Одржи (to hold) conjugation

Macedonian
40 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
одржам
I hold
одржиш
you hold
одржи
he/she/it holds
одржиме
we hold
одржите
you all hold
одржат
they hold
Future tense
ќе одржам
I will hold
ќе одржиш
you will hold
ќе одржи
he/she/it will hold
ќе одржиме
we will hold
ќе одржите
you all will hold
ќе одржат
they will hold
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би одржал
I (masculine) would have held
би одржала
I (feminine) would have held
би одржал
you (masculine) would have held
би одржала
you (feminine) would have held
би одржал
he would have held
би одржала
she would have held
би одржало
it would have held
би одржале
we would have held
би одржале
you all would have held
би одржале
they would have held
Past perfect tense
сум одржал
I (masculine) have held
сум одржала
I (feminine) have held
си одржал
you (masculine) have held
си одржала
you (feminine) have held
е одржал
he has held
е одржала
she has held
е одржало
it has held
сме одржале
we have held
сте одржале
you all have held
сум одржале
they have held
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
одржев
I was holding
одржеше
you were holding
одржеше
he/she/it was holding
одржевме
we were holding
одржевте
you all were holding
одржеа
they were holding
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев одржал
I (masculine) had held
бев одржала
I (feminine) had held
беше одржал
you (masculine) had held
беше одржала
you (feminine) had held
беше одржал
he had held
беше одржала
she had held
беше одржало
it had held
бевме одржале
we had held
бевте одржале
you all had held
беа одржале
they had held
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе одржев
I will have held
ќе одржеше
you will have held
ќе одржеше
he/she/it will have held
ќе одржевме
we will have held
ќе одржевте
you all will have held
ќе одржеа
they will have held
Past aorist tense
одржав
I held
одржа
you held
одржа
he/she/it held
одржавме
we held
одржавте
you all held
одржаа
they held
Imperative tense
-
одржи
you hold
-
-
одржете
you all hold
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум одржел
I (masculine) will hold
ќе сум одржела
I (feminine) will hold
ќе си одржел
you (masculine) will hold
ќе си одржела
you (feminine) will hold
ќе е одржел
he will hold
ќе е одржела
she will hold
ќе е одржело
it will hold
ќе сме одржеле
we will hold
ќе сте одржеле
you all will hold
ќе сум одржеле
they will hold
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
одржан
holding
holding
holding
одржел
holding
одржела
holding
одржело
holding
одржеле
holding
одржал
held
одржала
held
одржало
held
одржале
held

