Напушта (to leave) conjugation

Macedonian
48 examples
This verb can also mean the following: abandon

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
напуштам
I leave
напушташ
you leave
напушта
he/she/it leaves
напуштаме
we leave
напуштате
you all leave
напуштаат
they leave
Future tense
ќе напуштам
I will leave
ќе напушташ
you will leave
ќе напушта
he/she/it will leave
ќе напуштаме
we will leave
ќе напуштате
you all will leave
ќе напуштаат
they will leave
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би напуштал
I (masculine) would have left
би напуштала
I (feminine) would have left
би напуштал
you (masculine) would have left
би напуштала
you (feminine) would have left
би напуштал
he would have left
би напуштала
she would have left
би напуштало
it would have left
би напуштале
we would have left
би напуштале
you all would have left
би напуштале
they would have left
Past perfect tense
сум напуштал
I (masculine) have left
сум напуштала
I (feminine) have left
си напуштал
you (masculine) have left
си напуштала
you (feminine) have left
е напуштал
he has left
е напуштала
she has left
е напуштало
it has left
сме напуштале
we have left
сте напуштале
you all have left
сум напуштале
they have left
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
напуштав
I was leaving
напушташе
you were leaving
напушташе
he/she/it was leaving
напуштавме
we were leaving
напуштавте
you all were leaving
напуштаа
they were leaving
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев напуштал
I (masculine) had left
бев напуштала
I (feminine) had left
беше напуштал
you (masculine) had left
беше напуштала
you (feminine) had left
беше напуштал
he had left
беше напуштала
she had left
беше напуштало
it had left
бевме напуштале
we had left
бевте напуштале
you all had left
беа напуштале
they had left
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе напуштав
I will have left
ќе напушташе
you will have left
ќе напушташе
he/she/it will have left
ќе напуштавме
we will have left
ќе напуштавте
you all will have left
ќе напуштаа
they will have left
Past aorist tense
Imperative tense
-
напуштај
you leave
-
-
напуштајте
you all leave
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум напуштал
I (masculine) will leave
ќе сум напуштала
I (feminine) will leave
ќе си напуштал
you (masculine) will leave
ќе си напуштала
you (feminine) will leave
ќе е напуштал
he will leave
ќе е напуштала
she will leave
ќе е напуштало
it will leave
ќе сме напуштале
we will leave
ќе сте напуштале
you all will leave
ќе сум напуштале
they will leave
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
напуштан
leaving
напуштајќи
leaving
напуштање
leaving
напуштал
leaving
напуштала
leaving
напуштало
leaving
напуштале
leaving
left
left
left
left

