Одложи (to postpone) conjugation

Macedonian
28 examples
This verb can also mean the following: adjourn, defer

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
одложам
I postpone
одложиш
you postpone
одложи
he/she/it postpones
одложиме
we postpone
одложите
you all postpone
одложат
they postpone
Future tense
ќе одложам
I will postpone
ќе одложиш
you will postpone
ќе одложи
he/she/it will postpone
ќе одложиме
we will postpone
ќе одложите
you all will postpone
ќе одложат
they will postpone
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би одложил
I (masculine) would have postponed
би одложила
I (feminine) would have postponed
би одложил
you (masculine) would have postponed
би одложила
you (feminine) would have postponed
би одложил
he would have postponed
би одложила
she would have postponed
би одложило
it would have postponed
би одложиле
we would have postponed
би одложиле
you all would have postponed
би одложиле
they would have postponed
Past perfect tense
сум одложил
I (masculine) have postponed
сум одложила
I (feminine) have postponed
си одложил
you (masculine) have postponed
си одложила
you (feminine) have postponed
е одложил
he has postponed
е одложила
she has postponed
е одложило
it has postponed
сме одложиле
we have postponed
сте одложиле
you all have postponed
сум одложиле
they have postponed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
одложев
I was postponing
одложеше
you were postponing
одложеше
he/she/it was postponing
одложевме
we were postponing
одложевте
you all were postponing
одложеа
they were postponing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев одложил
I (masculine) had postponed
бев одложила
I (feminine) had postponed
беше одложил
you (masculine) had postponed
беше одложила
you (feminine) had postponed
беше одложил
he had postponed
беше одложила
she had postponed
беше одложило
it had postponed
бевме одложиле
we had postponed
бевте одложиле
you all had postponed
беа одложиле
they had postponed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе одложев
I will have postponed
ќе одложеше
you will have postponed
ќе одложеше
he/she/it will have postponed
ќе одложевме
we will have postponed
ќе одложевте
you all will have postponed
ќе одложеа
they will have postponed
Past aorist tense
одложив
I postponed
одложи
you postponed
одложи
he/she/it postponed
одложивме
we postponed
одложивте
you all postponed
одложија
they postponed
Imperative tense
-
одложи
you postpone
-
-
одложете
you all postpone
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум одложел
I (masculine) will postpone
ќе сум одложела
I (feminine) will postpone
ќе си одложел
you (masculine) will postpone
ќе си одложела
you (feminine) will postpone
ќе е одложел
he will postpone
ќе е одложела
she will postpone
ќе е одложело
it will postpone
ќе сме одложеле
we will postpone
ќе сте одложеле
you all will postpone
ќе сум одложеле
they will postpone
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
одложен
postponing
postponing
postponing
одложел
postponing
одложела
postponing
одложело
postponing
одложеле
postponing
одложил
postponed
одложила
postponed
одложило
postponed
одложиле
postponed

Examples of одложи

Example in MacedonianTranslation in English
Парламентот може да ја одложи постапката на ослободување од одговорност додека Комисијата или другите институции на ЕУ не преземат мерки за отстранување на клучните недостатоци.Failure to give discharge is one of thestrongest rebukes that the European Parliament can make towards the Commission or the other EU institutions.The Parliament may also postpone discharge until the Commission or other EU institution has taken remedial actionon key weaknessess.
Агенцијата за информации (Supercom) го одложи судењето на Бонил од 16 јануари на 9 февруари.The Superintendency of Information (Supercom) postponed Bonil's hearing, originally set for January 16th, to February 9th.
Овој шведски сервис за стримување музика, кој моментално има над 60 милиони корисници, првично беше планиран за лансирање во Русија во октомври 2014, но лансирањето се одложи за почетокот на 2015 откако не успеа да постигне договор со локалните мобилни оператори.The Sweden-based music streaming service, currently serving over 60 million users, had initially planned to launch in Russia in October 2014, but postponed the launch until the beginning of 2015 after it failed to reach an agreement with local mobile providers.
(Албанија тукушто реши да го одложи пописот, но поради друга причина - предвремените локални избори.)Albania in fact just decided to postpone its census, but for a different reason - due to the early local elections.
Како штo се предвидуваше, Собранието на РМ минатата среда донесе нов закон со кој го одложи Пописот, оригинално закажан за април.As anticipated, the Macedonian parliament adopted a new law on Wednesday, which postpones the Census -originally scheduled for April-until October.
Треба да го одложам погребот..I'd have postponed the funeral.
Можев да го одложам состанокот.I could have postpone the meeting.
Ќе ја одложам операцијата на окото.I'll postpone my cataract surgery.
Можам да го одложам ова.- I could postpone this.
Можеш ли да го одложиш состанокот за утре?can't you try to postpone the meeting until tomorrow?
Не верувам дека можам да те наговорам да одложиш, нели?I don't suppose I could talk you into a postponement, by any chance, huh?
Дојдов да ти кажам дека мораш да го одложиш ритуалот.I've come here to tell you that you have to postpone the ritual.
Се надевав дека нема да ти смета, но мислев дека е најдобро... да го одложиме објавувањето во археолошките списанија.I hope you don't mind, but I thought it best to... postpone publishing your report in the archaeological journals.
Во моментнава ситуација, ќе мора да одложиме.Given the particular situation, we're going to have to postpone.
Не можиме да го одложиме.We can't postpone it.
-Сакаш да одложиме нели?You want to postpone, don't you?
Би можеле да одложиме.Maybe we could postpone it.
Ве замолувам да го одложите приемот се додека не оздрави.I beg you to postpone the audience until he is rested.
Би било ужасно непристојно да го одложите ова на неколку минути?Would it be terribly inconvenient To just postpone this hissy fit for a few minutes?
Мораа да одложат.They had to postpone it.
Рече дека си сакал да го одложат потпишувањето на договорот.He said you wanted to postpone the signing of the treaty.
Па го одложивме настанот.- So we postponed the event.
-Пак ни одложија.- We've been postponed again.
-Пак ни одложија. Не сум слушнал за тоа.- We've been postponed again.
Веќе два пати му го одложија судењето за пиштолот.He already got the gun charge postponed twice--
Ништо чудно што ја одложија средбата за утре.No wonder that American Health postponed meeting tomorrow.
Придружете се на мојата посада... и одложете ја пресудата.Join my crew and postpone the judgment.
- Само сте го одложиле.- You only postponed it.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

заложи
pawn
изложи
exhibit
обложи
cover
одлепи
unstick
одлупи
peel off
одлучи
decide
положи
place

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'postpone':

None found.
Learning languages?