Настојува (to insist) conjugation

Macedonian
13 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
настојувам
I insist
настојуваш
you insist
настојува
he/she/it insists
настојуваме
we insist
настојувате
you all insist
настојуваат
they insist
Future tense
ќе настојувам
I will insist
ќе настојуваш
you will insist
ќе настојува
he/she/it will insist
ќе настојуваме
we will insist
ќе настојувате
you all will insist
ќе настојуваат
they will insist
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би настојувал
I (masculine) would have insisted
би настојувала
I (feminine) would have insisted
би настојувал
you (masculine) would have insisted
би настојувала
you (feminine) would have insisted
би настојувал
he would have insisted
би настојувала
she would have insisted
би настојувало
it would have insisted
би настојувале
we would have insisted
би настојувале
you all would have insisted
би настојувале
they would have insisted
Past perfect tense
сум настојувал
I (masculine) have insisted
сум настојувала
I (feminine) have insisted
си настојувал
you (masculine) have insisted
си настојувала
you (feminine) have insisted
е настојувал
he has insisted
е настојувала
she has insisted
е настојувало
it has insisted
сме настојувале
we have insisted
сте настојувале
you all have insisted
сум настојувале
they have insisted
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
настојував
I was insisting
настојуваше
you were insisting
настојуваше
he/she/it was insisting
настојувавме
we were insisting
настојувавте
you all were insisting
настојуваа
they were insisting
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев настојувал
I (masculine) had insisted
бев настојувала
I (feminine) had insisted
беше настојувал
you (masculine) had insisted
беше настојувала
you (feminine) had insisted
беше настојувал
he had insisted
беше настојувала
she had insisted
беше настојувало
it had insisted
бевме настојувале
we had insisted
бевте настојувале
you all had insisted
беа настојувале
they had insisted
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе настојував
I will have insisted
ќе настојуваше
you will have insisted
ќе настојуваше
he/she/it will have insisted
ќе настојувавме
we will have insisted
ќе настојувавте
you all will have insisted
ќе настојуваа
they will have insisted
Past aorist tense
Imperative tense
-
настојувај
you insist
-
-
настојувајте
you all insist
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум настојувал
I (masculine) will insist
ќе сум настојувала
I (feminine) will insist
ќе си настојувал
you (masculine) will insist
ќе си настојувала
you (feminine) will insist
ќе е настојувал
he will insist
ќе е настојувала
she will insist
ќе е настојувало
it will insist
ќе сме настојувале
we will insist
ќе сте настојувале
you all will insist
ќе сум настојувале
they will insist

Examples of настојува

Example in MacedonianTranslation in English
Мајк настојува...Mike insists on...
Тука сум да настојувам договорот да помине без пречки.I'm here to insist the deal goes through in any event.
- Г-дин секретар, треба да настојувам... - Не, слушни ме.-Mr. Secretary, I must insist-- -No, you listen to me.
- Г-дин секретар, треба да настојувам...Mr. Secretary, I must insist...
Но настојувам... тоа да остане.Nevertheless, I insist that you wear these chains...
И јас исто така настојувам, Капетане.I can be quite insistent, too, captain.
Штом настојуваш, ќе џапнам.Well, if you insist. I would love to.
Зошто настојуваш да го кршиш законот на имот на компанијата? Тука има побрз интернет.Why do you insist on breaking the law on company property?
Но ако настојувате ќе ја купам од вас за... 60 долараи ќе и најдам убав дом.But if you insist, I will buy that box from you for... ...$60, and I will find a good home for it.
Но ако настојувате, можете да се искажете и ќе биде запишано.If you insist, you can make a statement and have it entered on the record. No, no, that's not necessary.
Те молам , не настојувај повеќе .Please do not insist anymore.
Не настојувај, не можам в петок.Don't insist. I can't be there on Friday.
-Не. И покрај моето настојување.Despite my insisting on that.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

набројува
enumerate
настанува
emerge
настапува
perform

Similar but longer

настројува
bring to a certain disposition

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'insist':

None found.
Learning languages?