Одбрани (to defend) conjugation

Macedonian
31 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
одбранам
I defend
одбраниш
you defend
одбрани
he/she/it defends
одбраниме
we defend
одбраните
you all defend
одбранат
they defend
Future tense
ќе одбранам
I will defend
ќе одбраниш
you will defend
ќе одбрани
he/she/it will defend
ќе одбраниме
we will defend
ќе одбраните
you all will defend
ќе одбранат
they will defend
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би одбранил
I (masculine) would have defended
би одбранила
I (feminine) would have defended
би одбранил
you (masculine) would have defended
би одбранила
you (feminine) would have defended
би одбранил
he would have defended
би одбранила
she would have defended
би одбранило
it would have defended
би одбраниле
we would have defended
би одбраниле
you all would have defended
би одбраниле
they would have defended
Past perfect tense
сум одбранил
I (masculine) have defended
сум одбранила
I (feminine) have defended
си одбранил
you (masculine) have defended
си одбранила
you (feminine) have defended
е одбранил
he has defended
е одбранила
she has defended
е одбранило
it has defended
сме одбраниле
we have defended
сте одбраниле
you all have defended
сум одбраниле
they have defended
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
одбранев
I was defending
одбранеше
you were defending
одбранеше
he/she/it was defending
одбраневме
we were defending
одбраневте
you all were defending
одбранеа
they were defending
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев одбранил
I (masculine) had defended
бев одбранила
I (feminine) had defended
беше одбранил
you (masculine) had defended
беше одбранила
you (feminine) had defended
беше одбранил
he had defended
беше одбранила
she had defended
беше одбранило
it had defended
бевме одбраниле
we had defended
бевте одбраниле
you all had defended
беа одбраниле
they had defended
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе одбранев
I will have defended
ќе одбранеше
you will have defended
ќе одбранеше
he/she/it will have defended
ќе одбраневме
we will have defended
ќе одбраневте
you all will have defended
ќе одбранеа
they will have defended
Past aorist tense
одбранив
I defended
одбрани
you defended
одбрани
he/she/it defended
одбранивме
we defended
одбранивте
you all defended
одбранија
they defended
Imperative tense
-
одбрани
you defend
-
-
одбранете
you all defend
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум одбранел
I (masculine) will defend
ќе сум одбранела
I (feminine) will defend
ќе си одбранел
you (masculine) will defend
ќе си одбранела
you (feminine) will defend
ќе е одбранел
he will defend
ќе е одбранела
she will defend
ќе е одбранело
it will defend
ќе сме одбранеле
we will defend
ќе сте одбранеле
you all will defend
ќе сум одбранеле
they will defend
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
одбранет
defending
defending
defending
одбранел
defending
одбранела
defending
одбранело
defending
одбранеле
defending
одбранил
defended
одбранила
defended
одбранило
defended
одбраниле
defended

