Одложува (to postpone) conjugation

Macedonian
6 examples
This verb can also mean the following: delay, put off

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
одложувам
I postpone
одложуваш
you postpone
одложува
he/she/it postpones
одложуваме
we postpone
одложувате
you all postpone
одложуваат
they postpone
Future tense
ќе одложувам
I will postpone
ќе одложуваш
you will postpone
ќе одложува
he/she/it will postpone
ќе одложуваме
we will postpone
ќе одложувате
you all will postpone
ќе одложуваат
they will postpone
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би одложувал
I (masculine) would have postponed
би одложувала
I (feminine) would have postponed
би одложувал
you (masculine) would have postponed
би одложувала
you (feminine) would have postponed
би одложувал
he would have postponed
би одложувала
she would have postponed
би одложувало
it would have postponed
би одложувале
we would have postponed
би одложувале
you all would have postponed
би одложувале
they would have postponed
Past perfect tense
сум одложувал
I (masculine) have postponed
сум одложувала
I (feminine) have postponed
си одложувал
you (masculine) have postponed
си одложувала
you (feminine) have postponed
е одложувал
he has postponed
е одложувала
she has postponed
е одложувало
it has postponed
сме одложувале
we have postponed
сте одложувале
you all have postponed
сум одложувале
they have postponed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
одложував
I was postponing
одложуваше
you were postponing
одложуваше
he/she/it was postponing
одложувавме
we were postponing
одложувавте
you all were postponing
одложуваа
they were postponing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев одложувал
I (masculine) had postponed
бев одложувала
I (feminine) had postponed
беше одложувал
you (masculine) had postponed
беше одложувала
you (feminine) had postponed
беше одложувал
he had postponed
беше одложувала
she had postponed
беше одложувало
it had postponed
бевме одложувале
we had postponed
бевте одложувале
you all had postponed
беа одложувале
they had postponed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе одложував
I will have postponed
ќе одложуваше
you will have postponed
ќе одложуваше
he/she/it will have postponed
ќе одложувавме
we will have postponed
ќе одложувавте
you all will have postponed
ќе одложуваа
they will have postponed
Past aorist tense
Imperative tense
-
одложувај
you postpone
-
-
одложувајте
you all postpone
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум одложувал
I (masculine) will postpone
ќе сум одложувала
I (feminine) will postpone
ќе си одложувал
you (masculine) will postpone
ќе си одложувала
you (feminine) will postpone
ќе е одложувал
he will postpone
ќе е одложувала
she will postpone
ќе е одложувало
it will postpone
ќе сме одложувале
we will postpone
ќе сте одложувале
you all will postpone
ќе сум одложувале
they will postpone
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
одложуван
postponing
одложувајќи
postponing
одложување
postponing
одложувал
postponing
одложувала
postponing
одложувало
postponing
одложувале
postponing
postponed
postponed
postponed
postponed

Examples of одложува

Example in MacedonianTranslation in English
Додека САД продолжува да ги одложува реформите, Telecomunicaciones Gran Caribe од Венецуела продолжиле со плановите да изградат подморски оптички канал кој ќе го поврзува карипскиот венецуелски брег, Куба и Јамајка.While the US continues to postpone reforms, Telecomunicaciones Gran Caribe of Venezuela has proceeded with plans to build a submarine fiber optic cable linking Venezuela’s Caribbean coast, Cuba, and Jamaica.
Не го одложувам самитот.I will not postpone this summit.
И кога ќе успеам, тие ја одложуваат и тогаш тоа се случува надвор од земјата, а мојот пасош не вреди. И јас неможам да бидам дел од тоа нешто, тоа е смешно, неугодно и ужасно.And If I do get into the wedding, of course, they've postponed it and it's overseas somewhere, and they've canceled my passport and I can't be a part of it, and it's ridiculous and all for naught.
На почетокот, организаторите имаа доста нереални барања, како на пример одложување на изборите од 10-ти март за наесен, кога, според нивните очекувања (можеби по малку наивни), новоотпочнатата истрага ќе даде резултати.At the beginning, the organizers had quite unrealistic demands, such as postponing the March 10 elections until autumn, when, as they expected (somewhat naively, perhaps), the newly-started investigation would bring results.
Корисниците треба да го зголемат максимално животот на производот со одложување на неговата замена се додека тој не го допре крајот на неговиот продуктивен живот.Consumers need to maximise product life by postponing replacement until equipment has reached the genuine end of its productive life.
Г-дине, додека не го лоцираме инсајдерот, можете да го разгледате изолирањето на Преседателот Хасан и одложување на оваа конференција.Sir, until we locate the insider, you might want to consider locking down President Hassan and postponing this conference.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

заложува
pawn
одлучува
decide
одолжува
extend
положува
place

Similar but longer

Not found
We have none.

Random

натутка
arrange in an inelegant manner
обрасне
grow on
ограби
rob
огради
fence
одблокира
unblock
одгризе
bite off
одложи
postpone
одлупи
peel off
одреди
determine
олеснува
facilitate

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'postpone':

None found.
Learning languages?