Обележи (to mark) conjugation

Macedonian
27 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
обележам
I mark
обележиш
you mark
обележи
he/she/it marks
обележиме
we mark
обележите
you all mark
обележат
they mark
Future tense
ќе обележам
I will mark
ќе обележиш
you will mark
ќе обележи
he/she/it will mark
ќе обележиме
we will mark
ќе обележите
you all will mark
ќе обележат
they will mark
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би обележал
I (masculine) would have marked
би обележала
I (feminine) would have marked
би обележал
you (masculine) would have marked
би обележала
you (feminine) would have marked
би обележал
he would have marked
би обележала
she would have marked
би обележало
it would have marked
би обележале
we would have marked
би обележале
you all would have marked
би обележале
they would have marked
Past perfect tense
сум обележал
I (masculine) have marked
сум обележала
I (feminine) have marked
си обележал
you (masculine) have marked
си обележала
you (feminine) have marked
е обележал
he has marked
е обележала
she has marked
е обележало
it has marked
сме обележале
we have marked
сте обележале
you all have marked
сум обележале
they have marked
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
обележев
I was marking
обележеше
you were marking
обележеше
he/she/it was marking
обележевме
we were marking
обележевте
you all were marking
обележеа
they were marking
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев обележал
I (masculine) had marked
бев обележала
I (feminine) had marked
беше обележал
you (masculine) had marked
беше обележала
you (feminine) had marked
беше обележал
he had marked
беше обележала
she had marked
беше обележало
it had marked
бевме обележале
we had marked
бевте обележале
you all had marked
беа обележале
they had marked
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе обележев
I will have marked
ќе обележеше
you will have marked
ќе обележеше
he/she/it will have marked
ќе обележевме
we will have marked
ќе обележевте
you all will have marked
ќе обележеа
they will have marked
Past aorist tense
обележав
I marked
обележа
you marked
обележа
he/she/it marked
обележавме
we marked
обележавте
you all marked
обележаа
they marked
Imperative tense
-
обележи
you mark
-
-
обележете
you all mark
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум обележел
I (masculine) will mark
ќе сум обележела
I (feminine) will mark
ќе си обележел
you (masculine) will mark
ќе си обележела
you (feminine) will mark
ќе е обележел
he will mark
ќе е обележела
she will mark
ќе е обележело
it will mark
ќе сме обележеле
we will mark
ќе сте обележеле
you all will mark
ќе сум обележеле
they will mark
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
обележан
marking
marking
marking
обележел
marking
обележела
marking
обележело
marking
обележеле
marking
обележал
marked
обележала
marked
обележало
marked
обележале
marked

Examples of обележи

Example in MacedonianTranslation in English
Кажи ми за ``Маѓепсани``.Некои велат дека тоа е блед обид на мрежата да обележи една носталгија,отколку да ризикува со некоја нова идеја.-Ова не е старата ``Маѓепсани``.Таа е прфокусирана.Да кажеме само дека единственото нешто што нема да го правам е ова...Tell me about Bewitched. Some have said it's a crass attempt by the network to market nostalgia... ... rather than take a risk on new ideas. This isn't the old Bewitched.
Џулиет ќе ги обележи шаторите со бели камења, како што и беше наредено, но, во нив нема да има бремени жени.So Juliet's gonna mark the tents with white rocks, just like she was told to. But there's not gonna be any pregnant women inside.
Трега да ги обележи шаторите на бремените жени со бели камења за да можат да ги земат.She's a spy. She's supposed to mark the tents of the pregnant women with white rocks.
Џулиет обележи три шатори. Тоа значи дека ни требаат три оружја.Juliet marked three tents.
велат дека тоа е блед обид на мрежата да обележи една носталгија,отколку да ризикува со некоја нова идеја.-Ова не е старата "Маѓепсани".Таа е прфокусирана.Да кажеме само дека единственото нешто што нема да го правам е ова...Some have said it's a crass attempt by the network to market nostalgia rather than take a risk on new ideas. This isn't the old Bewitched. It's been refocused.
Ќе го обележам местото со зраци, прием.I'll mark the target with a strobe! Over.
Не можам да си ја обележам територијата ни во кутија.I couldn't mark my own territory in a sandbox.
Ќе го обележам!I'll mark it.
Иглата доаѓа до 200, ми го даваш сигналот, а јас ќе го обележам камионот, ОК?The needle hits 200, you give me the signal, I'll mark the truck. Okay?
Да го обележиме камионот, да му ставиме ЏПС, така што ќе можеме да почнеме со смислување како да го онеспособиме.- To do what? To mark the truck. Get a GPS on it so we can start to figure out how to bring it down.
Овој месец ќе се обележат четири години откако група на блогери од целиот свет се собраа на Универзитетот Харвард за да зборуваат за тоа како блоговите и други иновативни технологии може да ја подобрат глобалната онлајн дискусија и политичко застапување, што резултираше со формирање на Global Voices.This month marks four years since a group of bloggers from around the world gathered at Harvard University to talk about how blogs and other then nascent technologies could enhance online global dialogue and political advocacy, resulting in the formation of Global Voices.
Силите на земјата мораат да ги обележат метите со инфрацрвени зраци.Ground personnel will have to mark target positions with infrared strobes.
Да, господине... Полковнику Харолд, Копнените сили на местото на првиот пад... мораат да ги обележат метите со инфрацрвени зраци и да се спремаат за водушен напад.Colonel Harrell, ground personnel at crash site one... ...will have to mark the target with infrared strobes to prep for air strike.
Душите без гревови на можат да се обележат.Souls without sin can't be marked.
Ќе те ловат и обележат како другите.They would hunt you down and they would mark you like all the others.
И остани на патот кој го обележав за теба.And stay on the path I've marked for you. [ Chuckles ]
Отсечи ја ногата каде што ти ја обележав.Now cut your leg where I've marked it.
Треба да се потпиште тука каде што обележав кај Х.I have to get you to sign right here where I marked an X. And...
Во метрополата Франција, лингвистичките региони исто така имаат обновен интерес за нивните мајчини јазици, а градот Quimper ја обележа приликата со тура на јазикот Бретон околу селските знаменитости.In metropolitan France, linguistic regions also have a renewed interest in their mother languages, and the city of Quimper marked the occasion with a Breton-language tour of the sights of the village.
Оваа веб страница го обележа започнувањето на граѓанското новинарство во Србија.This website marked the beginning of citizen journalism in Serbia.
"Трамвајот наречен желба" ми го обележа животот.A Streetcar Named Desire has marked my life.
@SFath: Ми го обележаа прстот со пенкало кое наводно треба да трае 2 дена.@SFath: Well they marked my finger w/ a pen supposed to last for 2 days.
Ме обележаа мене за да те намамат тебе.They only marked me so that you would come.
Еден поглед во мене, и ме обележаа како неспособен за основна обука.One look at me and I was marked unfit for basic training.
-Не, каледарот е обележан со големо Х за целиот ден.Nolan's schedule book has a big "x" marking out the whole middle of the day.
Изгледа ги обележал сите медицински центри кои што ги има во областа.Looks like he marked all the med stations all over the county.
Дали се тие оние кои што те обележале тебе?Are they the ones who marked you?

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

одбележи
commemorate

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'mark':

None found.
Learning languages?