Examples of напушта

Example in MacedonianTranslation in English
Играта е наречена Тјуб авантура. Во играта, главниот лик го напушта својот дом за да купи леб, но врз главата му паѓа вазна и со тоа добива амнезија: потребна му е ваша помош за да стигне до пекарница, а на патот до неа тој ќе запознава други карактери кои ќе му доделуваат мисии, доколку вие одлучите да ги прифатите.In The Tube Adventure, our hero leaves his house to buy some bread, but a vase falls on his head and gives him amnesia: he needs your help getting to the bakery, and on the road he'll meet other characters which will assign missions, should you choose to accept them.
Реџик. Не му е дозволено да го напушта Менхетн, Но тој е вон градот... ...тргнал на пат за Њу Џерси.He's not cleared to leave Manhattan, but he's out of town... ...stuck on the New Jersey turnpike.
Друга фамилија, друга куќа, не напушта нас и оди кај нив!Another family, another house. And he leaves us and goes to them.
И после сево ова, тој не те напушта?And after all this,_BAR_he still didn't leave you?
Потоа ги повлекува обвиненијата и го напушта градот за да изгледа како јас да сум виновниот,а таа е премногу истрауматизирана за да се соочи со судењето.Then she drops the charges... and leaves town, making it look like I was guilty... and she was too traumatized to face a trial.
Наоружана со камера ја напуштам хотелската соба со надеж дека ќе фатам дел од локалната култура. Од фантастична идеја ова се претвори во разочарувачка реалност."armed with my camera I leave the hotel room in the hope of catching a bit of the local culture – this however turns from a fantastic idea to a disappointing reality.
Јас ја носам мојата абаја кога го напуштам нашиот дом за да извршам вообичаено пазарување на продукти – што е ЕДИНСТВЕНОТО пазарување што го извршувам тука .I wear my abeya when I leave our compound to do occasional grocery shopping - which is about the ONLY shopping I do here .
Никогаш повторно нема да те напуштам.I'll never leave you again.
Никогаш нема да те напуштам.L will never leave you
Знам, господине, но јас не можам да го напуштам Moхан.I know sir but I cant leave Mohan
Забрането ти е да ја напушташ собата до понатаму!You're not to leave this room until further notice!
И следниот пат немој да го напушташ твоето стражарско место!And next time, don't leave your post.
Денес го напушташ детството, и се одрекуваш од своето име.Today you leave your childhood and cast away your name.
Тоа сјае по цел ден, не го напушташ никогаш.It shines there is always the case. You would never leave.
Го напуштаме Оамок за оваа година.We leave the Oamock for this year.
Го напуштаме Оамок за да им се придружиме на нашите во благите длабочини.We leave the Oamock to join our people... ...in the gentle deep.
Не rи напуштаме rнездата, rи правиме поrолеми.We don't leave our nests. We make them bigger.
Не ги напуштаме гнездата, rи правиме поrолеми.We don't leave our nests. We make them bigger.
Ве проколнувам, да не го напуштате кланот.I beg you, do not leave the clan.
Да не сте се обиделе да ја напуштате зградата.Do not try to leave the building.
Доколку бидете погодени, го напуштате теренот.If you get shot, you leave the field.
Кога го напуштате училиштето?When you leave the school.
Дали некој ве виде како ја напуштате болницата?Did anyone see you leave the hospital?
Официјалниот училишен ден трае од 8 часот наутро, до 16 часот попладне, но учениците обично ги напуштаат училниците за да заминат во „хагвони“, приватни институции за подучување, каде продолжуваат со учењето до доцна навечер (и понекогаш дури и до раните утрински часови).The official school day runs from just 8am until 4pm, but students typically leave campus for "hagwons," private tutoring institutes, where they continue studying until late at night (and sometimes even into the morning hours).
Сурово видео од демонстрантите против Г-20 како го напуштаат паркот Арсенал во Лоренсвил кај четвртата и Пен улица и си прават пат до центарот на Питсбург за да протестираат за самитот на Г-20.Raw video of G20 protesters as they leave Arsenal Park in Lawrenceville at 40th and Penn and make their way down to downtown Pittsburgh to protest the G20 summit.
Какви се тие родители што ги напуштаат своите деца?What kind of parents take off and leave their kid?
Затоа го напуштаат шаторот.So they leave the tent.
Лошото е што многу малку луѓе го напуштаат тој свет.Trouble is, very few people ever leave that world
Како што веќе и објаснив на полицијата, го напуштав градот, ми требаше некој да ме замени.Well, as I explained to the police, I was leaving town. I needed someone to fill in.
Баш кога ја напуштавме Атланта испадна мал проблем.We were leaving Atlanta when we encountered a minor problem.
-Никогаш не ме напуштај.- Don't ever leave me.
Не напуштај го градот.Don't leave town, brother.
Те молам не ме напуштај.Please don't leave me.
не го напуштај градотDon't leave town
Што и да се случи, не ја напуштај куќата.Whatever happens, don't leave the house.
Не напуштајте го градот, госпоѓо.I'm going to ask you not to leave the city.
Не напуштајте го шаторот!Don't leave the tent!
Не напуштајте не Фиреру.Mein Führer, don't leave us.
Ве молам... не ме напуштајте... зачини.Please... do not leave me... spices.
Не се јавувајте на телефон, не ја отварајте вратата и не ја напуштајте куќата.No javljajte the phone, do not open the door and do not leave the house.
Барајте некаков знак од Дубаку напуштајќи ја положбата.Look for any sign of Dubaku leaving the site.
Мислам... Дека направивме грешка напуштајќи ја Шајар, Пипин.I think, we might have made a mistake leaving the Shire, Pippin.
Но тој мора да го прекрши законот напуштајќи го овој терминал.Then ship him to detention. He has to break the law by leaving.
Мислам дека направивме грешка напуштајќи ја Шајар, Пипин.I think we might have made a mistake leaving the Shire, Pippin.
Тоа би значело напуштање на Еврозоната, воспоставување строги контроли на паричниот тек, и блокирање на тековните сметки за време на периодот на конверзија во новата кипарска валута.That would mean leaving the Eurozone , instituting strict controls over the flow of money, and blocking current accounts during the period of conversion to the new Cypriot currency.
Ќе бидеш во мојот извештај за напуштање на својата позиција.You will be in my report for leaving your post.
Кражба на кола криминално уништување на имот... ...напад со смртоносно оружје... ...напуштање на местото на инцидентот брзо возење а сега не ни запре!Grand theft auto, criminal destruction of property... assault with a deadly weapon, aggravated battery... leaving the scene of an accident, speeding, and now failure to stop!
Автоботите немаат начин за напуштање на оваа планета.Autobots have no way of leaving this planet.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

испушта
emit
напушти
abandon
отпушта
release
попушта
give

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'leave':

None found.
Learning languages?