Examples of одбрани

Example in MacedonianTranslation in English
Исто така тој се повика на темата на посетата на папата, „Милост и сочувствување“, за да го одбрани правото на продавачите да останат во паркот:He also invoked the theme of the papal visit, “Mercy and Compassion”, to defend the right of the vendors to remain at the park:
Обраќајќи му се на парламентот со цел да го одбрани својот министер за труд од јавното обвинение, Ахмадинеџад се впушти во напад, покажувајќи им на законодавците тајни снимки од Фазел Ларијани, братот на Aли Ларијани, претседател на парламентот и Садех Ларијани, шеф на судството, кое според него прикажува како целото семејство е вмешано во корупција.Addressing the parliament to defend his labor minister against impeachment, Ahmadinejad went on the attack, playing lawmakers a surreptitious recording of Fazel Larijani, the brother of Ali Larijani, chairman of the parliament and Sadegh Larijani, head of the judiciary, that he said implicated the whole family in corruption.
Марсела Арелано ги одбрани слугите и зборуваше против дискриминацијата во пост кој беше објавен во неколку онлајн граѓански весници на Ми Воз мрежата.Marcela Arellano defended domestic workers and spoke against discrimination in a post that was published in several online citizen newspapers of the Mi Voz network.
Компјутерското општество на Тринидад и Тобаго објави детална збирка од мејнстим медиумски приказни за овој настан, а како што се очекуваше Особено таинствениот блог на Басдео Пандај, кој што се појави за време на скорашно одржаните парламентарни избори во Тринидад и Тобаго како одговор на овој познат блог, побрза да се одбрани „себеси“:Trinidad and Tobago Computer Society posted a comprehensive roundup of mainstream media stories about the event, and as expected, The Extra Secret Blog of Basdeo Panday, which came into being during Trinidad and Tobago's recently-held general elections as a response to this popular blog, was quick on the draw in defending "himself":
Изјавата на активистите во врска со киднапирањето гласи: „Разан Заитунех е адвокат, писател и активист, кој неуморно работеше од пресвртот на земјата за да ги одбрани правата, слободите и дигнитетот на нашиот народ, колку и да беа различни нивните идеологии и политички предрасуди.The statement put out by activists regarding the kidnapping reads: "Razan Zaitouneh is a lawyer, writer and activist, who has worked relentlessly since the turn of the century to defend the rights, freedoms and dignity of our people, however diverse their ideology and political prejudices were.
Драга, морав да ја одбранам твојата чест.Darling, I have to defend your honour.
Барам само сила за да го одбранам својот народ!I ask only for the strength to defend my people!
Така му реков да ја спушти палката пред да можам да се одбранам себе си.So I told him to put the bat down, but he came at me before I could defend myself."
Испадна дека знам да се одбранам самиот себеси подобро отколку што мислев.Turns out I knew how to defend myself better than I thought.
И ќе направам се да го служам, заштитам и одбранам уставот на САД.And will to the best of my ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States.
Ако не се вратиме, мора да си жив за да го одбраниш Бургунд.lf we don't come back, you must live to defend Burgund.
Лично јас мислам дека треба да се одбраниш самиот.Personally, I think you might want to defend yourself.
Знам дека се обидуваш да ја одбраниш честа на татко ти... ...но нема сомнеж дека е умрен од сопствената рака.I know you're trying to defend your father's honor... ...but there's no question that he died by his own hand.
Ако не можеш да делуваш, не можеш да се одбраниш.When you can't act, you can't defend.
Ако не можеш да се одбраниш, умираш.If you can't defend, you die.
Остануваме и се бориме за нас и за нашите деца колку што можеме, на секој можен начин мораме да се одбраниме.We stand and fight for ourselves and our children for all we are worth , in whatever manner we have to defend ourselves by .
Сакаме да се одбраниме.We want to defend ourselves.
Не учиме како да се одбраниме самите.We're not learning how to defend ourselves.
Мора да бидеме во можност да се одбраниме самите.We've got to be able to defend ourselves.
Бидејќи впрочем, тоа што ние се обидуваме да го одбраниме е главната основа на нашата демократска борба на токму ова место.Because actually, what we are trying to defend is the main core of our democratic struggle at this very site.
-Дали ве предупреди некако? Шанса за да се одбраните себе си?Did he give you any kind of advance warning... a chance to defend yourself?
Да ја одбраните малата територија што ви остана?You can defend the little piece you got left?
Ти и Лук и останатите, не ве тренираат за да не одбраните.Jason, you and Luke and all the others, you're not being trained to defend us.
Во ред, лорду Сноу. Ако сакате да ја одбраните својата госпоѓа, да го направиме вежба.All right then, Lord Snow, you wish to defend your lady love, let's make it an exercise.
Додозех објави неколку слики од играчки оружје, и пишува дека Револуционерните Гарди се подготвени со нови оружја да ја одбранат мајчината земја.Dodoozeh published several photos of toy weapons, and writes that the Revolutionary Guards are ready with new weapons to defend the Motherland.
Некои од граѓаните се трудат да се одбранат од Ромите.Some people are trying to defend themselves.
За среќа, египетските интелектуалци, демонстрираа за да ги одбранат класичните приказни, предупредувајќи на зголемената „бедуинизација“ на египетската култура.Luckily, Egyptian intellectuals have rallied to defend the classic tales, warning against the increasing "Bedouinisation" of Egyptian culture.
Ова е местото каде, за време на јапонската окупација, беа затворани и службениците од различни нации кои се бореа за да го одбранат нашето крајбрежје.It was also where, during the Japanese occupation, service officers from many different nations who had fought to defend our shores were also imprisoned.
Најновата верзија на црно-белиот банер поставен на многу украински веб-локации (пример тука и тука) ги повикува граѓаните да се соберат пред парламентот со бели (празни) плакати, за „да го одбранат нивното право да знаат“.The newest rendition of the black-and-white banner that many Ukrainian websites are carrying now (e.g., here and here) urges citizens to gather in front of the Parliament with white (blank) posters, to "defend their right to know":
Секој маж со принципи би ги одбранил овие жени.Any man with any principles would have defended this woman.
Само си ја одбранил својата чест.You defended your honor.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

забрани
forbid

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'defend':

None found.
Learning languages?