Examples of одржи

Example in MacedonianTranslation in English
Откако со децении бил сведок на недоволното инвестирање и последователната борба да се одржи комплетниот систем во целина јасно е дека Савов е лично трогнат од развојот и помошта што градот ја добива: „Вие сакате да знаете како се чувствувам гледајќи ја сета оваа промена, гледајќи како доаѓаат толку крупни инвестиции?It is clear that having witnessed decades of underinvestment and the resulting struggle to hold the whole system together, Savov is personally touched by the developments and the help the town is getting: "You want to know how I feel at seeing all this change, such large-scale investment coming in?
На 9 јануари 2011 г. јужен Судан ќе одржи референдум за тоа дали треба или не да остане дел од Судан.This post is part of our special coverage South Sudan Referendum 2011. Southern Sudan will hold a referendum on whether or not it should remain as a part of Sudan on 9 January 2011.
Предвидено е папата да одржи миса во Лунета, најважниот парк на слободата во државата.The pope is scheduled to hold a mass in Luneta, the country’s premier freedom park.
Судијата одлучи наредното сослушување да го одржи утре, 2 септември, но сослушувањето нема да биде јавно: @ImaQh: Не, сослушувањето нема да биде јавно.The judge decided to hold the next session tomorrow, September 2, but it will not be public: @ImaQh: No, the hearing session was not public.
Солана Ларсен, уредничка на ГВ која одржи презентација за Глобал војсис на re:publica 2011 во „аудиториум со над 1000 луѓе!“ смета дека:Solana Larsen, GV managing editor, who presented Global Voices at re:publica 2011 "in an auditorium that holds more than 1000 people!" reckons:
Подоцна оваа година сакам да одржам некои говори и работилници за да охрабрам повеќе луѓе во Мавританија да цртаат од набљудување.Later this year I would like to hold some talks and workshops to encourage more people in Mauritania to sketch from observation.
Јас сум нефункционална, на некој начин бидејќи не можев да се одржам до него.It's me. I'm dysfunctional in some way because I couldn't hold on to him.
Девојко, имам репутација која морам да ја одржам.Girl, I do this because I have a reputation to uphold.
Зашто мислиш дека сакам да одржам забава за Харви Дент?And why do you think I wanna hold a party for Harvey Dent?
Може да одржиме протест или испратиме писмо за протест со наши потписи.We could hold up a rally or send one letter of objection bearing our signatures.
Изутрина ќе го одржиме минувањето низ обредот.We will hold the rite of passage in the morning!
Дами и господа,ги чувте доказите и расправите на адвокатите.Сега ќе ви дадам инструкции по кои ќе одржиме пауза за ручек,а потоа вие ќе се повлечете за да ја донесете вашата одлука.Ladies and gentlemen, you've heard the evidence and the arguments of counsel. I will now give you some instructions, after which we will hold recess for lunch, and then you will begin your deliberations.
Значи... ...ако се дозволи... ...да го одржиме настанов во вашиот објект... ...без оглед на тоа колку е талентиран вашиот црнец... ...вие ќе... ...управувате со прожекторите.So... ...if it comes to pass... ...we hold this event at your venue... ...talented no doubt, as your Negro may be... ...you will... ...operate the projectors.
Па, ако не фатат, ќе одржиме судење на улица.So if we get jammed up... ...we're holding court on the street.
Можете ли да го одржите 7 минути?Can you hold it there for seven minutes?
Можете ли да ми кажете што би дале да ја одржите таа врска?Can you tell me what you would give to hold on to that connection? Anything.
Сепак, ми дојде идеја да ја одржите вашата прослава во мојата скромна куќа. Така, син ти ќе може да ги види сите мои гладијатори.Though thought strikes if you hold the celebration beneath my humble roof, then your boy can bear close witness to all my gladiators.
Очекувам дека и вие ќе си го одржите зборот.I expect you to hold up yours.
Повеќето од овие програми ќе одржат и свои настани за официјална промоција, паралелно со состаноците на Комитетот за следење, со цел овие програми да станат повпечатливи во пограничните региони и да се започне процесот на привлекување на барања за проекти.Most of the programmes will hold their official launch events, along with Monitoring Committee meetings, in order to raise the profiles of the programmes in the border regions and begin the process of attracting project submissions.
Членовите на Исламистичката опозиција најпрво изјавија дека ќе учествуваат во демонстрациите на Денот на гневот, но потоа одлучија да се откажат и да одржат свои протести на 16 јануари.Islamist opposition members had at first indicated that they would participate in the Day of Anger demonstrations, but decided to postpone and hold their own protests on January 16th instead.
