
отсечат
they cut off
Future tense
ќе отсечам
I will cut off
ќе отсечеш
you will cut off
ќе отсече
he/she/it will cut off
ќе отсечеме
we will cut off
ќе отсечете
you all will cut off
ќе отсечат
they will cut off
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би отсекoл
I (masculine) would have cut off
би отсекла
I (feminine) would have cut off
би отсекoл
you (masculine) would have cut off
би отсекла
you (feminine) would have cut off
би отсекoл
he would have cut off
би отсекла
she would have cut off
би отсекло
it would have cut off
би отсекле
we would have cut off
би отсекле
you all would have cut off
би отсекле
they would have cut off
Past perfect tense
сум отсекoл
I (masculine) have cut off
сум отсекла
I (feminine) have cut off
си отсекoл
you (masculine) have cut off
си отсекла
you (feminine) have cut off
е отсекoл
he has cut off
е отсекла
she has cut off
е отсекло
it has cut off
сме отсекле
we have cut off
сте отсекле
you all have cut off
сум отсекле
they have cut off
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
отсечев
I was cutting off
отсечеше
you were cutting off
отсечеше
he/she/it was cutting off
отсечевме
we were cutting off
отсечевте
you all were cutting off
отсечеа
they were cutting off
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев отсекoл
I (masculine) had cut off
бев отсекла
I (feminine) had cut off
беше отсекoл
you (masculine) had cut off
беше отсекла
you (feminine) had cut off
беше отсекoл
he had cut off
беше отсекла
she had cut off
беше отсекло
it had cut off
бевме отсекле
we had cut off
бевте отсекле
you all had cut off
беа отсекле
they had cut off
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе отсечев
I will have cut off
ќе отсечеше
you will have cut off
ќе отсечеше
he/she/it will have cut off
ќе отсечевме
we will have cut off
ќе отсечевте
you all will have cut off
ќе отсечеа
they will have cut off
Past aorist tense
отсеков
I cut off
отсече
you cut off
отсече
he/she/it cut off
отсековме
we cut off
отсековте
you all cut off
отсекоа
they cut off
Imperative tense
-
отсечи
you cut off
-
-
отсечете
you all cut off
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум отсечел
I (masculine) will cut off
ќе сум отсечела
I (feminine) will cut off
ќе си отсечел
you (masculine) will cut off
ќе си отсечела
you (feminine) will cut off
ќе е отсечел
he will cut off
ќе е отсечела
she will cut off
ќе е отсечело
it will cut off
ќе сме отсечеле
we will cut off
ќе сте отсечеле
you all will cut off
ќе сум отсечеле
they will cut off
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
отсечен
cutting off
cutting off
cutting off
отсечел
cutting off
отсечела
cutting off
отсечело
cutting off
отсечеле
cutting off
отсекoл
cut off
отсекла
cut off
отсекло
cut off
отсекле
cut off

Examples of отсече

Example in MacedonianTranslation in English
Тој панично изреагира и му ја отсече неговата рака.He overreacted and got his hand cut off.
Винсент Ван Гог поради љубов го отсече увото.Vincent Van Gogh cut off his ear for the woman he loved.
Тој му го отсече прстот.He cut off a man's finger.
- Нѝ го отсече единствениот излез.- You cut off our only escape route.
Ме погоди и ми ја отсече ногата.I got hit, and my leg got cut off.
Ако се крене против мене, ќе му ја отсечам главата и ќе му ја забодам на кол.He rises against me, I cut off his head, stick it on a pike!
Не, извади ме одовде и ќе си ја отсечам раката ако сакаш.You let me out of here, and I'll cut off my whole God damn hand if you want.
Ако ме навреди, ќе му го сечам јазикот. Ако се крене против мене, ќе му ја отсечам главата и ќе му ја забодам на кол. Ќе му ја кренам високо, за да можат сите од улицата да ја видат.He rises against me, l cut off his head, stick it on a pike and raise it high up so all in the streets can see.
Вратите го веднаш или ќе ви ги отсечам рацете!Return it now, I'll only cut off your hand.
Ако можеме да му ги отсечеме фондовите,... ние конечно ќе можеме да го запреме Човекот.lf we can cut off his funds, we may finaIly be able to stop The Man.
Можеме да му ги отсечеме сите екстремитети, но пак нема да каже.We could cut off all his limbs. He still wouldn't talk.
Можеме да му ги отсечеме сите екстремитети а тој и понатаму нема "да пропее".We could cut off all his limbs; he still wouldn't talk.
Можеби ќе отсечеме прст, знаеш, или врв од нос понекогаш.Maybe cut off a finger, you know, or tip of the nose sometimes.
Персиската е таква, што ако и ја отсечете главата, остатокот од телото умира со неа.The Persian such that if the head is cut off the rest of the body dies with it.
Кога ќе ти го отсечат лицето, пречи во сон.Nothing like having your face cut off to disturb your sleep.
Кога јас стигнав во катакомбите, ги видов криминалците како го врзале Албер за ѕид и се закануваа дека ќе му го отсечат прстот и ќе му го испратат на неговиот татко како доказ за неговото грабнување.When I arrived in the catacombs, I watched as the criminals, who tied Albert to a wall, threatened to cut off his finger and send it to his father... as evidence ofhisabduction.
После ќе ни ги отсечат мадињата.- Then they'll cut off our egg rolls.
Но, ако на тронот седи двојник, кралот ќе биде на безбедно, а на двојникот ќе му ја отсечат главата.But if there is a double on the throne, the King can remain safe while they cut off the double's head.
Гримовите му ја запалија фармата, отсекоа главата, рацете и стапалата.The Grimms burned down his farm, cut off his head, his hands, and his feet.
Заклучувањето не би требало да ги отсечи комуникацииите или да ги прекине радио и телефноските сигнали.Lockdown shouldn't cut off our communications or jam our radio and phone signals.
Човек зад мене со маска... ќе чита листа на криминални дела и ќе ми ја отсечи главата со меч.A man hiding behind a mask... will read a list of my crimes and cut off my head with a sword.
Истите тие, би ви ја отсекле раката ако за време на натпревар во кој се емотивно ангажирани се обидете да намалите тон (ич да не правам муабет за менување канал - веројатно следи кастрација).They could cut off your hand if you try to lower the volume during a game in which they have an emotional engagement. I wouldn't mention changing the channel, probably your just punishment would be castration.
И ја отсекле главата. И на твојот татко ќе му ги пресечат рацете: тој е крадец.They'll cut off your dad's hands: he's a thief.
И ја отсекле главата.They'll cut off your dad's hands:
Му ја отсекле главата, будала.They cut off his head, peasant. Freddy!
И ја отсекле главата. И на твојот татко ќе му ги пресечат рацете:They'll cut off your dad's hands:

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

засече
make an incision
облече
put on
одрече
revoke

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'cut off':

None found.
Learning languages?