Насочи (to direct) conjugation

Macedonian
26 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
насочам
I direct
насочиш
you direct
насочи
he/she/it directs
насочиме
we direct
насочите
you all direct
насочат
they direct
Future tense
ќе насочам
I will direct
ќе насочиш
you will direct
ќе насочи
he/she/it will direct
ќе насочиме
we will direct
ќе насочите
you all will direct
ќе насочат
they will direct
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би насочил
I (masculine) would have directed
би насочила
I (feminine) would have directed
би насочил
you (masculine) would have directed
би насочила
you (feminine) would have directed
би насочил
he would have directed
би насочила
she would have directed
би насочило
it would have directed
би насочиле
we would have directed
би насочиле
you all would have directed
би насочиле
they would have directed
Past perfect tense
сум насочил
I (masculine) have directed
сум насочила
I (feminine) have directed
си насочил
you (masculine) have directed
си насочила
you (feminine) have directed
е насочил
he has directed
е насочила
she has directed
е насочило
it has directed
сме насочиле
we have directed
сте насочиле
you all have directed
сум насочиле
they have directed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
насочев
I was directing
насочеше
you were directing
насочеше
he/she/it was directing
насочевме
we were directing
насочевте
you all were directing
насочеа
they were directing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев насочил
I (masculine) had directed
бев насочила
I (feminine) had directed
беше насочил
you (masculine) had directed
беше насочила
you (feminine) had directed
беше насочил
he had directed
беше насочила
she had directed
беше насочило
it had directed
бевме насочиле
we had directed
бевте насочиле
you all had directed
беа насочиле
they had directed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе насочев
I will have directed
ќе насочеше
you will have directed
ќе насочеше
he/she/it will have directed
ќе насочевме
we will have directed
ќе насочевте
you all will have directed
ќе насочеа
they will have directed
Past aorist tense
насочив
I directed
насочи
you directed
насочи
he/she/it directed
насочивме
we directed
насочивте
you all directed
насочија
they directed
Imperative tense
-
насочи
you direct
-
-
насочете
you all direct
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум насочел
I (masculine) will direct
ќе сум насочела
I (feminine) will direct
ќе си насочел
you (masculine) will direct
ќе си насочела
you (feminine) will direct
ќе е насочел
he will direct
ќе е насочела
she will direct
ќе е насочело
it will direct
ќе сме насочеле
we will direct
ќе сте насочеле
you all will direct
ќе сум насочеле
they will direct
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
насочен
directing
directing
directing
насочел
directing
насочела
directing
насочело
directing
насочеле
directing
насочил
directed
насочила
directed
насочило
directed
насочиле
directed

Examples of насочи

Example in MacedonianTranslation in English
Не можеме да го најдеме, па му нудиме 10% од добивката на оној што може да не насочи во вистинскиот правец.We can't track him down, so we're offering A ten percent finder's fee To anyone who can point us in his direction.
Тоа би ја објаснила кражбата за да се насочи вниманието...That would explain stealing the unfenceable items -to direct attention...
Добрата вест е, дека ги разгледав записите на летовите на Key Star и верувам, дека ја нанајдов математичката недоумица, која што ме насочи во правец на осомничениот.The good news is I've been going over Key Star Charter's flight logs, and I believe I've found a mathematical quirk that has pointed me in the direction of a suspect.
Само насочи го во вистинскиот правец и тој е два пати поголем маж од тебе, Џек.Just point him in the right direction and he is twice the man you are, Jack.
Национално биро за риба и див живот како можам да ве насочам?(man) National Bureau of Fish and Wildlife, how can I direct you?
Како можам да го насочам вашиот повикHow may I direct your call?
Ајдее, сите, може да ви го насочам вниманието кон телевизијата?Everyone, everyone, if I may direct your attention to the television.
- Ќе те насочам во правата насока!- I'll point you in the right direction.
Каде да го насочам вашиот повик?How may I direct your call?
Некогаш луѓето треба да ги насочиш во вистински правец.Sometimes people need a push in the right direction.
"Можеш да се насочиш во било која насока и да ја избереш.""You can steer yourself in any direction you choose."
Ако можеш да не насочиш во правата насока, ние ќе презвемеме одовде.If you could just point us in the right direction, we'll take it from here.
Можеби ќе можеш да не' насочиш.Maybe you can give us some directions.
Мораш да ги насочиш тие мисли, минатото кое ти кажува поинакуYou have to redirect those thoughts, the history that tells you otherwise.
@AliChubby @AliDahmash @khaledmhakim Јас не сум против #ГневенЈордан, само се надевам дека ќе можеме овој гнев да го насочиме кон луѓето кои што можат нешто да сторат@AliChubby @AliDahmash @khaledmhakim I am not against #AngryJordan, I just hope we can direct this anger to the people who can do something
Ако ги насочиме во дрга насока, да.If we point 'em in the other direction, yeah.
-Ако ја заобиколиме нивната главна рамка и се насочиме на системот на Хомер, би можеле тоа да го подесиме на 6.000 терафлопи.If we bypass their mainframe and direct route to the Homer cluster, we can clock this at around 600 teraflops.
Ајде нивните сомнежи да ги насочиме во поповолен правец. - Несомнено, Господару мој...Let their suspicion turn in this more beneficial direction.
Можеби треба да го насочиме во вистинска насока, ама сигурно ќе си ја заврши работата.He may need a little nudging in the right direction, But I'll make sure he plays it.
Што повеќе се движат ресурсите, толку полесно е да насочите и алоцирате дел од нив таму каде ќе посакате.Increased flow of resources makes it easier to direct them where you wish.
Знам дека конвенционално се вели само да го насочите во спротивен правец.I know conventional wisdom says to just gun it in the opposite direction.
-Месје Кенди, би ценел ако Вашите прашања ги насочите кон мене.Uh, Monsieur Candie... Uhm, I'd appreciate if you could direct your line of inquiry toward me.
Милам дека ги користат сателитските чинии на врвовите од зградите за да ја насочат и засилат електромагнетната енергија.I think they are using the satellite dishes on top of the buildings... to direct and amplify the electromagnetic energy
Да не' соберат на купче и да не' насочат некаде?Wind us up and point us in a direction?
Така те насочив.Well, that's how I redirected your ass.
Тоа што е интересно,повторно го гледаме Стрелецот кој ја насочил стрелата поточно ја исфрла стрелата,право во женаThe interesting thing with this image is that we again see Archer, and he directed his arrow and he even shot his arrow in a woman.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

напрчи
purse
насади
plant
насели
settle
насети
sense
насрчи
urge
наточи
pour
посочи
point out

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'direct':

None found.
Learning languages?