Надежно, иднината на овој регион ќе остане исполнета со вредностите на демократија, екологијата и полова еднаквост - вредности кои револуционерите досега успеваа да ги одржат изненадувачки добро.Hopefully, the region's future will remain rooted in the principles of democratic, ecological, and gender-liberated values, which the revolutionaries have so far managed to uphold surprisingly well.
За да се спротивстават на оваа зделка и на игнорирањето на владата, тајванските студенти организираа неколку протести од ноември и ќе одржат уште еден на новогодишната ноќ.In order to against this purchase and the government ignorance, Taiwanese students have launched several protests since November and will hold another one on New Year's Eve.
Останува прашањето дали воопшто ќе се одржат претседателските избори.The question remains whether the presidential elections will still hold.
Јас го одржав мојот дел од договорот. И го извадив Вистлер.I held up my end and broke Whistler out.
Ја одржав ергенската забава во "Мираж" во Лас Вегас.I held my bachelor party at the Mirage, in Las Vegas.
На 13 март 2008 во Ќустендил, Бугарија, се одржа првиот состанок на Заедничкиот комитет за следење.On 13 March 2008 in Kyustendil, Bulgaria the first Joint Monitoring Committee meeting was held.
Инспириранa од протестите во Тунис, јорданската Твитер заедница се собра за „Денот на гневот“ кој беше објавен на 12 јануари, а се одржа на 14 јануари, по петочните молитви.Inspired by protests in Tunisia, the Jordanian Twitter community rallied around a "Day of Anger," announced January 12th and held January 14th after Friday prayers.
Овој викенд на 25-26 јануари, Комитетот за развој на решенија на податоци од отворен вид одржа 24-часовен хакатон за податоци од отворен вид.This weekend on January 25-26, Yokohama Open Data Solutions Development Committee held a 24-hour open data hackathon.
Фотографија од Хакатонот на отворени податоци во Јокохама, кој се одржа на 25-26 јануари, 2013.Photo from Yokohama Open Data Hackathon held in January 25-26, 2013.
На 21 декември 2010 година, Универзитетот на Јордан одржа универзитетски избори за студентски сојуз.The University of Jordan held university elections for its student government on Dec 21, 2010.
Слушај, го одржавме овој дел од договорот така што ќе мораш да го почитуваш нашиот договор.Look, we held up our end of the deal, So we're gonna need you To honor the terms of our agreements.
Да. Веќе одржавме дел на аудиции утрово за тие кои реаплицираа.We held a set of auditions this morning for those re-applying.
Овие протести се одржаа и покрај намалувањето на цените на некои основни прехранбени продукти објавени оваа недела.These protests were held despite price decreases on several food staples announced this week.
@shawkination: Метро возачите одржаа штрајк кој ја доведе земјата до застој.@shawkination: The metro drivers held a strike which brought the country to a standstill.
И како многу други „настани“ кои се одржаа оваа година низ Арапскиот свет, денешниот собир, кој продолжи до 23.30 според времето во Триполи, е организиран како настан на Фејсбук.And like many "events" held this year across the Arab world, today's rally, which continues until 11.30pm Tripoli time, is being organised as a Facebook event .
Поминаа шест години откако IDRC и Харвард го одржаа нивниот прв форум за ИКТ и за сиромаштијата.It has been six years since the IDRC and Harvard held their first groundbreaking forum on ICTs and poverty.
Ученици од Западна Папуа минатион месец одржаа протест во Јава поради убивањето на папуанските деца од страна на индонезиската полиција.West Papuan students in Java held a protest last month to condemn the killing of Papuan children by the Indonesian police.
Што и да излезе од таа магла, момци, одржете линија.Whatever comes out of that mist, lads, you will hold the line.
За да ја зајакне христијанската традиција, Константин го одржал познатото екуменско собрание познато како Никејски собор.And to strengthen this new Christian tradition... ...Constantine held a famous ecumenical gathering... ...known as the Council of Nicaea.
Како што известува порталот Мондо, матурантите одржале мала церемонија во нивното училиште во петокот, за да ги испорачаат собраните средства до 3те момчиња, Пеџа, Матеј и Чеда, по што гордо шетале, рака под рака, на главната улица во градот, во црни и бели маички, како што ветија дека ќе носат на нивната матура.As Mondo webportal reports , the graduates held a small ceremony at their high school on Friday to deliver the funds they raised to the three boys, Pedja, Matej, and Čeda, after which they proudly walked, hand-in-hand and in pairs, down the town's main street in the black-and-white T-shirts they promised they would wear to their graduating prom.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

заржи
roar
одвои
separate
омажи
marry off

Similar but longer

додржи
hold someone
подржи
hold for a while
содржи
contain

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'hold':

None found.
Learning languages?